Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници

Изискването за минималния брой легла се отлага с 1 година
26 окт 2010 15:55,
78
Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението беше взето малко след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщиха от МЗ.

След разговорите директори на болници съобщиха, че близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изисквания за минимален брой легла.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговаряли 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани, съобщиха от МЗ.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в следващите дни.

Още по темата

"Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги", каза д-р Константинов.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня, съобщиха от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
9
 
! Отговори
аре стига бе преди 13 години
бате, ти верно ли надрънка толкова простотии за единица време? Нали се сещаш, че докато да ти дойде линейката на 100 км и си опънал петалцата ... Да не дава Господ да ти се наложи да ползваш медицинска помощ и да разчиташ на една линейка за целия Предбалкан ...
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dnes.bg nauchete se da pishete zaglavia. Mqzate mi na jylt vestnik. To ne che ste seriozna meda ama vse pak...
52
4
 
2
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Ами то ако някой е в положение за болница се вика "Бърза помощ", иначе ако той може да обикаля и да ходи така сигурно няма да е за БОЛНИЦА! Аз ако ходя на преглед на невролог, ортопед, очен лекар, хирург, психиатър и др. там не ходя в болницата, а в ДКЦ-то (бившите поликлиники).В болница се ходи само когато има спешни случаи и обикновенно за такива се вика "Бъраз помощ"!Никой не е казал, че не трябва да има ДКЦ-та, но в момента болниците не са на ниво, а се даат много пари там!
51
0
 
5
 
! Отговори
от Батак-а преди 13 години
Ок,бе мой,ама я ми обясни един човек с 240 кинта айде 400 заплата да се емне да иде до болница на 70км примерно,разходи за път,там в голямата болница опашка до...изхода,днес не става ела утре,утре пак,и т.н.....а тва за упойката ами да дават пари на болниците бе лала,що трупат резерв на касата?Значи ние внасям,е примерно 100 лева вноски за здраве ни дават 60,др 40 резерв,ами давайте и 100 те лева,и тогава кажете нема пари закриваме,ЕТО ТОВА НЕ ГО ПРИЕМАМ,капиш???
50
2
 
2
 
! Отговори
Атака преди 13 години
И друго, какво мислиш, че аз постоянно ходя в болницата тук? Аз ходя в нашето ДКЦ, а ако има нещо по-сериозно ме пращат при специализираните кабинети! Но това да идеш в болница е голяма рядкост! Това, значи че трябва да си под ПОСТОЯННО 24 часово наблюдение от СПЕЦИАЛИСТ!А ако не дай си боже ти се наложи да идеш до болница, то трябва да ПЛАЩАШ, за да ти обърнат някакво внимание!Не знам, за мен е пълна трагедия това. Всичко е за пари, пари и пак пари!Нищо не е направено за болния!Така мисля!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, добре де, аз като съм работил 27 години в Кремиковци, 18 от които първа категория и 9 втора, сега какво ... ще духам супата така ли. Ще работя до гроб, заедно с маникюристката на Цветелина Бориславова ли, която цял живот си е чесала онова там.
48
2
 
3
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Аз казвам, че ако е такава системата, то по-добре да се закриват! Помня когато на село се бях порязал и бях в Пазарджик, там ме бяха шили без опойка, защото нямали! Е може ли това да е здравеопазване?Знаете ли какви разходи търпи това сегашно здравеопазване? А знаеш ли, че в малки болници правят доста по-прости операции, но бюджета им не е по-малък? Или, че в една голяма, част от случаите са виновни за смърта на човек, защото не са го рпепратили по-рано при специалист!
47
0
 
1
 
! Отговори
studio XIKC преди 13 години
a yane kvo ke pravi.
46
0
 
6
 
! Отговори
от Батак-а преди 13 години
Ами закривайте бе ,НО направете вноските така,за София,и по-големите градове по 100 кинта,а за нас селяните дето трябва да идваме до Софийските болници от по 300км,по 2 лева,нали?НЕ МОЖЕ така,щом няма болница на 100км,няма вноски,а в София 100 болници,хайде кажете министре тва справедливо ли е че да плащаме ЕДНАКВИ ВНОСКИ?????
45
4
 
