Врагове искат да откъснат децата от вярата

Пловдивският митрополит Николай критикува в проповед законопроект
Обновена: 29 юли 2012 15:25 | 29 юли 2012 15:25,
342
Врагове искат да откъснат децата от вярата
Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Пловдивският митрополит Николай остро разкритикува текст от проект на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности по време на проповед в Смолян днес.

Това би означавало не само да се забрани вероучението, но и да забраним на родителите да кръщават децата си, да забраним на децата да се кръстят, посочи той.

Според него отклоняването на децата от вярата е може би целта на "онези врагове на българския народ".

Повод за критика от страна на клира е текст от законопроекта, в който освен забрана за въвличане на деца в политическа и синдикална дейност, вече се посочва и религиозна.

Може би ще забраним на децата 10-те Божи заповеди или да празнуват Рождество Христово или Коледа, каза в словото си митрополитът.

Той допълни, че днес, макар и в свобода и демокрация, "сме под едно по-тежко робство - на бездуховността".

Пловдивският митрополит Николай отслужи Божествена света литургия по повод храмовия празник на църквата "Св. Висарион Смоленски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
6
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ЛЕЗ ПАСКАЛ (1623-1662) физик, математик и изобретател, основател на хидродинамиката и хидростатиката, създател на теорията на вероятностите На 13-годишна възраст Блез Паскал, без ничия помощ, открива първите 32 теореми на Евклидовата геометрия. На 16-годишна възраст той доказва една от основните теореми на проективната геометрия т.нар. теорема на Паскал. На 18-годишна възраст изобретява първия цифров калкулатор; след още няколко години доказва съществуването на атмосферното налягане и изобретява барометъра.Ние познаваме Бога единствено чрез Иисус Христос. Без този посредник всяко общуване с Бога ни е отнето; чрез Христос опознаваме Бога. Всички, които са претендирали, че познават Бога, и са доказвали съществуването Му без Иисус Христос, са си служили с неубедителни доводи. Но за да докажем Божествеността на Христос, ние разполагаме с библейските пророчества, които са солидни и осезаеми доказателства. И тъй като тези пророчества са се сбъднали в живота на Христос и истинността им е потвърдена, те са вън от всяко съмнение и доказват Божествеността на Христос. Следователно в Него и чрез Него ние познаваме Бога. (PASCAL 1910, 547). Единствено чрез Иисус Христос познаваме не само Бога, но и себе си. Само чрез Иисус Христос познаваме живота и смъртта. Извън Него не знаем какво представляват животът, смъртта и Бог, не знаем и какво представляваме самите ние. Без Евангелието, посветено изключително на Иисус Христос, ние не знаем нищо и виждаме само мрак и хаос в природата на Бога и в собствената си природа. (PASCAL 1910, 548).
196
6
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
МАЙКЪЛ ФАРАДЕЙ (1791-1867) физик и химик, основател на електрониката, откривател на електромагнитната индукция и на законите за електролизата Сър Майкъл Фарадей е най-знаменитият физик-експериментатор на 19-ти век; той е създател на електромагнитната теория на полето и е изобретател на електромотора, трансформатора и динамото. Аз се прекланям пред Него, Който е Господ на всички неща и се надявам Той да ме съхрани до деня на възкресението, както е според Неговото Свещено Писание и според великите и скъпоценни обещания, съгласно които Неговите избраници ще станат част от Божията същност. (ФАРАДЕЙ, цитиран в The Life and Letters of Faraday by Henry Jones, London, Longmans, 1870, 471). ФРАНСИС БЕЙКЪН (1561-1626) създател на научния индуктивен метод и на първата систематична класификация на наукитеСъществуването на Бога се отрича само от тези, за които е изгодно Той да не съществува. Нищо не показва по-добре, че безбожието е по-скоро на устата, отколкото в душата на хората, от това, че безбожниците постоянно изказват мнението си, сякаш сами не са твърдо убедени в своето безбожие и биха се радвали да бъдат подкрепени от одобрението на други хора. А ако те наистина смятат, че Бог не съществува, защо тогава се безпокоят? (BACON 1875, 64-65).
195
6
