Проф. Кантарджиев: Най-големият проблем е липсата на антивирусни медикаменти

Коклюшът е лятна инфекция и според данните случаите намаляват
16 авг 2024 17:30, Гергана Попова
66
Проф. Кантарджиев: Най-големият проблем е липсата на антивирусни медикаменти
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем, според мен, на СЗО и на човечеството е, липсата и недостатъчният брой на антивирусни медикаменти. Това каза в интервю пред БНР проф. Тодор Кантарджиев

Докладите на СЗО трябва да се следят с внимание, но трябва да знаем следното - личното ми мнение е, че СЗО има едни от най-прекрасните специалисти, това са хора, с които съм работил, хора, които са ваксинирани за чума и туларемия, хора, които са работили в огнищата на най-тежките инфекции и разбират и от антибиотици, и от тежки заболявания. Но висшето ръководство на СЗО дава послания, които са в значителна степен немедицински, а политически. Спомняте си, когато в началото на пандемията от Covid - 19 казаха, че маските не действат за коронавируса, защото не са достигали маски за лекарите, но едно такова действие не трябва да се допуска, то е престъпление, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

"Именно за това, когато разглеждаме въпроса за нуждата от нови антимикробни лекарства, за нови антибиотици от техния ъгъл, трябва да преценим до голяма степен има ли зависимост с фармацевтичната индустрия, няма ли, и дали наистина всичко е в интерес на хората, както искат обикновените лекари, и редовите специалисти от СЗО. Говорим за устойчивост на антимикробни лекарства на бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите. Тази устойчивост на антимикробните препарати последните години нараста много и причинява големи проблеми. Годишно в света се докладват 1 270 000 смъртни случая, причинени пряко от устойчивостта на микробите и от невъзможността да бъдат лекувани с антибиотични средства. Това е голяма бройка и е сравнима със смъртността от туберкулоза. Освен това 4 милиона и 200 хиляди умират с инфекции и друго основно заболяване, инфекции, които не могат да бъдат лекувани с антибиотици", добави Кантарджиев.

По думите му, около 30 до 50% от хората по света никога не са се лекували системно с антибиотици, което означава, че в тези държави има натрупани доста такива средства, затова се заговори и излезе този документ на СЗО, че трябва да се търсят нови антибиотици.

"Нямаме нови причинители на инфекции, или нови, дошли от животинския свят или мутирали - те са много малко, но имаме еволюция в резистентността в почти във всички микроорганизми. Най-големият проблем, според мен, на СЗО и на човечеството е, липсата и недостатъчният брой на антивирусни медикаменти. Защото, ако имахме антивирусно лекарство, което да си го вземаш в къщи, може да го вземаш в началото на инфекцията, както беше с Covid - 19, нямаше да имаме тази пандемия. Ако имахме лекарство за пандемичния щам на Covid - 19, опасния, смъртоносния, както имаме лекарства много добри за сезонния грип, за херпес зостер, които да се вземат в първите часове на появата на инфекцията, но тук се преплитат интересите на могъщи концерни и несметните печалби, които се инкасират от фирмите, което не е в интерес на човечеството. Затова няма разработки за антивирусни лекарства", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

"Прави ли ви впечатление, че сега, когато вече имаме добра, но изключително скъпа терапия за ХИВ инфекцията и СПИН, вече никой не говори да се търси и разработва ваксина за СПИН. Същото е при другите инфекции...при  Covid - 19 имаше ваксина, тогава защо бяха малко усилията да се намери лекарство за Covid - 19, което да се пие в къщи, затова и бяха произведени огромни количества ваксини... Едни такима лекарства общодостъпни за коронавируса, при позитивиране на теста, да можеш веднага да започнеш лечение, тогава ще се ограничи и епидемията, защото винаги комбинацията между правилна употреба на антимикробни лекарства, на антибиотици и ваксина, дава най-добър резултат. Както посъветвахме в началото на лятото общопрактикуващите лекари при коклюш да дават още в началото антибиотици, дори да се дават профилактично в детски колективи с инфекция, и в комбинация с ваксината, това дава много добър резултат, което и прекъсна епидемиологичната верига и взрив", коментира още професорът.

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че коклюшът е лятна инфекция и според данните случаите намаляват и се стационират, което е много добре, говори, че се вземат адекватни мерки. При морбилите има само единични случаи, не се появява взрив, клъстер, означава също, че личните лекари са си свършили работата с мерките и ваксинацията.

