Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници

Изискването за минималния брой легла се отлага с 1 година
26 окт 2010 15:55,
78
Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците.

Решението беше взето малко след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници, съобщиха от МЗ.

След разговорите директори на болници съобщиха, че близо 70 болници ще бъдат закрити, повечето са частни, няколко – общински, защото не изпълняват основните изисквания за минимален брой легла.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни.

На тези правила не отговаряли 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани, съобщиха от МЗ.

Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година.

Министерството на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в следващите дни.

Още по темата

"Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги", каза д-р Константинов.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня, съобщиха от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: МЗнаредба 49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
ББ преди 13 години
Бе вий луди ли сте?Как ще ги закрия?Ми хората са готови да протестират.Да не съм луд да ги ядосвам преди избори?Първо пускам министрите да ги ядосат а после се явявам в ролята на спасител.Така се вдига рейтинг.Учете сеееееееееееееееееее!
33
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Точно от това се страхувам....
32
3
 
1
 
! Отговори
NVM преди 13 години
"Това стана ясно след среща на представители на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и директори на лечебните заведения с ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ)." Предишната новина не знам може и някоя жена от МЗ да го е казала, а може и пак да ни лъже dnes.bg. Аз съм си простичък
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
защо са ви болници,като нямате пари да си плащате? важното е,че никнат МОЛ след МОЛ.
30
4
 
3
 
! Отговори
Пеньо преди 13 години
Каквато песен засвири Днес.бг такова го заиграват коментаторите. Мислете малко хора :P
29
3
 
11
 
! Отговори
Диспансера преди 13 години
Явно слуха, който РЗС пусна през февруари 2010г., че Симеон Дянков е наркоман и това го има в здравното му досие в САЩ ще се окаже вярно. Наистина ще излезе, че Симеон Дянков е наркоман и може би страда от шизофрения и раздвоение на личноста. Нека Симеон Дянков да покаже своето медицинско досие от САЩ и да видим дали може да оправдае твърдението на РЗС, че по време на престоя си в САЩ е имал проблеми с наркотиците.
28
6
 
3
 
! Отговори
IND преди 13 години
Бих казал "Ново 20 от Днес.бг", защото постоянно слагат новини, които не са проверени а информацията е от типа ЕЖК (една жена казала).Ето например информацията предишната, новина се базира на изказване на един от собствениците на частни болници, а не на официална информация от МЗ. Да ама читателите не си правят труда да проверяват, коя новина какъв източник има и се подвеждат по това "Ново 20". Пълен непрофесионализъм!
27
1
 
10
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Това правителство май ни взима всички за опитни мишки. Правят ни всекидневно дисекция. Ние си траем. Експериментите продължават, но без упойка.
26
1
 
8
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Спокойно,само няма да се вълнуваш.Те мнения нямат,моето момче,затова няма как да си ги сменят.
25
2
 
8
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Тия да не четат форумите и после да си променят мнението според обществената нагласа
24
1
 
9
 
! Отговори
NVM преди 13 години
абе само на мен ли ми се струва или постоянно си сменят мненията?
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Направо тръпки ме побиват пред тази прерспектива.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не бързаите-до новините в 19,00 ч.има време.
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди се чудех, ама сега е сигурно - това правителство е пълно със слабоумни, най-големият е начело. Подгласнтикът му недоносчето Дянков да си пропълзи в дупката, от която е излязъл.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НЯМА ДА СЕ ПЛАШИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ СИ ИЗКАРА МАНДАТА
19
1
 
7
 
! Отговори
Кара Ибрахим преди 13 години
Обадих им се по телефона,щото си заложих онази работа.
18
3
 
11
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"Ново 20 от МЗ: Нямало да закриват болници"АБЕ НАЛИ ТОЧНО ПРЕДИ ЧАС ПРАВИТЕЛСТВОТО КАЗА, ЧЕ ЩЕ ЗАКРИВАТ 70 БОЛНИЦИ.КАК МОЖАХА ТОЧНО СЛЕД ЧАС ДА СЕ ИЗВЪРТАТ ОТ КАЗАНОТОЕГАТИ УПРАВЛЕНИЕТОdnes.bg/health/2010/10/26/zakrivat-blizo-70-bolnici.102172
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Могат да броят до 20 бе!Като си свалят кубинките!
16
2
 
20
 
! Отговори
Няма смисъл преди 13 години
Няма смисъл да коментирате. Утре, ако се събуди Вожда с лошо настроение, пак ще ви закрият болниците. При това правителство никога не се знае. Може би взимат решенията си, хвърляйки зарове :)
15
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 13 години
шъ праим - нема да праим.. шъ закриваме - шъ откриваме.... шъ намаляваме - шъ увеличаваме... абе, вече започвам да се питам дали целият замисъл на това управление не е народът съвсем да лудне... не виждам друго обяснение, защото чак толкова некадърност и неадекватност теоретично не може да се събере при едно управление... или пък може?!?