Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген

Политическият елит смрази с безочлива климатична сделка
19 дек 2009 16:55,
116
Няма спасение за света. Пошла работа в Копенхаген
Момент от срещата в Копенхаген.... Снимка: БГНЕС

Най-накрая климатичният форум в Дания свърши. 15 хиляди лидери и експерти две седмици мъдриха „как да спасят света”. И накрая сбъднаха най-песимистичните прогнози за форума.

Цялата какафония, всички драми, преговори, гръмки изказвания и прочее завършиха с „документче” от три страници, което да ни даде нова надежда в борбата с климатичните промени.

То беше изготвено под зоркия поглед на най-големите замърсители с въглероден двуокис в света – САЩ и Китай, и с прякото участие на Индия, ЮАР и Бразилия. 
 

Наричан "споразумението от Копенхаген", документът беше приет от водещи евросили като Великобритания, Германия и Франция на принципа, че може и по-добре, но все пак има нещо. Никола Саркози го нарече "най-доброто възможно споразумение”.

То всъщност включва цели, които реално са съвсем различни от основната, а именно – конкретни задължаващи мерки за драстично намаляване на вредните емисии газове. Но нали все пак САЩ и Китай са в основата на споразумението!

По същество. Ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса в сравнение с прединдустриалното равнище е основната задача. Предвижда се и създаване на специален фонд под егидата на конвенцията за климата. Според спогодбата в следващите 3 години в него ще влязат 30 милиарда долара.

Още по темата

До 2020 г. финансирането ще нарасне до 100 милиарда долара годишно, гарантирани от развитите страни. Парите ще бъдат давани за подпомагане на най-уязвимите държави в адаптацията им към последиците от климатичните промени.

За вредните емисии се споменава единствено, че трябва да се вземат мерки и всяка страна да действа отговорно. Добро утро! Освен всичко друго се оказва, че т.нар. споразумение дори няма никакъв обвързващ характер, защото за това е нужна единодушната подкрепа на 193-те страни участници в Конференцията на ООН. Чрез гласуване, а такова няма. 

"Конференцията на страните взима под внимание споразумението от Копенхаген", се казва в заключителния документ, уж приет от всички, но без гласуване. Боже мой, това ли е всичко, което успяха да сътворят лидерите на света?

Оказва се, че извън групата на трийсетина от най-големите икономики в света, сред които САЩ, Китай, ЕС, Индия, Южна Африка и Бразилия, настоящата сделка не се нрави на никого. За някои пък тя си е чиста проба измиване на ръце, колкото да се каже, че Копенхаген не е тотален провал.

Представител на Судан например сравнил климатичния план с Холокоста, защото обричал Африка на сигурна гибел. Според боливийската делегация пък председателят на форума – датският премиер Ларс Льоке Расмусен, пренебрегва правилата на демокрацията и гласността.

Венесуела дори надигна глас за преврат срещу ООН, а Куба традиционно се нахвърли върху САЩ, обвинявайки Барак Обама в поведение на император. Самият Обама се измъкна тихомълком към Вашингтон и традиционните драматични слова за промяната към по-добро липсваха. Защо ли?

На практика политическото споразумение от Копенхаген отлага всеобхватно споразумение поне до края на 2010 г., когато ще се проведе нова конференция по климата в Мексико. Уж тогава споразумението трябвало да се превърне в юридически обвързващ договор. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не се коси арабите като направят петрола по 450 долара за барел и колело ще прокараш посред зима. Цялата простотия е кой колко пари ще спечели от събитието, без значение дали има затопляне или няма. На свръх богатите хич не им дреме че ще се гътнат 1-2 милиарда народ или че цялата история е измислена, важното е инвестициите им да са "правилни" демек да дерат народа , без значение че ще минат опрез гори от трупове! Това е истината че на политмизерниците и алчния бизнес не им пука изобщо.
92
1
 
3
 
! Отговори
Aries преди 14 години
Ние всички до един сме зависими от заобикалящия ни свят и крйно пристрастени към установения си начин на живот. Никой, който си дава реална сметка, не би го отрекал. Нима някой ще се откаже от мобилния си телефон, нима ще спрем да ползваме транспортни средства и ще се качим на велосипеди, нима ще жертваме целия си бит и ще се откажем от компютрите, от телевизията, от топлат вода в домовете си?! Аз не бих, поне не и докато ножа не опре до кокала и цялата система не се срине и нямам друг избор.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
От кога има държава ВенеСуела бре драги ***?
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ужасен превод - калпав, дразнещ... като целия ви сайт!
89
1
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 14 години
Кой си ти, та да твърдиш, че индустрията е допотопна?Да не се казваш Тесла или Едисон? Или си избегал от цирка?
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няма лошо! Този свят е обречен и това е повече от хубаво! С нетърпение очаквам катаклизмите, катастрофите и жертвите им! Много Содоми и Гомори станаха на тази земя и имат належаща нужда от унищожение. Дано да е по- скоро, повечето от човешката раса не заслужава да живее, важащо особено за мързеливите българоцигани! Самозабравихме се, а това се плаща скъпо!
87
1
 