"България беше по времето на социализма най-големият износител на антибиотици в социалистическата система в СИВ, имаше най-големите производствени мощности и произвеждаше всички антибиотици с изключение на един. И то собствен синтез - 7- те години само САЩ и България произвеждаха да стратегически антибиотици, смърт срещу вътреболничните инфекции. Сега купуваме от съседни държави. В Доклада на СЗО се посочва, че 2021 г. е имало 80 клинични изпитвания за нови антимикробни лекарства, сега са 97 разработки - малко е това. Защото от общо 32 антибиотика, които се проучват с бактериалните приоритетни патогени в списъка на организацията, само 12 могат да бъдат отчетени като иновативни - в смисъл нови и неизвестни молекули", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Седя гладен и си мисля какво лекарство да си купя и какво да изям за да отслабна?
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В едно европейско училище поставили тази задача. Никой не успял да я реши. А вие можете ли? Следните месечни разходи: Ток 110 лева. Вода 20 лева. Интернет 25 лева. Телефон 15 лева. Детска градина 35 лева. Други/ лекарства, транспорт 100 лева. Месечен приход 360 лева. Извадете разходите от приходите, разделете на 30 дни и намерете теорема, с която да докажете, че хората са живи?
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксина за спин... Малко научна фантастика..
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ковид лъжата показа, че медиците са лъгали не само за съществуването на ковид, но и за всичко останало. Оперират здрави хора, крият лекарски грешки, крият грешно поставени диагнози, интубират здрави хора, точат касата. За пари! Изцяло разкриха изгнилата си същност!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проф. Картонджиев.... Имам Идея... не знам кога ще е но ако искаш ела Картанджиев с Тоя Траперски Мустак на гости по Родопите и ще ти направим проверка на Флуидите които ти истичат от сoполите по мустaците... как се различават.... как са... степенно ли се движат или се преливат един в друг... Също дали си променят честотата на развъдени бактерии... да проверим има ли дупки пропадащи във флуидната честота над България? Съгласен ли си?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат:/България беше по времето на социализма най-големият износител на антибиотици в социалистическата система в СИВ, имаше най-големите производствени мощности и произвеждаше всички антибиотици с изключение на един. И то собствен синтез - 7- те години само САЩ и България произвеждаха да стратегически антибиотици, смърт срещу вътреболничните инфекции. Сега купуваме от съседни държави./, възобновете производството на Бг лекарствата/не само антибиотици/ и за вътрешен и за външен пазар.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГМО-то до това води - повишена устойчивост на лошите бактерии! Човекът няма ли най-сетне да си научи урока и да не се меша у природните дела, докато не израстне?!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големият проблем е, че такива като този все още се разхождат свободно, а не са се превърнали в коледна украса по дърветата!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - големият проблем е липсата на активни антивирусни медикаменти за премахване на бактериите по мустаците!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не! Най-важното е "България търси талант", защото с маймунджулъци по-лесно и забавно е. А че няма вече лекари!? Един мой познат лекар ми беше написал рецепта преди 2 години и понеже лекарството беше българско и страшно евтино, навсякъде ме питаха "за какво ми е предписано", "каква му е специалността на лекаря", а без рецепта не ми даваха лекарството, което по принцип по-рано съм си го купувал без рецепта.
15
3
 
2
 
! Отговори
25 преди 1 месец
А индди.оттите искат да забраняват хомеопатията! Хем нищо не вдяват, хем отричат! Хомеопатията МОЖЕ да се съвместява и с Антибиотик, ако се наложи. Само веднъж ми се наложи и то по моя вина!
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен. преди 1 месец
Най -големият проблем е цялата световна шайка, към която е и въпросният другар от снимката. Отдавна всички тези персони трябваше да бъдат съдени и сложени там където им мястото за престъплението което направиха към човечеството през последните години. Контролираните медии от сатанинското лоби, което още се мъчи да тормози хората няма да спрат да ги канят и да им дават форум Да се надяваме, че краят е близо и възмездието ще възтържествува.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, бай Шиле се събуди най-накрая!
12
3
 
3
 
! Отговори
Уинстън Чрънчил преди 1 месец
До Анонимен18 мене са ми казали че в задунайски татарстан се къпе само тоя дето го мързи да се чеше. добре е да не се изказваш на импровизация
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте да видим оня некъпания урродд витанов. Той ни беше любимия. С неговите "изчисления", платени интервюта и лъжи. Така и не му се получи де. Но двамцата с този убавец на снимката са за затвора за престъпления с/у българския народ.
10
4
 
8
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Евреите ! Спомнете си испанската еврейска чума! Спомнете си еврейският Ковид! Спомнете си еврейският птичи грип! Спомнете си еврейската луда крава! Спомнете си как евреите ни наложиха фараонската християнска религия палейки гори,натравяйки кладенци,крадейки деца,избивайки мъже и изнасилвайки съпругите им.Това е,а от Израел идват тревожни новини,защото Нетаняху се оказа антиционист и абсолютен палестинец.Сибовете на Бенджамин мязат на араби. Друго няма какво да добавя.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Шиле, липсва ли ти ковид истерията? Ееееех, колко хубаво ти беше да плашиш шмат---ките, те да ти вярват...
8
1
 
7
 
! Отговори
THE BEST преди 1 месец
Шиле , Шиле има антивирусни препарати - доста хранителни добавки има , които стават. То не са гъби, пробиотици, жен-шен, коластра , ехинацея, черен бъз, котешки нокът... Но трябва да се пият....
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Липсват медикаменти , ама ракети за Украйна има бол. Явно е , че искат не да ни лекуват , а изтрепят.
6
1
 
5
 
! Отговори
НайДобрият АнтиВирус преди 1 месец
е Банан завит в ГъъзПапирус - за това при КОВИДа се биеха да ги изкупуват от хипермаркетите!