Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници

Изискването за минималния брой легла се отлага с 1 година
26 окт 2010 15:55,
78
Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението беше взето малко след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщиха от МЗ.

След разговорите директори на болници съобщиха, че близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изисквания за минимален брой легла.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговаряли 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани, съобщиха от МЗ.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в следващите дни.

Още по темата

"Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги", каза д-р Константинов.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня, съобщиха от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво е това ретро "Ново 20!" бе, редакцията?Не знаете ли, че акуалното и политкоректното е боковото "Шменти-капели"?:)))
13
3
 
15
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници"Не е ново 20!!!Управляващите ни милиционери не могат да броят до 20 изобщо...ПРИ РАЗБОЙКО Е КАТО В КАЗАРМАТА - ВСЯКА ЗАПОВЕД Е ПРЕДПОСЛЕДНА!!!ЕГАТИ УПРАВЛЕНИЕТО, ЕГАТИ ЧУДОТО...
12
1
 
5
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Хехеееееееееее.Аз какво ви казах,бе братчеди?Тъй добре ги познавам тези,знам им и кътните зъби.С нищо не могат да ме изненадат.
11
2
 
11
 
! Отговори
Kloun преди 13 години
Ц И Р К!!!!!
10
4
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Аххх,отдъхнах си.В Кривунделово болницата е с ...три легла и едното винаги езаето от ....дежурният лекар,а другото от дежурната...сестра;сега няма да им мислим за....леглата.
9
3
 
6
 
! Отговори
uha преди 13 години
май някой на някого е пратил смс-нали така Тои ръководи империята си ;-))
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отварят дупката където изтичат парите за здраве още повече вместо да я затварят. Некоординирани действия , страх, обслужване на интереси. Еи това е!
7
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Това не решава проблема с неплащането от страна на държавата за здравеопазване!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следващия с имоти. Като шумулят парите ....
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
еми каза ли са че ще го съдят обявил и са протести и правителството пак свали гащитИИИ
4
3
 
9
 
! Отговори
K.U.R.state преди 13 години
Да ви в словоблудците !!!! само гонят сензации тъпите журналистчета и драскачи !!! После се чудят защо ги отсвирват от всякъде !!!
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахахахахахахахаха некой го хвана шубето :)
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще получим световъртеж почти незнам къде се намирам, решенията на правителството се сменят постоянно. Боже до къде ли ще стигне всичко това Пази България!
1
6
 
12
 
! Отговори
капо преди 13 години
Айде тука има, тука нема....старата песен на нов глас...Ана-Мария, върни сеее.....