Едва 2% от изоставените деца на България са сираци

Те нямат нужда от подаръци, а от дългосрочна държавна програма
17 ное 2011 22:48, Красимир Ангелов
43
Едва 2% от изоставените деца на България са сираци
Снимка: Булфото

Едва 2% от всички 35 000 изоставени деца в домовете са кръгли сираци. Тъжната статистика съобщи председателят на Националното сдружение на сираците в България Никола Георгиев.

Изоставените деца на страната ни са настанени в 87 социални домове у нас.

"Децата сираци нямат нужда от шоколад или дрехи, а от насърчаване, от напътствия в живота чрез образование, спорт, изкуства“, категоричен бе Никола Георгиев.

По думите му в момента държавата ражда престъпници, защото „голяма част от тези деца не знаят накъде да поемат и най-често попадат в затвора“.

Председателят на Националното сдружение на сираците поиска закон, който да възпрепятства изоставянето на деца от майки, които нямат обективни причини за това.

Заедно с това Георгиев призова Агенцията за закрила на детето, социалното министерство и други институции, ангажирани с проблема, да улеснят процедурата по осиновявания.

"Тази процедура е тромава и често е придружена с рекет", откровен бе Георгиев.
 
В деня на християнското семейство - 21 ноември, започва инициативата "Погледни към детето", чиято цел е грижата за децата, лишени от родителски грижи, да бъде постоянна, а не еднократна кампания, посочи инициаторът на проявата Димитър Куцаров.

По думите му за изоставените деца се сещаме само по празници с раздаване на подаръци, а проблемът изисква дългосрочна държавна програма.

Инициативата е подкрепена от Българската православна църква и от Главното мюфтийство. Поканени са да участват и известни български музиканти и спортисти.

Предвидени са посещения на домове за деца от 0 до 3 години, конкурси и състезания с наградив различни градове в страната, както и дискусия за осиновяванията, закриването на социалните домове, на която са поканени представители на Министерския съвет и други ангажирани институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
28
 
! Отговори
Милена преди 12 години
Работя в такъв дом ,който е пълен с деца на ***.Така наречените"майки" работят като *** или у нас или в чужбина.Тъй като раждат на 13 , на 26 вече имат пораснали дъщери.Не са се отказали от тях , но са ги виждали по веднъж годишно.Като станат на 12 години обаче идват и си ги вземат - отгледани от нас - всички българи.След това ги продават за булки или ги пускат също на улицата .Аз имам две деца ,които едвам издържам с огромната си заплата на педагог от 420 лева .Това е срам!Докога !!
21
0
 
11
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Решението е просто и се нарича т.нар. грамотна раждаемост, а именно: За 3-то, 4-то и т.н. дете, детски надбавки да се дават само на родители с минимум завършено средно образование. За маргиналните групи (95% ***) да се осигуряват спирали БЕЗПЛАТНО и поставяни БЕЗПЛАТНО от държавата. Така се разрушава икономическата основа на най-страшното явление на нашият преход или т.нар. ДЕТЕПРОИЗВОДСТВО за помощи. Г-да политици, решение има и е работещо и въведено в много страни. Не бъдете СЛЕПИ И ГЛУХИ!
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля си, че лесно ще се справят проблема, ако изоставянето на деца се криминализира. Изоставяш си детето - лишават те от избирателни права, социални помощи, детски добавки и т.н. Нека тогава хората, които превърнаха в бизнес раждането на деца, се размножават безразборно и неконтролируемо. Държавата е абсолютно лицемерна по този въпрос. Жалко за децата.
19
0
 
8
 
! Отговори
!! преди 12 години
Единствената правилна идея е забраната за настаняване в дом на деца до 2 години, за такива малки деца, а и за всички деца по принцип приемното семейство е по-добрата алтернатива. Въпреки,че на Запад и тази практика е опорочена с "професионални" приемни семейства, парите ,които се дават в Бг са толкова малко,че наистина се възхищавам на приемните семейства !
18
0
 
