Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър

Приносът ни към Европа – красивият български ум, разясни тя
Обновена: 19 апр 2016 13:55 | 19 апр 2016 12:37, Веселина Йорданова
170
Кунева предлага: Учиш ромчета, ставаш магистър
Новият зам.-министър проф. Иван Димов и Меглена Кунева. Снимка: БТА

140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите й проблем, с който трябва да се справи министерството, е нежеланието на учителите да преподават в рискови общности, предаде "Фокус".

Още по темата

Кунева обясни, че това е проект по програмата "Еразъм плюс" и той ще бъде осъществен от МОН, Пловдивския университет и НПО.

До 15 май се събират кандидатури. "Говорим за училища с компактно ромско население и където преподаването е рисково", уточни Кунева.

Вицепремиерът заяви, че по време на българското председателство на Европейския съвет се надява България да покаже добре структуриран подход и много научни изследвания.

"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа. Добрата организация и доброто управление е ключово, за да може това да се случи", заяви Кунева.

Тя коментира, че има концепция за създаването на агенция, което ще направи обсъждането и финансирането на научните изследвания по-прозрачно.

Министърът на образованието и науката каза още, че средствата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще се управляват както трябва. "Имам достатъчно опит", заяви тя.

Новият заместник на Кунева - проф. Иван Димов, заяви, че във фонд "Научни изследвания" се работи активно.

"Да, проблеми има, но ние знаем как да ги преодолеем и смятам, че с колеги от научните институти и от министерството ще ги преодолеем", заяви той.

Проф. Димов поема координацията на висшето образование и науката. "Пред нас стоят наистина отговорни и важни задачи", коментира той.

Като основни задачи за решаване зам.-министърът посочи финализиране на стратегията за научните изследвания и завършването на националната пътна карта за научна инфраструктура.

Според него инфраструктурата в образованието и науката, която се изгражда с европейски средства, трябва да бъде подсигурена с национални средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
32
 
! Отговори
видев преди 8 години
Господи,няма глупост която да не сме приложили.Министър природно бедствие се развихря.Амин
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако някой може да посочи десет по мащабни случаи на успешна интеграция на римляни да каже ако не директно да се пренасочат парите в по-смислени каузи или просто от парите за децата на другите данъкоплатци още едни ще цоцат след крадливите червени експерти като тая на снимката
54
0
 
46
 
! Отговори
Магистър Йода преди 8 години
идеята на т.н. госпожа министър е пълно малоумие. По-добре е да се вдигнат мизерните заплати на учителите
53
0
 
26
 
! Отговори
Читател преди 8 години
Едно време даваха пари за труден район, сега те ги крадат, а на даскалите - магистър.
52
0
 
12
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Гениално Уотсън.
51
0
 
32
 
! Отговори
Edna преди 8 години
Пък аз си мислех, че първо трябва да си станал магистър, пък чак после ти самият да обучаваш децата... Гледай как съм се заблудила!
50
0
 
18
 
! Отговори
началника преди 8 години
До защоДа не съм гласувал аз за тях,вия си ги избрахте плачете сега.
49
0
 
31
 
! Отговори
защо преди 8 години
Боже ,защо ни наказа с такива политици който съсипаха прекрасната страна,защо?
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо добро не може да се чака от червената куковица Пръмова,ще обърка всичко ще предаде българите и ще си замине като остави някой друг да сърба попарата. Но преди това ще се облажи от милд .за наука. Вижте само физиономията на зам.министъра който тя назначи,след като изгони предишния-стар вълк,комунист корумпе.
47
0
 
1
 
! Отговори
Fit scoul преди 8 години
Dobrovolci i zdravi aktivisti ot grajdanskata zasita ot prirodni bestvia varhu glavite na bg narod da poeme integraciata i obuchenieto zaedno s obrazovania ministar, ministara na razbitieto, chervenia krast, polumesec i zvezdite ot mno...
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време комунистите раздаваха ВИСШЕ-ПРИЗНАТО на разни неграмотници по ЗАСЛУГИ.Ама г-жа 0-*** си е дърта комунистка и си ги усеща тия работи!
45
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запознах се с момиче от Разград (българка), която ми разказа, че нейната племенничка проговорила турски, защото в нейната група мнозинството били български турци и се говорило на турски. След забележка от страна на родителите учителката обяснила че децата не знаели български и в семействата им се говорело само на турски. В България ли живеем?
44
0
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Двща,ставаш магистър по дресировка.....
43
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" 140 души, които не са учители, ще могат да получат магистърска степен, докато преподават в училища с компактно ромско население, обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.Моля някой да ми разясни тази " велика умност "!Това - първо. И второ, дали ще се намери някой, който ще иска да бъде пребит, осакатен...?И трето, хайде другарката Кунева да даде пример: да отиде тя да преподава там, където праща другите, за не по - малко от две години. И да видим резултата.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Много е важно да покажем красивия български ум, което ще бъде големият български принос към Европа, от доста година сме показали на европейците българския ум, и ме само на тях, а на цял свят. Все пак млади, умни и кадърни хора са най-големия износ на България. Иначе, идеята е от капацитета на Кунева - българското чудо в политиката.
41
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Глупости от некомпетентен министър. Голямо чудо е в БГ-то е да ставаш магистър с мизерната учителска заплата и да се занимаваш с ромчета, направо идиотско. Нали читавите хора от МОН напуснаха заради несъгласие с политиката на Кунева. Сега всичко може да се очаква !!!
40
0
 
13
 
! Отговори
хуху преди 8 години
Кунева пак почна да показва колко е некадърна! Що се мъчи не вижда ли че не става за тази работа ама нали трябва да крадва парички да има и за пра пра внуците...
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да намерят необходимия брой роми, които да ги назначат като учители по махалите, после ако покажат резултатите, да ги правят и мердинджеи ако искат
38
0
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
"Приносът ни към Европа красивия български ум, разясни тя". Такава тъъъъпня да изръсиш се иска майсторство...
37
0
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
Пълни глупости, но като гледам и какви други глупости ражда гениалният и мозък, може и да започне да прилага тази идея. Беше казала, че мин. раб. заплата е достатъчна и стана министър на образованието. Сега може да стане и президент.