Седмокласниците са на ход: Кои са най-желаните специалности?

Според Ваня Кастрева все повече навлизат новите специалности
15 юли 2024 12:17, Красимир Ангелов
23
Седмокласниците са на ход: Кои са най-желаните специалности?

С най-висок минимален бал за прием на ученици в София и тази година е Софийската математическа гимназия. А най-желаните паралелки са с преподаване на английски и испански език, съобщават от Регионалното управление на образованието в София.

"С най-висок бал и тази година, без промяна в подреждането им, са Софийската математическа гимназия, Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет и Немската гимназия. Следват Испанската гимназия, 73 СУ и почти няма промяна в класацията, освен едно леко разместване, защото Националната природоматематическа гимназия се изтегли малко преди 51 СУ", коментира началникът на Регионално управление на образованието София-град Ваня Кастрева в студиото на "България сутрин".

Тази година балът за учениците е по-висок спрямо миналата година, тъй като децата имат по-високи резултати.

"В тези най-желани училища балът леко се повиши и ако миналата година на десето място е била Френската гимназия с минимален бал 411, тази година той вече е над 430. Важно да изтъкнем, че той се формира от точките, които те имат в Националното външно оценяване по български език и литература и математика и от учебния предмет като оценка, прехвърлен в точки, от свидетелството за завършено основно образование. Различните паралелки имат различно балообразуване", отбеляза Кастрева пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи все повече навлизат новите специалности в училищата и те стават по-желани от децата. Освен това най-желани остават паралелките, които са профилирани с чужди езици, като децата избират да се обучават в езици, различни от английски.

"Това гарантира обстоятелството, че в края на своето средно образование, учениците ще излязат с два езика, които владеят на добро ниво", смята гостът.

Очаквайте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От възпитанието си, че са много акълии, че са повече от другите, евреите И ПРЕДИ Христа, мноооого преди Христа, все са във войни с всички, все гинат със стоци хиляди, все гледат да заграбят на другия каквото се счита за ценно. Самото самочувствие за елитност не прави никого умен. Всяко дърво е по-умно от всеки човек. То е много по-приспособимо, дълголетно, много по-плодовито, полезно и живо и след живота си, устойчиво и ДАВАЩО ДОБРО на много други същества. Горделивостта е само вреда за човека.
20
1
 
7
 
! Отговори
do 20 преди 1 месец
печеленето на медали от международни олимпиади НЕ е постижение на училището ( в България)Децата с изявени заложби, ако имат платежоспособни родители,ги записват в школи.И това става само там, където има школи.Зашото много способни като логичско, като научно миеслене, има деца НАВСЯКЪДЕ,всключително и в села, където български макко се говори.От злотномедалниците България не се е чуло да има полза.Зашото те редовно се плъзгат,примамват се и стават яничари на страната си, НЕ развивайки УМ за РОДИНА
19
0
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Махайте я тази номенклатурна лелка дето урежда ученици в СМГ с молба за преместване.
18
3
 