3
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Всичко това е далавера, 1/2 от населението не плаща здравни осигуровки, а тези които плащат то като идат в болница , освен че не получават качествено обслужване, искат и да ДОПЛАЩАМЕ!И после някакви лекари завършили БЕЗПЛАТНО образованието (разбирасе платено с нашите данаци) искат да вземат ГОЛЕМИТЕ ПАРИ, макар, че уж били дали Хипократова клетва!А и като знам как се отнасят с пациентите... арогантно и без никакво възпитание!Ако искат да стачкуват, аз съм съгласен и без здравеопазване!
44
2
 
4
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Какво се правят на луди всички, 300 болници - това е супер разхищение на пари! А в половината като влезнеш и може да не излезнеш! Нека да се направят болници в определени раьони в които наистина да се върши качествено здравеопазване и то БЕЗПЛАТНО!А на другите места, да има по-качествени ДКЦ-та и разни там медицински центрове!А не сега да ми кажат как ще запазят болниците, за да продължат да се източват, а ние като иде да ДОПЛАЩАМЕ!!!
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руската власт трябва да държи народа си в състояние на постоянно изумение. Михаил Евграфович Салтиков-ШчедринС пълна сила се отнася и за циркът, който ЕТ ГЕРБ ни разиграват от вече 16 месеца.
42
0
 
0
 
! Отговори
NVM преди 13 години
ми дано е така
41
1
 
10
 
! Отговори
Не съм изненадан преди 13 години
Нищо не се е случило. Става това което е ставало през последните 16 месеца.Мисля, че довечера (само по телевизиите) премиера ще има друго становище. И така докато им се вземе акъла на докторите. Нали в това е номерът ?Ето защо подкрепям правителството. Хубаво ми е да слушам министрите, и да гледам как сами си вярват. Искам да продължават все така. А бе къде е Бойко-Ментата? Очаквам и той да каже някоя лакардия. Да живее ГЕРБ.
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да живее правителсвтото ТУКА ИМА - ТУКА НЕМА.Най-неграмотното и некадърно правителство в цялата история на България.Циркът е пълен.
39
1
 
6
 
! Отговори
IND преди 13 години
Прочети много внимателно предишната новина. И "стана ясно след среща" не означава, че е заявено официално от представител на МЗ. Май за някой от Днес.бг не е станало много ясно...В сегашната новина вече е "Решението беше взето малко след среща на .... съобщиха от МЗ." т.е. вече би трябвало да е официално.
38
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
абе тия некъдарници,само това правят пускат за нещо слух и гледат какви ще са реакцийте на хората и после ако нещо се провали го опровергават 4е не било така егати ха,ха
37
0
 
5
 
! Отговори
14:30 преди 13 години
Това е Било преди 2 часа,Кво коментирате,след 2 часа ще е друго :)))ХАХАХСААСнимка: БГНЕСБлизо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко общински, защото не изпълняват основните изискванията на обнародваната наредба 49 за минимален брой легла 30.Това стана ясно след среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и директори на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ).
36
1
 
4
 
! Отговори
Прим мин преди 13 години
Ще ги Закрия след президентските избори,до тогава търпете и не циврете че иначе ще трябва да взема 10 милиарда от Дянковата СВ,за да Ви давам на всички,сакън,още 1 година и Ви почвам с закриване и уволнение!!!!!
35
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Ама и вие от нюзрума - винаги когато има влизане в сила на наредба от такъв тип винаги има гратисен период за привеждане в ред на здравно заведение / или кафетата със зали за пушачи и непушачи/ .Винаги има гратисен период при такива наредби.А вие искате да произведете новина и не изчаквате последните инструкции.Ама и вие сте едни !