Криза за войници: Търсят се 500 новопопълнения за армията

рокът за подаване на документи за свободните места е 24 февруари
15 яну 2023 22:55, Нели Христова
266
Криза за войници: Търсят се 500 новопопълнения за армията
Снимка: БГНЕС

Криза за кадри в армията, свободните места в страната са 500. Най-много професионални войници се търсят в Командването за логистична поддръжка, както и в Сухопътните войски, предава БНТ.

Своите нови попълнения очакват и в Съвместното командване на специалните операции, чиито тренировки и подготовка се провеждат в полигона "Црънча", който според военните отговаря на всички съвременни изисквания на НАТО.

В Съвместното командване на специалните операции има 30 свободни места, разпределени в гарнизоните в Пловдив и София.

"Ние търсим кандидати, които са психически и физически добре сложени, знаете, че службата в специалните сили се характеризира с изключителна натовареност, което предполага много добра физическа подготовка", заяви ген. Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции.

Още по-добра форма военните постигат на полигона "Црънча", чието реновиране продължава. Там се изграждат нови, модерни полоси, изцяло по стандартите на НАТО.

"Подготовката е доста усилена и сурова. Водещото при нас е адреналина, то може би поддържа всички в нашите редици", споделя военнослужещият Марин Петков.

"Тези, които искат да имат много адреналин, екшън, предизвикателства, изживявания, мястото им е специалните сили. Хората дават стотици левове, за да скочат с парашут, ние ги обучаваме и им плащаме, за да правят това", отбелязва ген. Матеев.

Микаела Попова все още чака първия си скок с парашут. Тя е само от месец и половина в редиците на армията, но вече е сигурна, че това е нейното призвание.

"Аз съм тук да докажа както на мен, така и на останалите, че жените можем много повече от това, което всички си мислят", разказва редник Попова.

Срокът за подаване на документи за свободните места в Специалните сили е 24 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
4
 
! Отговори
ВЕчень Длъжникь преди 1 година
Мож,е и да ида да се бия, ако понатрупам още малко със лихвите ..........
177
2
 
0
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Защо А на теб са ти направили услуга, макар да не го разбираш.
176
0
 
9
 
! Отговори
Екшън герой......... преди 1 година
Като вас не се прави ! Казвате истината, че като скочи със парашута на вража територия всичко ще иска да го убие и 99% ще успее ! А вие им обещавате пари за пеинбол и скачане със параШУТ И за ФИТНЕС ??? И ако почне война ще си скъсат договорите и ще кажат ами ние за по 2000 хил лева нмяма да мреме ! Плюс това мисия като вашите не са атестат за война четете какво говорят пекани наемници ,че такова бомбене и безпомощност не са виждали !Със лъжи може да намерите мераклии ама това е фалш !
175
3
 
35
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Служих в Армията 20 години . През 2004 г. ме изритаха като мръсно куче за да правят реформи и модернизация. За да създадем малка, боеспособна, модерна натовска Армия. Аз и други като мен с опит и знания в разцвета на професионалните си качества бяхме обявени за ненужни. Сега търсите ама няма вече наивници които да си жертват времето и здравето за небългарски каузи и интереси.
174
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Байдън да прати синът си Хънтър да се бие за Америка!
173
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако от Нато и САЩ направят така, че насила са ни мобилизират, отивам в затвора като дезертйор! На фронта вече не можеш да дезертираш защото anti retreat units те застрелват..но преди това!
172
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да умирам за Нато??? Ха ха ха, да ни съм украинец??
171
4
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
И после коментираме как в руската армия се записвали да служат най-бедните. Щото при нас не е така, нали?
170
0
 
15
 
! Отговори
bash преди 1 година
ще има ли задгранични мисии?
169
4
 
33
 
! Отговори
гого преди 1 година
Търси се пушечно месо за Оарайна ли ?
168
4
 
15
 
! Отговори
до 191 преди 1 година
И за Афганистан и за Камбоджа набираха ДОБРОВОЛЦИ, защото се знаеше че рискът е огромен и много хора ще загинат а други ще останата инвалиди. И напливът беше голям защото се плащаше в конвертируема валута а не в книжни лефчета.
167
3
 
2
 
! Отговори
Stefan Stefanov преди 1 година
Да, диф Партизан като мене требе да участва! Слава Россия! Слава БКП!
166
0
 
36
 
! Отговори
Аналитичен разрез преди 1 година
Няма хора не само за армията, а и за повечето сфери. Пътищата са в окаяно състояние, защото няма кой да ги поддържа. От 3 милиона работоспособни, 800 хиляди администрация, 2 милиона неграмотни и 1 милион "специалисти", "лаладжии" и тн.
165
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
До Рамбооо.....Да,да,точно 2000 евро си беше на месец при Тодор,да ,да ...
164
3
 
40
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
То държава няма, а те армия искат! България е умираща държава на старци и роми. Това е. България се превърна в бунище под мъдрото ръководство на другаря Бойко Борисов.
163
0
 
14
 
! Отговори
Екшън герой генерал преди 1 година
Докато иде на фронта ,на тоя генерал му връзвам бас че ще остане без армия ако зе зададат бойни действия ! От гъ....и файда няма .Пехотата е царицата ,но кой ще седи във окопа и върху него да пада снаряд след снаряд ? Много се хвалите дано да се държите мъжки когато държавата наистина ви призове ,досега не се е случвало така че е по добре да сте по обрани !
162
5
 
19
 
! Отговори
Рамбооо преди 1 година
2000 Eвро на месец, безплатен социално-здровен пакет за мен и моето семейство, безлихвен кредит за жилище и статут на държавен служител и идвам веднага, дългосрочно до пенсия. Така беше по времето на Тодор Живков.
161
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цеелия ЕС е така-масов отлив от желаещи да стават военни.И така ще бъде докато на власт са неофашистите
160
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не иска да воюва за фашистите в украина
159
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой луд ще иска да ходи на война в Украйна?При ***,които ни управляват това е перспективата