Ангела Меркел празнува тихо 70 години днес

Бившият германски канцлер посреща празника си в тесен семеен кръг
17 юли 2024 12:58, Петър Бойчев
55
Ангела Меркел празнува тихо 70 години днес
Снимка БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел празнува днес 70-и рожден ден с най-близките си хора, извън светлината на прожекторите, заяви нейна говорителка, цитирана от ДПА.

Някои германски политици вече честитиха на Меркел, която бе начело на най-голямата европейска икономика в продължение на 16 години. Тя бе и първата жена на този пост.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза преди рождения ден, че Меркел "е пример за подражание и символ на нашата демокрация". Като канцлер Меркел решително начерта пътя на обединена Германия, добави той.

Бившият германски лидер Герхард Шрьодер, когото Меркел наследи след изборите през 2005 г., също отправи поздравленията си.

"Сред всички политически опоненти, тя е специална. В края на краищата, тя спечели", каза Шрьодер в интервю за списание "Щерн".

Меркел е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, но малко след това семейството ѝ се мести в бившата комунистическа Източна Германия. Тя изучава физика в Лайпцигския университет и има докторска степен по квантова химия.

Политическата кариера на Меркел започва като заместник-говорител на първото демократично избрано правителство в Източна Германия. След обединението на двете германски държави през 1990 г. тя е избрана за член на германския парламент от дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), а по-късно служи като министър по въпросите на семейството, възрастните хора, жените и младежта, както и като министър на околната среда.

Меркел е начело на ХДС от 2000 г. до 2018 г. и е канцлер от 2005 г. до 2021 г. Тя е също и първият канцлер, израснал в Източна Германия, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безспорно най-слабият канцлер в историята. Щетите които нанесе на Германия тепърва ще се изчисляват, но ще са в порядъка на десетки трилиони евро. Поради вредната й мигрантска политика и помощта й Сащ да бъркат с кървави ръчички под полата на Украйна и РФ. Колко немски компании се премистиха в Сащ и Китай бягайки с викове, колко хлопнаха кепенци?
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя съсипа Европа, гнусна е.
39
1
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
тя ислямизира европа
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мама!
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меркел ще запомним като най-изтъкнатия европеец политик с влияние, който с мощната си шайка преди нея и около нея, предадоха Европа за шепи милиарди на ислямизма. Тя изигра важната ключова роля на един предателите, които отвътре предадоха някогашната люлка напцивилизацията в ръцете на успешно налагащия се панислямизъм. Тя е съвременният Юда.
36
1
 
9
 
! Отговори
До тази на снимката преди 1 месец
Баба Меркел да каже нещо за Минските споразумения ? Успя ли да измами Русия (сама си призна за това) за да даде време на Украйна да се воъръжи до зъби и превземе Донбас и Крим с внезапен Блицкриг през март 2022г. ? Но Русия направи изпреварващ удар през февруари 2022г. И вместо Крим, Украйна остана без още четири области (до момента). Путин тогава им предложи да признаят Крим. Сега им предложи да признаят Донецка Луганска Запорожие и Херсон за Русия..И каза че следващите предложения ще са други
35
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Затри германия и Европа, няма отърване от нейните гости, голям праз, че празнува тихо. И шумно да празнува, все тая, остава си га-ди-нка.
34
2
 
1
 
! Отговори
до шарк преди 1 месец
Безплатно ви мразя. Не е трудно. На теб, ако ти плащат да ръсиш глупости и лъжи, това си е твоя работа! Въпрос на ценности.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма за какво. Промени етническия състав на Германия и я провали окончателно.
32
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
до 30 и 31 Фактът, че нямаш какво да ми отговориш и започваш да се изнервяш е повече от красноречив. Колко ти плащат, предполагам не много, предвид бедния ти речник
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да пиша пожелания за Меркелица, че ще ме изтрият!
30
5
 
11
 
! Отговори
до шарк преди 1 месец
Фактът, че руските ботове масово защитавате меркел, е повече от красноречив. Жалки сте, евроазийски парцали.
29
4
 
10
 
! Отговори
до шарк преди 1 месец
Фактът, че руските ботове масово защитавате меркел, е повече от красноречив. Жалки сте.
28
0
 
7
 
! Отговори
.|. преди 1 месец
*** мааата на Германия и ЕС танте Меркел...
27
2
 
15
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
тая дето съсипа Европа даже и не я споменавайте освен ако кажете че е осъдена и е в затвора !
26
12
 
6
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
До 24. Ами тя направи достатъчно с това, че не позволи да има война в Европа. А за тези партии, които наричаш русофилски какви доказателства имаш, че са спонсорирани от Путин?? Говориш наизуст, в стил "една жена на опашката каза", защото тези партии ви разбиват евро-гей-атлантическите ценности, нали така!
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Празнува тихо от срам.
24
0
 
10
 
! Отговори
Ханс преди 1 месец
Искам да и благодаря.Вчера един авганистанец ми обърна хастара
23
10
 
13
 
! Отговори
до Shark преди 1 месец
Глупости. По време на нейното канцлерство Путин нахлу в Грузия, а след това анексира Крим и окупира източните области в Украйна. Да не говорим, че Меркел не направи нищо, за да му попречи да спонсорира русофилски партии из цяла Европа в т.ч. и в България. Наш Боко, любимец на Меркел, не управляваше ли с подкрепата на доказани рубладжии???
22
0
 
14
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Богинята на Африка и Азия!