България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти

Безработните сред тях са по-малко от 5%
Обновена: 15 юли 2024 18:38 | 15 юли 2024 18:35, Анисия Иванова
95
България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти
Снимка: Pixabay

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор. Безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%. Това показват резултатите мащабно европейско изследване EUROGRADUATE 2022 за реализацията на дипломираните висшисти чрез проекта GRADЕ, в който участва Министерството на образованието и науката.

Анкетата се проведе в 17 европейски държави – Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. Обект на изследването са завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г. Общо за България в анализа са включени отговорите на 3606 висшисти, като изследването е проведено изцяло онлайн.

Участвалите в изследването бакалаври и магистри в България като цяло са удовлетворени от своето обучение. Средната удовлетвореност сред български висшисти е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.

Делът на българските висшисти, които са имали какъвто и да е международен опит по време на следването си е близък до средния за останалите изследвани европейски страни – около 20%. Под международен опит се разбира както обучение (по Програма „Еразъм“ и др.) така и работа или стаж.

Делът на работещите сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България е висок (между 84% и 88% за различните представени групи в изследването), което означава добра реализация по отношение на намирането на работа. Тези дялове също са близки до средния за изследваните европейски държави.

Безработните сред изследваните висшисти са 5% или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, несвързани с пазара на труда (отпуск по майчинство и др.).

Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока – тя 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

Следва да се отбележи, че България вече разполага с обективни данни за реализацията на завършилите висшисти, благодарение на Рейтинговата система на висшите училища. Тези данни обаче обхващат само завършилите, които се осигуряват на територията на страната. Чрез проучването бяха обхванати завършилите, които се реализират и в чужбина.

На последната годишна среща на Европейската мрежа за проследяване на завършилите висшисти през май 2024 г., България заяви категоричен интерес от участие в следващата фаза на проучването, наред с Малта, Кипър, Румъния и др. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Виждате ли бачкатори? Имаме работа, даже не достигаме. Да бяхте учили вместо да търкате масите по капанчетата.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако 50 000 завършват средно образование годишно, нали толкова се явиха на матура, то колко са ВУЗ-овете /ако средно приемат по 1000 души годишно .../ В Уикипедия пише 52 ВУЗ-а. Всички реват за пари от МОН, нали?
20
1
 
6
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 1 месец
Работещи вишисти в дуписету дал алах, ейгу виж *** мене, чи пфефски, чи алалай-балалай, чи разни други читаци, чи бат сали, чи разни други маnraли! Сега е лесно за две овци книжка земаш за три вишу! Рай за стадото!
19
1
 
5
 
! Отговори
Млад меринджей преди 1 месец
Свърши ли-учи нама, да не работиш?
18
0
 
18
 
! Отговори
ха преди 1 месец
работещи вишисти не по специалността си... коригирайте си заглавиета че е смешно
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещам познат вишист, завършил "Външна търговия". Срещам го на пазара, продава дрехи втора ръка на сергия.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
V dps sa 500 procenta vse s vishu.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lichi si, vse izbori pravat ;) i vse gi upravliava glavnokomandvastiat bg velik voinik ;) poniakoga i s gugutka ;)
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то у нас всички са висшисти, дори неграмотниците.
13
2
 
10
 
! Отговори
Висшист преди 1 месец
Съжалявам Ви неграмотници. Само завист се вижда и дребни приказки. Някой е вложил 4 или 8 години от живота си за да научи нещо из основи, и в поробена България му плащат жълти стотинки. Изходът е терминал 2. Работа има по света. Бизнес в България НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ. Действайте. Няма време за приказки.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ги нема населението се изнаса и намалева. Който питаш бега.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки знае, че магаре да запишеш за висше, ще го завърши. Едно време не беше така. Сега копипест и оппа,диплома. Делегирани бюджети, дипломи на килограм.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е пюонеже всяко неграмотно е висшист. Диьпломи се раздават на кило. И висшистите работят нова, което някога са работили хора с основно и средно образование.
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплата в София 1300 лв., с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия са само млади , но това е само 2-3 % от населението. Стари вишисти са масово уволнени безработни и са лишени от здравно и пенсии.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
O, visoko razvita korupt mafia?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо, бе? Учи мама да не работиш ли искате?
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е защото виШУтУ го раздават вече на Сyльо и Пyльо. И инженери продават обувки. Така те работят. Нормална е после статистилата, че инженер работи. Не е лъжа. Но какво точно работи.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Секи втори висшист селянин, сигурно си бършат задните части с дипломите си :)))
3
12
 
4
 
! Отговори
Среднист преди 1 месец
Работещите висшисти на България за 2 ст. работа не вършат ! Работещите висшисти на България цял ден си чатят по тУлофоните, играят си игрички на компютрите и си бъркат в носа! Има и такива , които бъркат под полите на висшистките и висят по парапетите, но те са висши висшисти !