1
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
До Анонимен 18: Няма нужда родителите да получат информация къде са учили учителите, с какъв успех са завършили и каква следдипломна квалификация имат ... Много по-важно е какво се случва със завършилите дадено училище - Какви са им оценките на НВО, В какви олимпиади печелят златни медали, в кои университети по света и в България продължават обучението си, къде по-късно са се реализирали професионално, ... А всичко това е видимо и добре известно на родителите и на учениците.
17
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА за 17 преди 1 месец
До Анонимен..В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ТРЯБВА ДА ПИШЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ 45 ГОДИНИ БЕ УПРАВЛЯВАШЕ ОТ ТЕРОРИСТИ, БСП Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ДС СА ТЕРОРИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ СЪЩО... РУСОФИЛИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ И ТЕРОРИСТИ... ТОВА ЛИ ИСКАШ?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
писал съ,м преди, ще напиша пак - цялото ми уважение към учителите и тяхната професия, а и към родителите също, но фундаменталният въпрос е: като си записваме децата в дадено училище, знаем ли кой преподава и какъв ценз имат преподавателите? Къде са учили, с какъв успех са завършили, каква друга квалификация имат...или просто на сляпо си пращаме децата на базата на това което сме 'чували' или са ни 'казали'...с други думи - има ли качество в училище и в университетите където се обучават учителит
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Променете програмата и учебниците по история! Държавно предателство в най-чист вид е липсата на обучение по история в последните класове на гимназията, точно когато детето започва да се осъзнава във времето и пространството. И въобще чаовете умишлено са сведен до минимум, а учебниците са написани без последователност и връзка, за да не може некой младеж да проследи каквито и да са тенденции. Повтарям: заслужават да съдят за държавна измяна тези, които са натрапили такъв тип учебници и програми!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българските управници на всички нива е полезно да следят обстановката и решортажите от бойните действия в Украйна, незаисимо дали ще предпочетат украински или руски канали, Зашото на практика ще видят как благодарение на старата образователна система, създавала мислещи и технически заинтересовани младежи, бойните средства бепрекъснато, непрекъснато се променят, подобряват, създава се от нищо нещо и дребните неща побеждават скъпите.....
13
0
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
В УЧИЛИЩЕ ЩЕ НАУЧИТЕ ИСТОРИЯ И МАТЕМАТИКА КОЛКОТО ЩЕ НАУЧИТЕ СОЛФЕЖ, ЖИВОПИС И СВИРЕНЕ НА ЦИГУЛКА.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обучението в английските оаралелки няма как да е престицно по простата причина, че учениците започват с английския задължително от началнте класове, а като влязат в уж английска пралелка започват пак отначало. По коя друга масова, задължителна дисциплина се започва отначало????? ..... И затова живеят с абсолютно погршното самочувствие, че са на някакво високо ниво. Това е, освен другото, престъпно рахищение на средства.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При посещението си преди броени дни в Русия министър-председателят на Бхарат (Индия) говори през цялото време на хинди. ...Един ит официалните празници на Малта е Денят на свободата (разичен от Деня на мезависимостта), коагто от Малта се е изнесла британската военна база.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЯМА КОЛЕКТИВНО ОБРАЗОВАНИЕ, НЯМА КОЛЕКТИВНА НАУКА.
9
5
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Образованието винаги е само едно - ИНДИВИДУАЛНО.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дигитален икебан е най-модерно.
7
5
 
7
 
! Отговори
ДО 1 преди 1 месец
До АнонименОт СМГ излизат най-смахнатите и антисоциални деца. Направо тръпки да те побият.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2025г: - Какво образование имате? - 5 години фейсбук и 7 години инстаграм! - Професия? - Лайкаджия 6 разряд!
5
1
 
10
 
! Отговори
От 1 преди 1 месец
Написах коментар 1. Забравих да добавя- въпреки езиковата гимназия, имах отлични учители по математика. За лятото- всички сборници на Коларов. Резултат- след 12ти клас още април месец на предварителния 6.00 в СУ. Задачите ми се видяха, меко казано, елементарни. За справка нямаше нито един от приятелите ми от СМГ, който да се беше доближил дори до 5.90. Да, имаха високи оценки, но нищо интересно.
4
4
 
10
 
! Отговори
do 2 преди 1 месец
Сигурно си от тези свръх амбициозни безпарични родители, които искат да съсипят детето си още от 7ми клас, изпращайки го при най-големите загyбеняци в София :) Казвам го като родител с дете пълен отличник. Пръв избор- 2 АЕГ, защото ни е на много удобно място. Това търсим- комфорт, удобство, нова база, свестни деца. От математици бягам далеч. Чалнати са и нямат пари. А ценности- забрави.
3
0
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
За болните амбиции на родителите си прав. Имах една съученичка, която беше само смазвана от родителите си да се подготвя за СМГ. Заедно с друг от класа тайничко ходеха на уикенд уроци. Дойде Олимпиадата по математика- провалиха се, а аз стигнах последния кръг. Винаги ми е вървяла математиката и аз, като теб, си изкарвам парите с нея, но математическа гимназия не, не и пак- не. Моята съученичка се измъчи в СМГ- умна много, но математиката не беше за нея. В момента работи тотално различно нещо.
2
3
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
Завърших Информатика във ФМИ към СУ. После 2 магистратури в UCLA с пълна стипендия. Друго има ли? Прочее, САЩ е около 300 години напред спрямо скучнния ФМИ към СУ. Там учех без капка интерес, без капка усилия завърших с успех 5.40. После в САЩ ми отвориха очите! Е, не мина без 4 години бригади и събиране на пари за магистратура, разбира се. После дойде и стипендията.