България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти

Безработните сред тях са по-малко от 5%
Обновена: 15 юли 2024 18:38 | 15 юли 2024 18:35, Анисия Иванова
95
България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти
Снимка: Pixabay

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор. Безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%. Това показват резултатите мащабно европейско изследване EUROGRADUATE 2022 за реализацията на дипломираните висшисти чрез проекта GRADЕ, в който участва Министерството на образованието и науката.

Анкетата се проведе в 17 европейски държави – Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. Обект на изследването са завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г. Общо за България в анализа са включени отговорите на 3606 висшисти, като изследването е проведено изцяло онлайн.

Участвалите в изследването бакалаври и магистри в България като цяло са удовлетворени от своето обучение. Средната удовлетвореност сред български висшисти е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.

Делът на българските висшисти, които са имали какъвто и да е международен опит по време на следването си е близък до средния за останалите изследвани европейски страни – около 20%. Под международен опит се разбира както обучение (по Програма „Еразъм“ и др.) така и работа или стаж.

Делът на работещите сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България е висок (между 84% и 88% за различните представени групи в изследването), което означава добра реализация по отношение на намирането на работа. Тези дялове също са близки до средния за изследваните европейски държави.

Безработните сред изследваните висшисти са 5% или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, несвързани с пазара на труда (отпуск по майчинство и др.).

Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока – тя 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

Следва да се отбележи, че България вече разполага с обективни данни за реализацията на завършилите висшисти, благодарение на Рейтинговата система на висшите училища. Тези данни обаче обхващат само завършилите, които се осигуряват на територията на страната. Чрез проучването бяха обхванати завършилите, които се реализират и в чужбина.

На последната годишна среща на Европейската мрежа за проследяване на завършилите висшисти през май 2024 г., България заяви категоричен интерес от участие в следващата фаза на проучването, наред с Малта, Кипър, Румъния и др. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 месец
а на нас едно време ни казваха "учи, за да не работиш"...
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ahmed dogan s mnogo vishu i v bunker raboti spion.
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Spasiteli na plaja sa, karat lodki s pochetni laureati, barkat kaiveta za partizani, nekoi sa postalioni, drugi sa doktori ohraniteli, uni kalni doktori kmetove na dyppki, fenomenalni doktori na vazduha
59
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не е станало като на запад със студентските кредити .Тогава рязко ще намалеят студентите .
58
0
 
9
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Нашите "вишисти" са плащаш - завършваш! След като завършат не знаят почти нищо, а има и такива, които трудно пишат! Около 29 % макс от вишистите са маистина такива! Някои даже, за да станат шефове, завършват на пп 45-50 години! Плаща си и готово!
57
1
 
9
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Да,така е. Работотещи вишисти като хигиенисти, болногледачи, хамали, кофражисти, плочкаджии, шофьори,берачи на плодове и зеленчуци в преуспяващия Запад .
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вишуту не е за дипломи и знания, а за да си отеебеш на студентки.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ммм-даааа, тоз виц сме го чували : "Здрасти, как си ? Добре ,след инженерството завърших и психология. Браво, браво, как ги даваш марулите?" този сайт за разсмиване на широката публика ли е ,или за обективни новини от каквито изстрадалата ни страница има крещяща нужда ,за да тръгне по верния път на обновлението ,стига вече със стъкмистика и фейкове!!!!!!!
54
0
 
3
 
! Отговори
Пенкилер преди 1 месец
Работят ми кЪ ... кой магазинер, кой овчар и тук там по някой Ай Ти...!
53
0
 
15
 
! Отговори
Иван Иванович преди 1 месец
Не се уточнява дали си работят по специалността или са станали шофьори в някоя куриерска фирма или продавачи в някой магазин за алкохол и цигари.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти пикам и на вишето, щом трябва да работиш. Работенето е за тъъпаците.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Лаладжия" е най-разпространената специалност в България.
50
1
 
5
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Висшисти учат да лъжат и крадът де законно де по тънката лайсна,а да не говорим че дипломите вече се продават по битаците,станахме държава само от висшисти и боковисти,с една дума пропаднала държава.
49
0
 
11
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 месец
Тук живее най-добре, който лъже и краде.
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-много учат и бачкат а бг е най-бедна. Явно богатство не е от това.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не са учили добре за да не работат.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И е първо место в света по най-бързо исчезнала държава.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половината БГ станаха адвокати по едно време, нищо че са пр ости като тъ п ани :)))
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не му харесва да бега в чужбина ние други университети и друга родина нямаме ..
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Среднисти и основно зимат повече от ВУС. Не си прецакват и 10 г. да учат и плащат на професоре.