Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година

Д-р Светослава Тончева и проф. Александър Кьосев пред Bulgaria ON AIR
27 авг 2024 15:03, Анисия Иванова
204

Две трети от българите на възраст над 16 години не са прочели нито една книга през последната година, сочат данните на Евростат.

"Нашите резултати са по-скоро положителни и няма как да не се гордеем, тъй като това е плод на дългосрочна стратегия към насърчаване на четенето. Читателите на Столичната библиотека са почти 97 хил. Около 60% от тях са до 28-годишна възраст. Отбелязваме сериозен ръст за последните 10 години. Настъпиха много положителни промени. Децата са приоритет на библиотеката", коментира д-р Светослава Тончева от Столичната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите са в групата между 16 и 18 години

"Стараем се да насочваме усилията си в тази посока. Да обособим пространства за тийнейджърите и да ги отделим от децата", обясни Тончева.

Филологът проф. Александър Кьосев на свой ред заяви, че когато един кораб потъва бавно, най-накрая той ще потъне и тогава ще стане сензационна новина. По думите му заслужават поздравления екипите на библиотеките.

"Това са оазиси. Прекрасни места, където хората не само четат, но се и социализират", подчерта проф. Кьосев.

"Имаше дълъг период от време, в който хората бяха забравили за съществуването на библиотеките. Наложи се да им напомним за себе си. Все повече млади хора се връщат към библиотеките, те стават привлекателно място. Социални пространства за контакти са. Стараем се да реновираме пространствата", каза още Тончева.

И добави, че има бум на посещения на млади семейства с деца на под една година. Дори самите деца имат читателски карти. Това касае децата до 7-годишна възраст.

"PISA изследва 15-16-годишните. Ние сме изследвали представителна извадка от цялото българско население. Неравно са разпределени четящите и нечетящите. Българските роми, българските турци, възрастните хора, безработните, селските стопани са в истински непривилегировано състояние. Там нечетящите са 40-60%, не ползват активно и електрони устройства. В културно отношение тези прослойки са изключени. В тяхното съзнание не съществува, че някакво културно благо не им е дадено. Нямат съзнание, че четенето е нещо ценно и не се борят за него", алармира проф. Кьосев.

Той е на мнение, че големите градове са страхотно привилегировани.

"Интересът да четеш е само част от читалищната култура. Важна част е подборът на това, което се чете. Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание". Способността да се потъва в текст може да бъде загубена в бързото общуване в социалните мрежи. Съществени части на читателската култура са застрашени", обясни филологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Образование
Роселина Петкова: Спортът възпитава детето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 76Четенето на книги не е евтино нещо.
167
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спомени .... четвърти клас ... в училише ни дават маски и като деца ни тренират как да се предпазиме от отомни бомби.... а то се оказало по късно ...като пораснах и се замислих.... цялата тая социалистическа игра е била за умопомрачение на мозъка на населението.... цялото злато от Българската Народна Банка да замине за Москва за да ни вардят златото от Атомни Бомби.... Ееее Хитра Лисица.... е Третият Рим....
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПРИОРИТЕТИ???В библиотеките ходят хора търсящи класическа литература.Ако търсиш някоя нова книга няма да я намериш там.
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората не обичат да дават пари за книги. Един 18 годишен би си купил всичко друго но не и книга за 40 лева.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спомням си като малък - трети клас на село.... септември месец есента, малки дечица - една седмица белиме царевица около ТКЗС преди да започнем училище.... и дойде татко и ми каза, че отиваме да живееме в града за да не работиме повече за тия дето ни откраднаха земите на дедо ми и си направиха ТКЗС.
163
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
.... та така е в МИНАЛОТО.... така ще е и в БЪДЕЩЕ .... ние БЪЛГАРИТЕ - ХОРИСТИЯНИ - деца на Бог "ХОР" - ХОРАТА докато пееме в "ХОР" и играеме "ХОРА"...... се ще пиеме ПОПИКАН МЮЗЮЛМАНСКИ ЧАЙ в ГАВАНА .... С ВПЕРЕН ПОГЛЕД КЪМ ГАВАНАТА ОТ МОСКВА! .... а то се оказало, че разлика нема!
162
1
 
4
 
! Отговори
Няма чалга в Русия преди 3 седмици
Има само глупави частушки.И колко хил.тона палмово масло купува Русия годишно от югоизточна азия че не се сещам.За елита може да има всичко натуралнои за нашенски групи социалисти които ги канят всяка година там.Но за народа палмово масло и др.както тука.В Бг поне фермерите могат да продават и произвеждат.Там трудно.
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спомням си като малък, Майка ми беше учителка в едно село и бяхме поканени на турска свадба.. как е минала свадбата не си точно спомням ... но си спомням как свариха Чай и го сложиха в една ГАВАНА долу на земята... после започнаха да се молят на АЛЛАХА... След това раздадаха ЧАЯ. Аз взех чашката и започнах да пия.. След малко мама дойде разтревожена, отне бързо чашката от устата ми и каза че по време на МЮЗЮЛМАНСАКАТА МОЛИТВА едно Мюзюлманче с току що ОРЕЗАНО пишле се изпикало в ЧАЯ В ГАВАНАТА!
160
2
 
3
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Не им трябва. Бугаретата са специалисти по всичко. По рождение. Ваксини, геополитика, макроикономика, футбол. Ю нейм ит.
159
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Стига да четат Библията, друго не им трябва!
158
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И салфетката е книга!
157
1
 
4
 
! Отговори
Deep Zone преди 3 седмици
Цитаделата е на Кронин, чел съм я в гимназията на английски, много скучна ми беше навремето, сега може и да вдяна нещо :) Потресаващо е, че едва вчера покрай сериала Dark Matter (който е невероятен, искрено го препоръчвам), разбрах, че книгата "Тъмна Материя" я има на български и ще гледам бързо да я намеря. Това, разбира се, няма как да го науча от ****ската група за книги на Блажев, където на олтар са помийте на Бешлийска и Господинов. Изумително е как се пропагандират слаби и скучни книги..
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моам, Кронин - каква разлика...
155
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 159....аз пундьо СЛУШАМ аудиокниги. На руски. Понеже на български тематиката не се разисква...а тя е квантова механика и астрофизика. Аудиокникги по 3 часа по 5 часа... Може да провериш в Ютуб каналите "Злой аналитик вселеной" "Злой космос" и връзките им....но не е затвоята кратуна това сигурен съм
154
1
 
6
 
! Отговори
ВинеТУ преди 3 седмици
А един известен българин, за 65 годинки, само една е успял да прочете.....
153
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 155, толкова си неграмотен, че за теб дори един такъв роман ще има значение. Помоли жена ти да ти даде някой розов. Може пък след това дори късметът ѝ да излезе. А ти поне ще научиш, че има едни неща като точки и запетайки.
152
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Моам, ама и той един автор..
151
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 152 'А хора като Кирил Петков никога не са чели, каквато и да било книга!" - така е. Да го вземат за курса в Харвард сигурно се е писал гей, та да попадне в графа дайвърсите... Като баща си Петко, влязал в Канада като бежанец - гей многократно изнасилван от роми.
150
0
 
4
 
! Отговори
Бързо преди 3 седмици
Кой е авторът на романа,, Цитаделата"? Без Гугъл!
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То пък ако прочетеш един булеварден роман или криминале ще се обогатиш интелектуално в голяма степен