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ДЖЕЙМС МАКСУЕЛ (1831-1879) създател на статистическата термодинамика, откривател на основни закони на електродинамикатаСпоред Енциклопедия Британика (1997) Сър Джеймс Максуел е считан от повечето съвременни физици за ученият на 19-ти век, който е оказал най-силно влияние върху физиката на 20-ти век; поради неговия фундаментален принос към модерната наука физиците го смятат за равен на Нютон и Айнщайн. Аз мисля, че колкото повече ние заедно участваме в делото на Христос, толкова повече простор се открива пред Него, за да може Той да посее своето слово в нас. Защото Той винаги иска да бъде в единение с нас. Когато се прекланяме пред Бога, ние не сме сами, а сме заедно с нашите братя; и Христос е винаги там, където двама или трима са събрани в Негово име. (МАКСУЕЛ, цитиран в The Life of James Clerk Maxwell by Lewis Campbell, London, Macmillan, 1882, 312).
194
6
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ЛЕОНАРД ОЙЛЕР (1707-1783) математик, физик и астроном, основател на аналитичната механика и на математическия анализ Ойлер е един от най-великите математици на 18-ти век и е автор на около 850 научни произведения. Той е основател на чистата математика и на теорията на числата. (Енциклопедия Британика, 1997). ♦♦♦ На въпроса Вярно ли е, че нашият свят е най-добрият от всички възможни светове?, Леонард Ойлер отговаря: Безспорно е, че нашият свят съвършено отговаря на първоначалния план, който Бог е замислил преди сътворяването на нашата Вселена. Очевидно е, че материалните тела и обекти притежават възможно най-съвършената форма и структура. Помислете само за прекрасната структура на човешкото око. Вие неизбежно ще признаете, че отделните части на окото са съвършено съгласувани помежду си, за да могат да изпълнят своята цел ясното разпознаване на външните обекти. Каква прецизност и какви умения са необходими за да бъде сътворено окото, което може да функционира безотказно в продължение на цял един живот! Не по-малко прекрасна е структурата и на другите части на човешкото тяло; а същото можем да кажем и за телата на всички животни, та дори и за най-дребните насекоми. Ето защо ни е трудно да повярваме, че все още има хора, които казват, че Вселената е възникнала по случайност, а не чрез един Божествен замисъл. Но в крайна сметка винаги е имало и винаги ще има хора с атеистични възгледи. Обаче всички онези, които имат солидни научни знания за природата и не се страхуват от справедливостта на Бога, са убедени, заедно с нас, че съществува един Всемогъщ Творец, Който е сътворил цялата Вселена и всички отделни неща по възможно най-съвършения начин. (LEONHARD EULER, Letters on Different Subjects in Natural Philosophy, New York, Harper & Brothers, 1837, 294-296).
193
5
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Човешката душа може да избере пътя на доброто само чрез един доброволен и свободен избор. Апостолите и другите ученици на Иисус Христос се посветиха на добродетелния мисионерски живот, именно защото усетиха завладяващата сила на учението на нашия Божествен Учител. Те усетиха силата на Неговите чудеса, на Неговите страдания, на Неговата смърт и Неговото възкресение. Учениците на Иисус бяха преки свидетели на всички тези събития. Тези потресаващи събития, които станаха част от най-благородното религиозно учение, пробудиха в сърцата на учениците най-пламенната любов и най-дълбоката почит към Бога, Когото те обожаваха като свой Небесен Баща и като абсолютен Господар на Вселената. Живите спомени от тези събития със сигурност са потушили всяка зла склонност в душите на учениците и са насочили душите им по пътя на доброто. (LEONHARD EULER, Letters on Different Subjects in Natural Philosophy, New York, Harper & Brothers, 1837, 381).
192
4
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не чакайте на църквата да се бори - ако сте вярващи - ВИЕ, сте част от църквата - изказвайте несъгласието си, така че управляващите тикви да ви чуят.
191
6
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
203Враговете са управляващите ес, сащ и креатурите им - оон и всякакви други организации и организацийки, мислещи си, че управляват света - разни масони, илюминати, банкери като Рокефелер, Родшийлд и т.н.
190
0
 
11
 
! Отговори
Баба Гица преди 12 години
Още 1 недоизмислен закон! Значи религията е СВОБОДЕН избор на всеки,значи предвиждат часове по вероучение в уч-ще,а децата няма да могат да влизат в църква ??? *** големи тъпизми бе,да се отнася за разни секти- с 2 ръце съм за,ама да не могат да влязат да запалят една свещичка за здраве на голям празник ,е не- ГРЕХОТА Е !!! Оправете си закона,а не да заплашвате с глоби от 5000 лв,както прочетох вчера !
189
3
 
10
 
! Отговори
Томас преди 12 години
204Малцина днес четат Библията и поради тази причина дори не са запознати какво пише в нея. Тотална неграмотност цари в света и това не е случайно.
188
5
 
