Тагарев: Не очакваме Украйна да получи покана за НАТО

Някои страни-членки имат специфични позиции
9 юли 2024 20:09, Стела Стоянова
100
Тагарев: Не очакваме Украйна да получи покана за НАТО
Снимка БГНЕС, архив

"Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство поради специфичните позиции на някои страни-членки". Това заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев във връзка със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Очакваме, че няма да има решение да бъде поканена Украйна за членство в НАТО, но трябва да бъдат създадени условия за т.нар. мост за бъдещо членство. От тази гледна точка може би ще има решения от срещата", каза той, но добави, че се очаква масирана помощ в сериозно финансово изражение, сключване на двустранни договори за стратегическо партньорство с Украйна и предоставяне на гаранции за нейната сигурност.

"Трябва да бъдат предоставени необходимите системи за ПВО, системи за нанасяне на удари на по-голямо разстояние. Очакваме постепенно да отпаднат ограниченията за ползване на предоставяната военна помощ, за да може Украйна да е равнопоставена страна във войната с Русия", подчерта експертът.

САЩ имат водеща роля в НАТО, напомни проф. Тагарев, като отбеляза, че няма как тяхната лидерска роля в този съюз да бъде заменена в обозримо бъдеще.

"Надяваме се, че президентът Байдън ще бъде в добра форма и дух, за да се реализират целите на срещата на върха, която след 25-годишно прекъсване отново е във Вашингтон и отново в един критичен период".

Трябва да се справяме с много сериозни директни заплахи за нашата сигурност и с много сериозни предизвикателства за в бъдеще, коментира той пред БНР.

По думите му най-важното е да се гарантира, че регионалните планове, които бяха приети на срещата на върха във Вилнюс през юли миналата година, могат да бъдат изпълнени и ще бъдат взети решения за адекватна структура за командване и управление, адекватни сили за реализиране на плановете, както и решения за ПВО на Алианса и всички необходими способности за действие.

"За нас това е водещо. Изпълнението на тези изисквания е обвързано с помощта, която Съюзът трябва да има решимостта да предостави на Украйна. Очакваме важни решения, свързани с гарантиране на предвидимост на тази помощ".

Плановете няма да бъдат актуализирани, но очакваме да бъдат изпълнени със съдържание, заяви проф. Тагарев. По думите му ще са необходими няколко години, за да се гарантира, че тези планове ще могат да бъдат изпълнени по най-добрия начин. По подобен начин ще е и за всички необходими инфраструктури, добави той.

"Това са процеси, които вече са в ход. Всички страни повишават разходите за отбрана. Това създава по-добри условия за изграждане на тези способности. Няма да стане магически, но с времето ще се реализира".

Тодор Тагарев отбеляза, че се говори за обучение на украински войски на територията на Украйна. Има амбиция, изразена от отделни страни и лидери, армиите да бъдат ангажирани с такова обучение, посочи той и изказа мнението си, че това едва ли ще бъде отразено в комюникето от срещата. Според него е малко вероятно да бъде постигнато съгласие по този въпрос.

"Ако се прави такова обучение, то вероятно ще е на двустранна основа".

Проф. Тагарев не очаква пълно разделяне на Европа от САЩ. "Ще продължи взаимодействието при каквато и да е американска администрация и при каквото и да е стечение на обстоятелствата в различни области от военна гледна точка. Европа има капацитета да осигури самостоятелно необходимите конвенционални способности за предотвратяване на агресия или отразяване на агресия от Изток. Европа е на пътя за гарантиране в по-голяма степен на своята собствена сигурност, включително с военни инструменти. Това е добре и за Европа, и за НАТО".

Експертът не очаква сътресения. Известна е позицията на Унгария, напомни той и подчерта, че решенията в НАТО се вземат от страните-членки.

"Генералният секретар има важна роля, за да осигури необходимия диалог, да търси варианти, да проявява гъвкавост за намиране на консенсус между разминаващи се позиции. Марк Рюте е идеално подготвен и има перфектни качества за изпълняване на тази функция. Това е изключително добър избор", смята Тодор Тагарев.

