Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година

Д-р Светослава Тончева и проф. Александър Кьосев пред Bulgaria ON AIR
27 авг 2024 15:03, Анисия Иванова
204

Две трети от българите на възраст над 16 години не са прочели нито една книга през последната година, сочат данните на Евростат.

"Нашите резултати са по-скоро положителни и няма как да не се гордеем, тъй като това е плод на дългосрочна стратегия към насърчаване на четенето. Читателите на Столичната библиотека са почти 97 хил. Около 60% от тях са до 28-годишна възраст. Отбелязваме сериозен ръст за последните 10 години. Настъпиха много положителни промени. Децата са приоритет на библиотеката", коментира д-р Светослава Тончева от Столичната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Проблемите са в групата между 16 и 18 години

"Стараем се да насочваме усилията си в тази посока. Да обособим пространства за тийнейджърите и да ги отделим от децата", обясни Тончева.

Филологът проф. Александър Кьосев на свой ред заяви, че когато един кораб потъва бавно, най-накрая той ще потъне и тогава ще стане сензационна новина. По думите му заслужават поздравления екипите на библиотеките.

"Това са оазиси. Прекрасни места, където хората не само четат, но се и социализират", подчерта проф. Кьосев.

"Имаше дълъг период от време, в който хората бяха забравили за съществуването на библиотеките. Наложи се да им напомним за себе си. Все повече млади хора се връщат към библиотеките, те стават привлекателно място. Социални пространства за контакти са. Стараем се да реновираме пространствата", каза още Тончева.

И добави, че има бум на посещения на млади семейства с деца на под една година. Дори самите деца имат читателски карти. Това касае децата до 7-годишна възраст.

"PISA изследва 15-16-годишните. Ние сме изследвали представителна извадка от цялото българско население. Неравно са разпределени четящите и нечетящите. Българските роми, българските турци, възрастните хора, безработните, селските стопани са в истински непривилегировано състояние. Там нечетящите са 40-60%, не ползват активно и електрони устройства. В културно отношение тези прослойки са изключени. В тяхното съзнание не съществува, че някакво културно благо не им е дадено. Нямат съзнание, че четенето е нещо ценно и не се борят за него", алармира проф. Кьосев.

Той е на мнение, че големите градове са страхотно привилегировани.

"Интересът да четеш е само част от читалищната култура. Важна част е подборът на това, което се чете. Едно е да прочетеш "Винету", друго е да прочетеш "Престъпление и наказание". Способността да се потъва в текст може да бъде загубена в бързото общуване в социалните мрежи. Съществени части на читателската култура са застрашени", обясни филологът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Образование
Роселина Петкова: Спортът възпитава детето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А другите две трети, колко са прочели?
147
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 146 "Проблема е, за съжаление" - пример за евроатлантическа неграмотност. И за съжаление евроатлантическата про'с'тотия ходи в комбинация с евроатлантическа наглост. Факт.
146
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А хора като Кирил Петков никога не са чели, каквато и да било книга!
145
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Извара и елда, вкусни руски сирена и стотици разновидности на шунка. Мляко с уникален аромат. Хляб с квас или мая, със захаросани плодове или кимион, без захар и дори без глутен. Луксозно масло с класически орехов вкус. Сладко от червени боровинки и кумкуат, сладко от кайсии и лимон и сладко от розови листенца. Руският сладолед е направен от истинско мляко и сметана, по класическата рецепта от времето на СССР. Руските продукти са направени по прости, изпитани във времето рецепти, което ги прави изключително натурални, изключително здравословни и същевременно невероятно евтини.
144
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На запад фермерският продукт предполага надценка няколко пъти или дори в пъти. И нищо - купуват, вземат сто грама хамон, нарязан на прозрачни филийки, и 150 грама рокфор за семейството, вкусват ги по малко, удължавайки удоволствието. Руските месни продукти като шунка, хамон са общо взето деликатеси на световно ниво, до които оригиналният испански хамон е пресолена и надценена глупост.
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Русия няма чалга и никога не е имало, дори и през упадъка през 90те години когато беше невиждата разруха и когато експериментираха с какво ли не, чалга или аналог на българската чалга никога не е имало. А България е чалгарска нация, чалгари. Дори и при соца, какви битълс, какви дип пърпъл, какви блек сабат - кой ги слушаше тия, много малко хора, останалото слушаше само сръбско и гръцко, а след 89та масово минаха на родна чалга. Я питайте сега някой млад човек на 40 години каво е това Led Zeppelin как ще се дзвери.
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А днес Копейкин се е похвалил,че хапнал евтино и вкусно в Москва! Евтино я,когато плаща Единна Русия...
141
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема е, за съжаление вече 35 години русофилите и крадците на Тодор Живков не искат да си ходят, и за огромно съжаление пречат на САЩ и на ЕС да влязат в България, комунизма вече 35 години пуска САЩ и ЕС в България само на хартия, но иначе не ги пускат, за огромно съжаление.
140
0
 