5
 
! Отговори
а преди 12 години
Лудото Коле пак ръси глупости.
187
3
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
209Изобщо не си запознат с фактите около това, в което вярват християните. Не суеверия, а факти - ФАКТ е, че мнозина от най-великите учени, включително и от нашето време са вярвали в Христос - факт е, че пророчествата в Библията се изпълняват - дори антихристкия съюз - ес се развива точно както е описано в Библията - както е говорил Даниил преди 2400 години. Факт е, че и до днес хората казват 2012 година след рождението на Христос, защото Той им е променил мисленето тотално. Факт е, че дори диктатурата, нов световен ред, която скоро ще въведат е предречена в Библията и то доста подробно.
186
5
 
14
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Напълно прав е попа. Гласуват се античовешки закони, които не са случайни, а са изцяло в услуга на новия световен ред - нещо повече. Този закон предвижда сексуално обучение на деца от 5 годишна възраст, но да им кажеш за Бог не можело - това е финална подготовка за диктатурата нов световен ред - целта е да се получат роби - крадци, педофили, мъжеложници, наркомани - такива може да са хората - но сатанистите, които временно управляват света не искат хората да знаят и за Бог. Защо ако хората живеят според Божиите правила ами тогава ще рухнат всичките им планове хората няма да искат да гледа гнусотиите им тип вулгарни предавания и гнусни сапунки изпълнени с насилие, завист и омраза, няма да искат да купуват наркотици или оръжие, няма да се интересуват от разврата, който постоянно налагат за нормален и т.н. и т.н.
185
2
 
0
 
! Отговори
Алов преди 12 години
И Господ не може да се меси в Алаовите работ !
184
7
 
2
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
До 206Противопоставянето на религия срещу комунизъм е елементарно клише. Комунизмът е утопия също като религиите. А колкото до социализма - всъщност това му беше единственото положително нещо - че беше изтикал суеверията в ъгъла. Макар че и тогава се толерираха глупашки явления като т.нар. Баба Ванга и прочие. Както и да е...Фашизмът, комунизмът и всички тоталитарни идеологии, срещу които дежурно негодуват вярващите, са фактически квази-религиозни. Причините да се възприемат като атеистични са, първо, че те открито обявяват своите материално-политически мотиви ...и второ, желанието да се заместят измислените богове с реално съществуващи хора - явление, познато още в древен Египет. Споменаването на подобни доктрини в подобни дискусии е напълно излишно. Освен факта, че и те като организираните /съвременните/ религии никога не са били нещо повече от параван за алчност и лицемерие.
183
1
 
18
 
! Отговори
коко преди 12 години
*** *** измислили тази идиотщина да не се пускат в Църква!!!Да ходят на концерти на Веско Маринов !!!Интересно как все още не са измислили закон кой,как и кога да прави любов с жена си?Че през Тошково време нямаше такъв закон.А сега ни управляват демократи!?!?!?!?! О,идиотщина,твоето име е депутат!!!
182
2
 
3
 
! Отговори
205 преди 12 години
Узряват в планета пайнер нашите деца , със или без този закон църквата отдавна е вдигнала ръце от народа си, и ги е сложила върху лъскавия волан на някой мерджан!
181
2
 
8
 
! Отговори
коко преди 12 години
Друго си е децата да вярват във всемогъщия и единен Вожд и неговите униформени архангели и слугите Вождови Цецо,Дянко и Миро.Я вижте Северна Корея колко са по-напред !
180
2
 
2
 
! Отговори
????? преди 12 години
Добре де, а сега децата узряват във вярата щом някой иска да ги откъсне и желае да вехнат...И кои са тези врагове, господин Попе?????
179
9
 