10
 
! Отговори
HM преди 12 години
Трябват реалистични решения. Това дайте да даваме само на бг майките няма как да стане. Трябва сериозна дискусия за да се вземат мерки да се ограничи безконтролното раждане. Проблема не е никак лек за решаване.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата дава народни пари на *** за да раждат. Те се възползват, раждат, вземат парите ,но децата искат грижи и гледане. Затова те се възползват от същата *** държава с *** страхлив народ да работят за тях и да им издържат поколенията.Господа не ви ли се струва че това продължи прекалено дълго и че дойде време за промяна на закона ?За раждане и детски добавки трябва да получат българските майки ! Помислете и не обричайте този народ на гибел !
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България законите не са български. Това е всичко. Мързиливите и крадливи *** са приоритет на олигарските правителства.Тези които ги направиха български равноправни граждани бяха болшивиките. Целта беше простащината да превъзхожда по брой интелигенцията. Резултата е на лице.
15
1
 
5
 
! Отговори
taka e преди 12 години
Ciganchetata zapochvat da razhdat ot 11-12 god. , a posle gi izostavyat. 98 % sa takiva sega ta. Zhalko za decata .No da ne se priemat deca s roditeli v domovete. Da se zabrani razhdane na nepylnoletni.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Те нямат нужда от подаръци, а от дългосрочна държавна програма" - о, какво прозрение! Само че за тази държавна програма се иска постоянно финансиране и то с ниска, да не кажа никаква, възвращаемост. Не виждам как тези 35 000 деца ще бъдат приоритет.Заради слабата социална политика и цялостното безпаричие, тези деца ще са обречени още дълго време, за съжаление.
13
0
 
5
 
! Отговори
Boicho преди 12 години
Edinstvenata griza na darzavata triabva da bude zakrivaneto na tezi domove.Koi ti pravi deca triabva i da se grizi za tiah.Taka se reshava i problema s badeshtite prostitutki i kradci.Tezi domove generirat samo prestapnost i korupcija.Nali sme nai velikata nacija na sveta,a pak decata ni zahvarleni.Neshto ne mi se vrazva. imezdu drugoto,niama deca na 0 godini,a deca do 3 godini
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едва 2% от изоставените деца на България са сираци ... Така е...Останалите 98% са ***...
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тези изоставените майките и бащите им са на не по високо интелектуално ниво от кравата и селския бик.
10
1
 
23
 
! Отговори
Да ви сера на новин2 преди 12 години
Я направете нещо и за децата с майки.Колко са майчинските?Трябва тотална стратегия за развитието на България.А не на парче.Държавата я унищожават.И журналистите също са част от унищожителите на тази държава.
9
4
 
1
 
! Отговори
Пламена преди 12 години
Дано спаднат и повече!
8
2
 
8
 
! Отговори
Да ви сера на новини преди 12 години
Толкова ли няма една добра новина в България?Все лоши новини.
7
1
 
22
 
! Отговори
Фиданка преди 12 години
За много деца това е единствения изход от мизерния живот,пълен с побой и насилие в собствените им семейства.Много е лесно да говорим за закриване на домовете.Само че има много "псевдосемейства" където е страшно-пиянство,мизерия,побоища.Няма хляб,няма сън,няма дрехи,да не говорим за училище.Като върнем нещастните деца в тези "семейства" дали ще изградим личности?Или ще ги унищожим?Някои хора си представят семейството твърде идеализирано,като от книгите.Но в живота не е така.Животът е страшен !
6
1
 
20
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
Да странна държава ...политиците също масово изоставят децата си и ги плащат да живеят и учат в чужбина!С крадените пари можеха да помагат и на изоставени деца!
5
1
 
21
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
до 4Пак аз ти казвам да правиш разлика между дете сирак и изоставено дете.Колкото и да нямаш пари ,най-голямото престъпление на този свят след убийството е - ДА ИЗОСТАВИШ ДЕТЕТО СИ,ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ПАРИ.ТОВА Е ПОДЛО И АНТИ ЧОВЕШКО.НА ТАКИВА РОДИТЕЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗИСКВА ДАНЪК ЗА ИЗОСТАВЕНО ДЕТЕ.
4
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ми е кофти за тея деца..Ако родителите им имаха работа и прилични доходи никога нямаше да ги изоставят..ама тая скапана държава с тез алчни бандитски политици само лапат и крадат..Да *** тяхната майка и политиците олигарсите и всички мафиоти..заради тях тез деца са сираци,а не заради родителите им....всеки иска да си гледа детето,но не всеки има възможност
3
2
 
42
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Правете разлика между сираци и изоставени деца.Изоставените деца не са сираци,а просто са техните родители са жалки подобия на човеци.