Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях

56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз
3 юни 2016 18:38,
375
Уж братушки, пък... сме приятели едва за 4% от тях
Снимка: flickr

Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, сочи проучване на московския социологически институт "Левада център", цитиран от ТАСС.

Това е значителен спад, след като през 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва.

В Русия най-враждебни са настроенията срещу САЩ – 72%, следвани от Украйна с 48%. Третият враг за руснаците е Турция с 29%, като през 2015 година този процент е бил само 1.

В същото време руснаците възприемат като най-приятелски страни Беларус (50%), Казахстан (39%) и Китай (34%).

24% от анкетираните подкрепят членство на Русия в ЕС. 56% от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят.

"Отношението към страните се определя от това какво телевизията показва на руснаците, тъй като голямата част от тях никога не са пътували до чужбина", казва пред "Ведомости" политологът Дмитрий Орешкин.

През май тази година има влошаване на отношението към САЩ и ЕС след относително стабилни показатели през миналата година и възможно обяснение е ефектът от 9 май.

Според Алексей Гражданкин, зам.-директор на "Левада център", "няма други обстоятелства, освен обидата на руснаците, че Западът не признава ролята на Русия за победата".

Все повече руснаци смятат Украйна за враг, тъй като конфликтът там изобщо не се вижда кога ще се уреди, допълва той.

Руснаците свързват с Украйна проблемите с имиджа на страната им, невъзможността да пътуват в чужбина и високата инфлация. Няма добри перспективи и за подобряване на връзките с Турция, поради което по-скоро отношението към нея ще продължи да се влошава, смята Гражданкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
2
 
0
 
! Отговори
До 264 преди 8 години
Вие кога ще разберете, че между управляващи и народ няма нищо общо, или се правите нарочно на ударени. Я стига си псувал, къде си мислиш, че си?! То и приятелството има граници. Русофил съм, ама на теб лично бих ти зашил ***, ако те видя, ходи да си псуваш у вас. Вие малко ли пъти ни предавахте, вашият Горбачов разби целия Източен блок, ама ние сме виновни. Народът и управляващите не са едно и също.
211
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не стига това , че на картата на света са непоголеми от точката , а и врагове искат да и имат . Ще вземе да се обърне палачинката , няма да има достатъчно свободни миши дупки .
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 229 Първо, нито съм ти другар, нито съм русофил!Аз съм българофил, за разлика от платени мекерета!После, взривния и постоянен растеж ВИНАГИ се заплаща!А за ресурсите има в интернет, ако не - поне виж картата на света -достатъчно е!Америка се е изградила върху кръв и процъфтява върху кръв!За сега са ОК. , но не може да си богаташ в квартал на бедни дълго време!Всичко е въпрос на вкус/мнение/ , в твоя случай , нали знаеш там за *** на кучето!
209
3
 
5
 
! Отговори
42 преди 8 години
Как да ни обичат, да не сме им съюзници, ние в момента сме им врагове, както сме и врагове за мнимите ни съюзници от ЕС и НАТО.
208
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 266ну конечно русские козлы и негодяи не надо было им вторгаться в бг пиздуй к братьям своим черномазым гнида... Не славянин ты
207
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1878 година когато Руски войници влизат в България остават изненадани от работещите Стопанства у нас по това време в Русия глад и мизерия , а иначе лошо е по Осмаснко у нас
206
4
 
4
 
! Отговори
Тараклия преди 8 години
Ваши власти не пускают наши самолеты с гуманитаркой через ваше воздушное пространство, проводят военные учения вместе с врагами России, постоянно на всех уровнях чморят Россию. Не обладают никаким суверенитетом, пляшут под американскую дудку. И потом кто-то из вас называют Россию неблагодарной страной? Болгария неблагодарная страна.. Если бы не Россия Болгарии бы и не было... А что Болгария сделала для России???
205
7
 
5
 
! Отговори
Равно сметката преди 8 години
Понятието БРАТУШКА е психологическо оръжие. Русия е наш враг и приятел на Сърбия и Гърция.
204
7
 
9
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 8 години
Кво стана бе русофилчета? По цял ден дyxaте по форумите на Путин и Русия, а на края 4% обич! Толкова ли можете?
203
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧърчилТоя девиз вече не важи. Щом Русия е срещу нас няма да цепиме басма.
202
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4%??? Платената статистика!
201
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До wild horseДамо в армията на Власов да се биели над 120 000 руснаци, русофилска пoдмeтко. Плюс 75 000 в казашкия корпус на вермахта. Ама според вас руските мекерета само украинци и латвийци са предатели.
200
4
 
5
 
! Отговори
Чърчил преди 8 години
мястото на България е в Европа и никъде другаде...девиза "Винаги с Германия никога срещу Русия" е много правилен...четете Бимарк и ще разберете защо...
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за 249тука се пита - ти със Запада ли си или си със СССР ?Като начало - СССР не съществува от четвърт век. Имаш Русия, капиталистическа държава, имаш и "Запад", някакво мъгливо понятие, но също капиталистически. И защо трябва да съм с едните, или другите, вместо да си гледам собствения интерес?!??? Толкова за заблуден ли ме имат, че с ежедневно промиване на мозъка от медиите смятате да ме превърнете в мозъчно "зомби", яросно прегърнало каузата на чужди икономически интереси?
198
1
 
6
 
! Отговори
всеки се оправя сам преди 8 години
Явно никой на никого не е приятел вече, затова да престанем да се делим на фили и фоби,а да си гледаме нашия интерес защото явно никой няма да ни помогне, могат само да ни попречат и тук не говоря само за Русия а за всички влеки, регионални и не ча толкова велики сили.
197
0
 
6
 
! Отговори
wild horse преди 8 години
До Анонимен1 300 000 украинци,литовци,латиши и друга фашистка ***,която и сега си е фашистка...
196
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Хриситянизиране на Балканите по време на Византия липсва в История на България
195
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
До Анонимен 250Здрасти,дъртако.Имаш 60 лазарника .Минимум.Да пукнеш,ако лъжа.Тук само безделници си чешат крастата.Младите си имат по-интересни занимания.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
зависи кой ще им върви по водата
193
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До wild horse1 500 000 руснаци се биеха на страната на Германия, не безродник. Единстврно русофилите сте най-големите предатели.