9
 
! Отговори
ВЯРВАЩ-Християнин преди 12 години
Силата на Вярващия в Живия Бог;Послание към Еврейте 11глава11:1 А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат.11:2 Защото поради нея за старовременните добре се свидетелствуваше.11:3 С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.11:4 С вяра Авел принесе Богу жертва по-добра от Каиновата, чрез която за него се засвидетелствува, че е праведен, понеже Бог свидетелствува за даровете му; и чрез тая вяра той и след смъртта си още говори.11:5 С вяра Енох бе преселен, за да не види смърт, и не се намираше, защото Бог го пресели; понеже преди неговото преселване беше засвидетелствувано за него, че е бил угоден на Бога.11:6 А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят.11:7 С вяра Ное, предупреден от Бога за неща, които още не се виждаха, подбуден от страхопочитание, направи ковчег за спасение на дома си; чрез която вяра той осъди света и стана наследник на правдата, която е чрез вяра.11:8 С вяра Авраам послуша, когато бе повикан да излезе и да отиде на едно място, което щеше да получи в наследство, и излезе без да знае къде отива.11:9 С вяра се засели в обещаната земя като в чужда, и живееше в шатри, както и Исаак и Яков, наследниците заедно с него на същото обещание.11:10 Защото очакваше града, който има вечни основи, на който архитект и строител е Бог.11:11 С вяра и сама Сара доби сила да зачне в преминала възраст, понеже счете за верен Този, Който се бе обещал.11:12 Затова само от един човек, и той замъртвял, се народи множество, колкото небесните звезди и като крайморския пясък, който не може да се изброи.11:13 Всички тия умряха във вяра, тъй като не бяха получили изпълнението на обещанията; но ги видяха и поздравиха отдалеч, като изповядаха, че са чужденци и пришелци на земята.11:14 А ония, които говорят така, явно показват, че търсят свое отечество;11:15 и ако наистина, така говорейки, са имали в ума си онова отечество, от което бяха излезли, намерили биха случай да се върнат.11:16 Но на дело желаят едно по-добро отечество, сиреч, небесното; затова Бог не се срамува от тях да се нарече техен Бог, защото им е приготвил град.11:17 С вяра Авраам, когато го изпитваше Бог, принесе Исаака жертва, да! оня, който беше получил обещанията принасяше единородния си син, -11:18 оня, комуто беше казано: "По Исаака ще се наименува твоето потомство",11:19 като разсъди, че Бог може да възкресява и от мъртвите, - отгдето по един начин на възкресение го и получи назад.11:20 С вяра Исаак благослови Якова и Исава даже за бъдещите неща.11:21 С вяра Яков, на умиране, благослови всекиго от Иосифовите синове и поклони се Богу подпирайки се върху края на тоягата си.11:22 С вяра Иосиф, на умиране, спомена за излизането на израилтяните и даде поръчка за костите си.11:23 С вяра, когато се роди Моисей, родителите му го криха три месеца, защото видяха, че бе красиво дете; и не се бояха от царската заповед,11:24 С вяра Моисей, като стана на възраст, се отказа да се нарича син на фараоновата дъщеря11:25 и предпочете да страда с Божиите люде, а не да се наслаждава за кратко време на греха,11:26 като разсъди, че укорът за Христа е по-голямо богатство от египетските съкровища; защото гледаше на бъдещата награда.11:27 С вяра напусна Египет, без да се бои от царския гняв; защото издържа, като един, който вижда Невидимия.11:28 С вяра установи пасхата и поръсването с кръвта, за да се не допре до тях този, който погубваше първородните.11:29 С вяра израилтяните минаха през Червеното море като по сухо, на което като се опитаха и египтяните, издавиха се.11:30 Чрез вяра ерихонските стени паднаха след седмодневно обикаляне около тях.11:31 С вяра Раав блудницата не погина заедно с непокорните, като прие съгледателите с мир.11:32 И какво повече да кажа? Защото не ще ми стигне време да приказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтае, за Давида още и Самуила и пророците;11:33 които с вяра побеждаваха царства, раздаваха правда, получаваха обещания, затуляха устата на лъвове,11:34 угасваха силата на огъня, избягваха острото на ножа, оздравяха от болести, ставаха силни във война, обръщаха в бяг чужди войски.11:35 Жени приемаха мъртвите си възкресени; а други бяха мъчени, защото, за да получат по-добро възкресение, те не приемаха да бъдат избавени.11:36 Други пък изпитваха присмехи и бичувания, а още и окови и тъмници;11:37 с камъни биваха убити, с трион претрити, с мъки мъчени; умираха заклани с нож, скитаха се в *** и кози кожи и търпяха лишение, бедствия и страдания;11:38 те, за които светът не беше достоен, се скитаха по пустините и планините, по пещерите и рововете на земята,11:39 Но всички тия, ако и да бяха засвидетелствувани чрез вярата им, пак не получиха изпълнението на обещанието,11:40 да не би да постигнат в съвършенство без нас; защото за нас Бог промисли нещо по-добро. ГЛАВА 1212:1 Следователно и ние, като сме обиколени от такъв голям облак свидетели, нека отхвърлим всяка тегота и греха, който лесно ни сплита, и с търпение нека тичаме на предлежащето пред нас поприще,12:2 като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата ни, Който, заради предстоящата Нему радост, издържа кръст, като презря срама и седна отдясно на Божия престол.
178
3
 
3
 
! Отговори
???? преди 12 години
Ключовата дума тук, драги сънародници е думата ВРАГОВЕТЕ, бъдете така добър митрополит Николай да посочите кои са тези врагове?