РСМ обвинява България, упражнила натиск върху македонското малцинство в Албания

Съществуването на значително българска малцинство ядоса Мицкоски
17 юли 2024 20:00, Нели Христова
51
РСМ обвинява България, упражнила натиск върху македонското малцинство в Албания
Снимка: Pixabay/jorono

"Когато направим реално преброяване, ще разберем колко души наброяват македонците, но македонската общност в Албания е над 100 хиляди на територията на цялата република", обяви заяви лидерът на "Македонски алианс за европейска интеграция" Васил Стерьовски пред албанската телевизия MCN.

"Македонската общност официално живее в районите Гора, Голо Бърдо, Преспа, Връбник, района на Девол по албано-македонската граница, но миграционният процес е отвел голяма част от тях в други градове в страната", добави той.

"Днес във всеки по-голям албански град имаме членове на македонската общност. Искам да подчертая, че за съжаление и днес комунистическата политика продължава и македонците се признават само в района на Преспа, община Пустец, но не и в района на Гора и Голо Бърдо. През последните години те бяха подложени на натиск да не декларират своята принадлежност към македонската идентичност", каза още Стерьовски.

Последното официално преброяване в Албания предизвика тежки сътресения в съседна Северна Македония. Съществуването на значително българска малцинство от над 7000 души ядоса новото правителство начело с Християн Мицкоски и даде гориво на пропагандната машина срещу България, пише БГНЕС.

"Тези цифри са манипулирани и не са реални", отсече Стерьовски.

"Ние, като партия в Албания, веднага след обявяването на резултатите от преброяването първи ги отхвърлихме и обявихме, че числата за македонското малцинство са манипулирани. Имаме много факти за това. По време на преброяването ние публично реагирахме на натиска от страна на България върху македонското малцинство да се обяви за българско. Албанските власти не предприеха никакви мерки, за да ни гарантират свободно деклариране, а дори помогнаха на българските власти да манипулират преброяването", допълни политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 месец
Скапан Гугъл съветник!!! Държавата е МАКАТОН!!!
37
1
 
1
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 месец
Навремето след неуспехът на сърбите в пропагандата, че тези земи са населени със сърби, се зае да изфабрикува най-голямата измама в света. Създаде народ, който никога не е съществувал!!! Македонският!!! Никога не е имало държава Македония!!! Имало е държава Макарон, но тя няма нищо общо със сърбите и гърците!!! Сърбите са народ, който доброволно напусна люлката на тяхната държавност-Косово и сега там са се заселили албанци! Затваряме им границата и забравяме за тях!
36
1
 
3
 
! Отговори
цървул преди 1 месец
Цялата политика на РСМ е насочена към териториални претанции към съседите им - към всички тях с изключение на Сърбия. Ама няма по-успешен пример за промиване на мозъци на цял един народ, великолепно коминтерновско изпълнение, перфектен резултат.И ако не бях бесен защото съм българин, бих се възхитил на учените разработили концепцията и програмата за обезичаването на тази част от народа ни и превръщането им в клоуни,а държавичката им в посмешище
35
1
 
2
 
! Отговори
Guest1 преди 1 месец
Докога България ще чака каква нова лъжа ще бълва област Македония, а не и затвори веднъж за,винаги устата с документи и исторически карти че в 5ч годишната и история са били 12 века България. За всяка тяхна лъжа съд в Страсбург за нанасяне на щети и присвояване на история и публично пред оон предупреждение за прекратяване агресивната политика на премиера Фатмакцовски подпомагана от ФАЩ
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че ако македонците на са под сръбско дуло веднага си припомнят какви са всъщност?Па ти ща си?
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да продължаваме да даваме усилено паспорти на макетата, защото за да го получат те сами трябва да докажат българския си произход с разни стари документи, които остават в България. Колкото повече, толкова по-добре.Така прецакваме сръбската пропаганда и като цяло македонизма. След време който и да каже, че македонците не са с български произход, ще можем да извадим документите и да му кажем - пич, те сами дойдоха в България да докажат, че са българи (или поне с български произход), у лево!
32
2
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
Всеки българин счита македонците за българи. Второ качество и сепаратисти, вярно, но все пак българи.
31
2
 
5
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 1 месец
България може да упражнява колкото си иска натиск върху собствените си граждани включително и македонците защото те са българи. 250 000 български паспорта го доказват. Вътрешни работи, тавариши македонисти.
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Косово и в Албания винаги е имало българи, а тези псевдомакедонци къде бяха преди 1944 г.???
29
1
 
9
 
! Отговори
Xax преди 1 месец
Хайде сега , албанското малцинство :D Защо ли имам предчувствие , че макета ще си изметат правителството при забуксува е на преговорите за ЕС
28
1
 
17
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
На тия дървеници вече никой не им обръща внимание, не стават за нищо.
27
1
 
13
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Ке се врати ТИТО и ке видите Европейски Савез! Едно маке е Юнак! Две макета са Чета! Три Макета са Чета со Предател! Шо е МАКЕ, све е ***!
26
0
 
9
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
МАКЕДОНЦИТЕ ТИЧАТ ЗА БЪЛГА РСКИ ПАСПОРТИ! НЕ СЪМ ЧУЛ И ВИДЯЛ НЯКОЙ ДА ПЛАЧЕ ЗА МАКЕДОНСКИ! А КОЛКО ОТ ТИРОВЕТЕ ИМ СА С БЪЛГАРСКА РЕГИСТРАЦИЯ! С МАКЕДОНСКА РЕГИСТРАЦИЯ КАРАТ САМО АЛБАНЦИ! В АНГЛИЯ САМО МАКЕДОНЦИ ПАРКИРАТ НА ЗАБ РАНА 2 ДНИ И ЛОВЯТ РИБА, БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ!
25
4
 
14
 
! Отговори
ЛошиЯт ВълкЪ преди 1 месец
Ше видите едни фашисти и комунисти ще ви попари вряла вода достатъчни са 100тина Петричани с дрянови тояги и сте помляни за кви се мислите ще ви въртят урагани ще ви начешем крастата смотани макета *** !!!!
24
3
 
10
 
! Отговори
ЛошиЯт ВълкЪ преди 1 месец
ВМРО македония ще горитвнв ада за тормоза който налагате на шепата свои останали, а колкото до нас БЪЛГАРИТЕ ние ще сме ада за вас и така бавно ше ви печем че чак кеф ще ни прави вдвваш ли маке смотано !!!!!!!!!
23
3
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
Тези хора още дълго ще страдат и мечтаят за собствена държава.Лошото е ,че никога няма да го постигнат.
22
4
 
13
 
! Отговори
И преди 1 месец
До Танас Войводата Тракийците, добруджанците, родопчаните, шопите и т.н. може ли?
21
2
 
20
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Танас продажника - дядо ти ако беше жив щеше жив да те одере докато те псува на майка!
20
43
 
4
 
! Отговори
Танас Войводата преди 1 месец
България да признае македонците в България и българският съд да регистрира македонските Организации.От 1990 г.до днес България е осъдена 17 пъти в Съда в Страсбург за нарушаване Човешките права на македонците в България. Танас Войводата , Благоевград , Пиринска Македония
19
4
 
26
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Колко жалко е да знаеш какъв си, но да се опитваш да се представиш за сърбин, когато сърбите никога няма да те приемат за равен с тях...