3
 
! Отговори
Съни преди 14 години
Тази конференциа е пълен провал!!! За съжаление отново спечели петролното лоби :-(
86
1
 
3
 
! Отговори
D/ преди 14 години
Момче, много си наивен, затова по- добре замълчи. Индустрията е прекалено допотопна, хората са прекалено разлигавени, а ти виждаш взичко в черно и бяло.
85
1
 
3
 
! Отговори
Веселата туристка преди 14 години
Ураааа, ще ходим на плаж при пингвините... ако тези спящите казват истината...
84
1
 
3
 
! Отговори
баба Хакерка преди 14 години
Не шегаджии, а тарикати... Плонетата ни не е затоплена, а замърсена, което е различно нещо. Но за почистване никой нищо не споменава и нито цент няма да се отделят от тези пари за да си почистим единственият дом който имаме. Май трябва да си я почистим сами, като почнем първо от душите си, после от къщите си, от селата си и т. н... И един ден ще дишаме чист въздух...
83
1
 
3
 
! Отговори
фър - продължение преди 14 години
А коментарът, че "другите" били против:)) Ако войнстващия комунизъм на Куба и Венецуела е критерий или пък държава като Боливия, да не говорим за Судан - нали за същия Судан в който в последните години се провежда невиждан в историята на човечеството геноцид говорим?Излагате се с такива статии, честно. Стават за студентски вестник или блог, но в никакъв случай за уважаваща себе си медия.
82
1
 
3
 
! Отговори
фър преди 14 години
Абе вие не сте в ред да пускате таква статия!Това някой ученик ли го е писал?Все пак света си има закони и извън природните - например пазарните. Ако я нямаше индустрията, сега авторът най-вероятно щеше да копа вар в някоя мина и господарят му да го бие с камшик. Ако наложат "конкретни задължаващи мерки", милиони ще останат безработни и ще измрат. Кое е по-добре да измрат от глад или от жега? Няма вярно решение.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Намерете интервюто на Piers Corbyn като гост на Alex Jones в ютюб. Просто намерете канала на Алекс или пък напишете двете имена.
80
1
 
3
 
! Отговори
Pediculis Pubis преди 14 години
В ръцете на спящия "оризов хищник" се разпознава Nokia 6303, с метален корпус. Дреме, та се къса. Дреме му за форума и глобалното затопляне!
79
1
 
3
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
DO 75 E i kato sam glupav kakvo da mal4ak takto teb za da izglejdam po umen li kakvo.
78
1
 
3
 
! Отговори
Petar Georgiev преди 14 години
I DA SLAGATE MINUSI VSE TAQ NA UNAQ MI RABOTA SA 6TE SI GOVORIM SLED NQKOLKO GODINI AKO NE STE IZMRELI PREDI OTVA OT TAPOTIQTA SI!! AII DA VI *** MAIKATA AZ SATVAM VE4E MOGETE DA RASAJDAVATE KNIGOVNITE SI GLUPOSTI NA VOLQ I ZAPOMNETA BALGARIQ UMRQ O6TE KOGATO SINOVETE NA KUBRAT SE RAZCEPIHA,POUGEDAITE SE I SE ZAMISLETE DALI TOVA DNES E BALGARIQ ILI 6TE JERTVA NA EKSPERIMENT TAPACI NE6TASTNI RADVAM SE 4E SE OTARVAH OT TAPATA VI DUPKA HAIDE TRUDETESE QKO 4E DA VI PLA6TAT PO 25 LV DOBAVKI !
77
1
 
3
 
! Отговори
метреолог преди 14 години
Глобалното затопляне е дело на Костов и само той може да го спре (ако рече, де)
76
1
 
3
 
! Отговори
д-р по палеонтология преди 14 години
Климатът на Земята никога не е бил постоянен - температурата, влажността, газовият състав на атмосферата, тектоничната дейност, и т.н. се променят непрекъснато, като забележете - не е имало никаква човешка дейност, тъй като хората още не са съществували. Сега група мошеници извличат гигантски печалби, милиарди долари, като плашат хората.
75
1
 
3
 
! Отговори
profiler преди 14 години
колко много си глупав и как силно ти личи....
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Представител на Судан например сравнил климатичния план с Холокоста, защото обричал Африка на сигурна гибел."А,какво,тогава - ние в Европа ли,дето намаляваме,да мрем?