Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър

Приносът ни към Европа – красивият български ум, разясни тя
Обновена: 19 апр 2016 13:55 | 19 апр 2016 12:37, Веселина Йорданова
170
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър
Новият зам.-министър проф. Иван Димов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, предаде "Фокус".

Още по темата

Кунева обясни, че това е проект по програмата "Еразъм плюс" и той ще бъде осъществен от МОН, Пловдивския университет и НПО.

До 15 май се събират кандидатури. "Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково", уточни Кунева.

Вицепремиерът заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи", заяви Кунева.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи обсъждането и финансирането на научните изследвания по-прозрачно.

Министърът на образованието и науката каза още, че средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се управляват както трябва. "Имам достатъчно опит", заяви тя.

Новият заместник на Кунева - проф. Иван Димов, заяви, че във фонд "Научни изследвания" се работи активно.

"Да, проблеми има, но ние знаем как да ги преодолеем и смятам, че с колеги от научните институти и от министерството ще ги преодолеем", заяви той.

Проф. Димов поема координацията на висшето образование и науката. "Пред нас стоят наистина отговорни и важни задачи", коментира той.

Като основни задачи за решаване зам.-министърът посочи финализиране на стратегията за научните изследвания и завършването на националната пътна карта за научна инфраструктура.

Според него инфраструктурата в образованието и науката, която се изгражда с европейски средства, трябва да бъде подсигурена с национални средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно, как ще накараш ромчето, да влезе в час и да говори на Български в час, когато много добре знаят, че не идват ли на училище, няма да има никакви последствия за тях. Ако ги преместите в друго училище, с тях премествате едни 900-1000 лева делегиран бюджет, и няма да има и тока да си платите, не само транспорта и закуската им(училищата ги плащат от собствения си бюджет) , за заплати-да не говорим. Да не е луд да идва и учи, а директорката-да го маха? Това първо оправете!!!!!!!!!!
75
0
 
27
 
! Отговори
ИФ преди 8 години
Кунева, 5 години съм следвал история в СУ, изучавал съм стотици томове научни трудове, дебели колкото *** ти за да получа степен магистър. Сега ти искаш да дадеш същата степен на някакви калинки с купени дипломи от хилядите нароили се и издържани от НПО-та "университети" срещу обучение на ***? Това е супер гавра! За какво са ни тези университети тогава????
74
0
 
19
 
! Отговори
Иван Пешев преди 8 години
Държавата да спре да променя правилата, иначе ние просто ще спрем да се подчиняваме.Това е безобразие ще дават магистърски степени за нещо различно от изискванията за магистърска степен, просто не е честно да върви тя да си ги обучава като толкова иска.
73
0
 
18
 
! Отговори
Магистърчо преди 8 години
Казах ли аз, че програма "Заедно в час" ще се окоти!
72
0
 
20
 
! Отговори
PhD преди 8 години
А който учи имигранти - направо доктор!
71
0
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
КУНЕВА, ДАЙ БОЖЕ СКОРО ДА СТИГНЕШ ДО ТАМ, ЧЕ ТИ ДА ГИ УЧИШ!!! АМА СИ МИСЛЯ ЧЕ НЯМА ДА ИЗДЪРЖИШ. НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ПРЕГЛЕДАШ!
70
0
 
15
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Отлично г-жо Кунева , невероятно решение . Защо тогава са ни университети, защо ? Всички започваме да работим с РОМЧЕТА и проблема на висшето образование е решен. Колкото до права и привилегии , повярвайте ми , в съвременното българско училище всички имат права , но не и учителите. Поради тази причина образованието запада , помислите върху това , а не как да интегрирате ромите . Ако тази интеграция някога се случи , тогава лошо за нас българите.
69
0
 
12
 
! Отговори
Владо преди 8 години
Ще ги образоват до степен да знаят как се дупчи билет в трамвая. Всъщност, виждали ли сте *** в метрото, защото аз не съм ...
68
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Учиш шимпанзенце - ставаш професор... Затвараш АЕЦ - пожизнино в управлението...
67
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не на това управление
66
1
 
23
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Че защо да са РИСКОВИ??????? Нали били РАВНИ и КАТО НАС!?!?!?СТИГА НАЛИВАХТЕ ПАРИ В КАЦА БЕЗ ДЪНО!!!!!! Или така най-лесно се краднат!?Ако мислите че единицата за тъпота е като тази дето мисля аз - натиснете "+"
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интелектуално бижу!
64
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Л У Д И Т Е ДА СИ ПИЯТ ХАПЧЕТАТА И СТИГА СТЕ Д Р И С К А Л И ПО ФОРУМИТЕ.
63
1
 
29
 
! Отговори
tonygl преди 8 години
Интересно, не бях предполагал, че титла магистър се получава за заслуги а не за знания... ?Това е свещена тъпота. Вероятно понеже нямаме звание "сър" за заслуги... Майко мила отърви ни от тази !!!
62
4
 
16
 
! Отговори
Анон преди 8 години
Да ви питам нещо - вярно ли е, че Кунева е братовчедка на Соломон Паси и е близка до еврейските кръгове? Цъкнете плюс, ако е вярно и минус, ако не е.
61
0
 
26
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
Нямаш никакви проблеми!Само,че настани ромчетата в училищата където учат децата на ВИП елита.
60
3
 
15
 
! Отговори
nono преди 8 години
Изключително мъдра и далновидна жена.Стига да не е на управленски пост.
59
1
 
35
 
! Отговори
Оп-па преди 8 години
Това не е ли дискриминация??! Къде са сега от БХК (хелзинкски комитет)???Винаги съм се питал - как очакваш да интегрираш даден етнос, при положение, че му даваш права и материални облаги, които нормалните граждани нямат?Та нали в момента в който се интегрират тези блага ще секнат.Това е все едно на джигитите по пътищата да им даваш пари за да спазват правилата, а не на ги глобяваш!!! Мислите ли. че ще спрат?!
58
0
 
14
 
! Отговори
Кунев преди 8 години
Хващаш Ром от улицатапращаш го в гетото да седи в час, да продава лепило на ромчетатаи го провъзгласяваш за Учител Магистър Дилър
57
0
 
12
 
! Отговори
Тали-Бали преди 8 години
Ако учиш талибанчета ставаш джихадист! АХАХАХХХАХАХ Много яки наще управляващи...