България няма други гаранции за сигурността си, освен членството в НАТО, изтъкна експертът. Според него българската позиция за срещата е издържана и добре обмислена. В тази връзка той не очаква изненади.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: УкрайнаНАТОТагарев
Още от Русия
Кремъл следи с повишено внимание срещата на върха на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
ТагаренКУКУ преди 2 седмици
Най- после си призна а ик- ачик, че е украински фашист: не очакваМЕ Украйна да получи покана за НАТО, НО очаквай да получиш призовка От ДАНС за национално предателство! Украинса ***!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво значи НИЕ нямаму очаквания? НИЕ се припознаваме с Украйна и сме супер загрижени за къдбата и? Престанете да ни нкарнате в приключенията на Украйна.
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой забрани да се споменава за падналата ракета край детската болница в Киев, 89? Няма нормален човек на тази планета, който да не знае, че падналата ракета край детската болница в Киев е американска ПВО ракета АIM-120, която се изстрелва от ЗРК NASAMS. Знаем също, че изстрелялият американската ПВО-ракета, ЗРК NASAMS е доставен на киевския режим от Норвегия. Знаем, че в грубо нарушение на хуманитарните закони, ЗРК NASAMS е разположен в жилищен квартал в Киев.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евроатлантизмът неонацистка групировка ли е или да?
83
1
 
8
 
! Отговори
Хи хи преди 2 седмици
На нас за урките ни е през оная работа. Никви не са ни. Нито са в ЕС, нито са в нато. Интересно, защо е тоя вой за урките, а нищо не се чува за децата на Судан, на Кения??
82
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Нека ти разбия мита, че росия ни е "освободителка". България е била разделена и поделена на карта още преди да гръмне първата пушка в тази война, като после руснаците наричат "великобългарски шовинизъм" желанието на българите да се обединят в една държава. Червения ботуш не е влязъл в България от добри чувства, напротив, "освободиха" ни така добре, че още не можем да се оправим.
81
9
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Не се лъжете от руснаци, преструващи се на украинци. Руснаците имат специфично оплешивяване и форма на главата, и като цяло са доста прости и нагли.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Ами попитай Запрянов защо.. Има официални телефони в МО. Страх те е да се обадиш ли, че ние да ти отговаряме от форума?
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо България подкрепя Украйна, при положение, че Русия е наша освободителка и даде кръвта си за нас преди 137 години.Да въоръжаваш враговете на Русия е национален позор за България!
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** за магарев
77
0
 
0
 
! Отговори
FMC преди 2 седмици
Поздрав за Тагаренко:"https://youtu.be/tGtEgyuW5Hk"
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Украйна и Русия от 2-3 години има едни 3 -4 милиона мъже които работят само с оръжия. Не зная как ще ги отучат да работят нещо друго.
75
1
 
13
 
! Отговори
FMC преди 2 седмици
Гледахте ли новините на БТВ тая вечер, в които излъчиха украинския посланик? Колко сълзлива история...преди десетина дена не чух подобна сълзлива история с посланика на Русия. Дори не забелязах, дали отразиха поразеният плаж в Севастопол. Между другото, тая ракета изобщо не е паднала върху болницата, а до нея. Все пак взривна вълна, какво да се прави. Подозрително това е ракета от ПВО...но знае ли човек, може да имало кандидати за дървени костюми в съседство на болницата.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тагаренко пак ли ти бе?
73
1
 
12
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Най-после една добра новина за България, а другаря Тагарев, който е учил военни науки в Русия може да се запише доброволец в Украйна.
72
1
 
12
 
! Отговори
По същество преди 2 седмици
Тоя като какъв е там и като какъв се изказва? Гащ*ик. Магарев - позор, съд и затвор!
71
1
 
13
 
! Отговори
Ббб преди 2 седмици
Тоя като какъв се изказваи кой го пита, че да си взима хонорара..
70
3
 
14
 
! Отговори
DDD преди 2 седмици
Даже не четох статията.Тоя плазмодии отново ли е казал нещо?Трябва да го пребият с п.ръчки на площада като в средновековието
69
1
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 2 седмици
Другарят Тагарев,е Защитавал " дисертация" не къде да е,а точно в Москва! В продължение на повече от 2 години,този мишок е ял Руски хляб и се е " усмихвал" Лицемерно! И сега,тая мишка,да " Мрази" повече Русия от други е Безочие!!-:( Трибунал за този Предател!!!
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тагарев е Московски възпитаник. Още ми е чудно защо американците го пуснаха да им разглежда хвърчолетите. Че даже и се подписа на GYза на един от тях