ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети

Засилват се санкциите и срещу режима на Лукашенко
Обновена: 27 фев 2022 20:22 | 27 фев 2022 20:15, Анисия Иванова
421
ЕС отпуска средства за въоръжаване на Украйна, забранява руски медии и полети
Снимка: БГНЕС

Докато войната в Украйна продължава и украинците се борят смело за страната си, Европейският съюз засилва още повече подкрепата си за страната и санкциите срещу нападателя - Русия на Путин. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално обръщение, цитирана от пресцентъра на ЕС.

 За първи път Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за държава, която е обект на нападение. Това е повратен момент. Същевременно още веднъж засилваме санкциите си срещу Кремъл и неговия съюзник — режима на Лукашенко.

Първо, затваряме въздушното пространство на ЕС за руснаците. Предлагаме забрана на всички притежавани от Русия, регистрирани или контролирани от Русия въздухоплавателни средства. Те вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над територията на ЕС. Това важи за всеки чартърен полет, за всеки самолет, притежаван или контролиран по друг начин от руско юридическо или физическо лице. Нека бъда много ясна - въздушното ни пространство ще бъде затворено за всеки руски самолет, което включва частните реактивни самолети с олигарси.

 Второ, с още една безпрецедентна стъпка ще забраним в ЕС медийната машина на Кремъл. Държавните медии „Русия Днес“ и „Спутник“, както и техните дъщерни дружества, вече няма да могат да разпространяват лъжите си, за да оправдават войната на Путин и да сеят разделение в нашия Съюз. Затова разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа.

Трето, ще се заемем и с другия агресор в тази война — режима на Лукашенко. Той е съучастник в това коварно нападение срещу Украйна. Така че ще засегнем режима на Лукашенко с нов пакет от санкции. Ще въведем ограничителни мерки срещу неговите най-важни сектори. Това ще спре беларуския износ на изделия от минерални горива за тютюн, дървесина и дървен материал, цимент, желязо и стомана. Освен това ще разширим ограниченията върху износа на стоки с двойна употреба, които въведохме за Русия, и спрямо Беларус.

По този начин ще се избегнат всякакви рискове от заобикаляне на нашите мерки срещу Русия. Освен това ще санкционираме тези беларуски граждани, които помагат на руските военни действия.

Всички тези мерки са в допълнение към силния санкционен пакет, който представих вчера, одобрен от нашите международни партньори. В рамките на този пакет важни руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. Ще забраним също така операциите на централната банка на Русия и ще замразим всички нейни активи, за да я възпрепятстваме да финансира войната на Путин. И ще се насочим към активите на руските олигарси. Продължаваме да работим в тясна координация с партньорите по света.

Фон дер Лайен поздрави украинския президент Володимир Зеленски за водачеството и смелостта в отпора на руското нашествие. Тя изрази възхищение от устойчивостта на украинците, като я определи като невиждана и като вдъхновение за всеки.

С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на (руския президент Владимир) Путин, добави Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще ми забрани да гледам руски медии тая .. да не би да се вживява като хитлер
276
10
 
7
 
! Отговори
Ако си сериозен преди 2 години
"Ако някой иска да разбере истината нека гледа руски новини......" си бавноразвиващ.
275
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много лошо впечатление прави спирането на руските стриймове. Би трябвало всеки да има правото да покаже гледната си точка, пък била тя и лъжа. Значи можехме да гледаме всичките анти-ваксърски глупости, всичките конспираторски теории и не знам какво още, но нямаме право да гледаме руската версия на събитията. Жалка история. ЕС трябва да се замисли, че в момента в който Русия се оттегли, Украйна ще е наш проблем. Огромен хуманитерен проблем.
274
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази неизбрана престъпница скоро ще гледа света през решетки, чии пари раздаваш бе таласъм? на кого ги даваш? на тея дето горят българи и късат българските знамена ли? и дето поругават паметниците ни? смърт за уши фон ботокс. смърт за ЕСССР
273
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой иска да разбере истината нека гледа руски новини. Там нещата са обяснени много спокойно, всичко се излъчва без паника и истерии. За каква журналистика говорим ако не представяте всички гледни точки? Не че съм очаквал нещо друго от западняците, пред които Работническо дело пасти да яде.
272
14
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименуау загуби,загуби бяха плащанията към путин от корумпирани ес политици,с които развива ВПК и заплашва плащащите му и децата им,май се осъзнават...и май свършва...и май китай ще стои ама зад него...отива си...путин се застреля в украйна,ако има и капка чест и достойнство да се гръмне и освободи Народа на Русия от позора и срама!!!
271
10
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименуау китай...уау...беден духом...путин обедини и създаде Украйна с тази война...кое не разбираш...ще уплашите украйнците...ще ги купите...рушите домовете им...прогонихте децата им,извършихте грях който нито Бог нито Света ни нито украйнците ще ви простят...Каин-Путин...убива братята си...никога повече няма да ви се доверят и ви приемат за близки...за векове,говорим за морал...за божии ценности,Света ще ги подкрепя,те са силни и смели и ще ви върнат от там от където сте изпълзели
270
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Захарова най-тържествено е призовала Г 7 да си пресметнат собствените им загуби от наложените срещу Русия санкции.😂😂😂
269
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрахте ли сега, европейци? Имате си злобата и цензурата на Хитлер спрямо Русия. Добре че братушката е мнооого здраво въоръжен и вече е избомбил всички украински летища, за да не може самолет с оръжия да кацне. А до часове започва щурма на обкръжения Киев. Нито милиардите им ( Норвегия дава 2 млрд крони на Украйна, а Германия 400 млн евро), нито оръжията ще им помогнат. Русия налага тежки контрамерки, а Китай стои плътно с нея.
268
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой русофил може ли да ми каже кой е истинския клоун през последните дни Зеленски или Путин.
267
1
 
2
 
! Отговори
sturmgewer 43 преди 2 години
До АК-47По-точно в Хага
266
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върховният терорист Путин и неговия солота.шак Лавров на трибунала в Хага.
265
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А така...забранете и руските медий . Е те това е вече демокрация
264
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна забрана за издаване на визи за ЕС на руските ***.нга.ли. Да си стоят до любимите бомби и ракети в Русия и да си дундуркат диктаторчето Путин белким порасне с 1-2 см.
263
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колев А какви миролюбци имаше в Сърбия ,Афганистан ,особено в Ирак ,Либия ,брадати демократични миролюбци в Сирия , в Сомалия ,във Витнам ,Панама ,Гватемала ,Гренада ,Чили ?
262
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин от ЕС се учи на "демокрация".Налагането на ваксините и зелени паспорти не беше ли също брутална форма на диктатура, а пандемията -война срещу правата на хората.
261
3
 
20
 
! Отговори
Кирил Калински преди 2 години
Владимир Путин иска да освободи Украйна от фашистите.
260
3
 
23
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
"Попитали радио Ереван:- Може ли Русия да влезе в НАТО?- За НАТО не знаем, но може да влезе в Брюксел!"
259
1
 
11
 
! Отговори
много нахални преди 2 години
европейци
258
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са забравили да воюват. Нападат бързо и жегата позорно.