0
 
! Отговори
КНиги ли читети ве преди 3 седмици
вий си мноу зле -цитат от г-н Хазарта, евродепутат.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България при соца никога не е имало личности като Владимир Висоцкий или Булат Окуджава, нито като Цой. Лилита и богдани бяха на щат от държавата, а българите още тогава слушаха чужда музика - Лепа Брена, гръцко...
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 140 Усещам иронията комрад, но цялата "благодат" която ни се изля на празните тикви, се дължи предимно на русофилските тикви, все ни дърпат към Раша :)) Мутрите кой мислиш ги е създал, същите комсомолски нищоправещи другарчета :))
137
2
 
3
 
! Отговори
Чалгария преди 3 седмици
Българите са нация от чалгари и дупедавци, като леки жени вдигат краката пред западните партньори да ги задоволяват, очаквайки в замяна задоволените партньори да им осигуряват лек и приятен живот. Готови са дори децата да си изпедерастяват за да не се изправят пред трудности и да си живеят леко, да не им наложат санкции от Брюксел. И в крайна сметка хем са е-бани, хем животът им става все по-тежък и по-мизерен.
136
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кенет Мартен: "Благодарение на сигурността, която дава НАТО, България днес процъфтява". Днес в ЕС и НАТО ние българите живеем най-добре. В Германия и Люксембург имотите паднаха с 10% а в България скочиха с 16%, българина забогатява, купува имоти, разпива на Халкидики в баровете, върти западна кола и прави тапи по магистралите, заведенията са пълни, стотици хиляди Българи ходят да почиват в Гърция.
135
3
 
1
 
! Отговори
Ицо преди 3 седмици
Това от години е държавна /Гербаджийска-пеевска-славитрифововска-костадинкостадиновска-дпсарска/ политика! Умишлено се налага - от президента до последния депутат!
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Героите на Балзак и Дикенс търсят начини да изкарват пари. Героите на Достоевски и Толстой търсят смисъла на живота.
133
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има един с Винету за цял живот, за какво да четат чалгарите?
132
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е единствената славянска държава която е създала велика държава и велика култура. Полша за малко да стане и тя, но не стана, и няма да стане.
131
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
процентът на нечетящи е в права пропорционална зависимост с русофилите . Тоест колкото по неграмотен си, толкова по вероятно е да си псеядочатриот и русофил
130
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Едно е да прочетеш "Винету", друго е "Престъпление и наказание". Така е, който е чел внимателно Винету, Оцеола, Бельо Пушилката, Лунната долина и пр., ще разбере защо Америка е векове напред пред Ана Каренина, Война и мир и др. Книгите предлагат различна информация. Можеш да прочетеш Достоевски и Хайнрих Бьол веднъж, но Раймънд Чандлър, Дюма и Флеминг няколко пъти. Освен това книгата не е само нещата от живота, там можеш да прочетеш как върви влака или как стреля пищов от 17 в. Мишката книшката
129
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина трябва да си набие в дебелата русофилска глава, че докато българите не започнат да мразат Русия като румънците визите никога няма да паднат.