Рецептите на баба: Автентичният вкус на българската кухня

Моята мисия е да съхраня кулинарната история на страната, заяви Марин Лесев
14 юли 2024 13:12, Красимир Ангелов
19

Зелено сирене, сирене в стомна, тулумско сирене и картофено. Това не са изискани френски сирена, а родни наши. Така че не мислете, че в България има само бяло саламурено сирене и ние не сме имали изискан вкус.

За старите рецепти, съхранявани от бабите ни, говори Марин Лесев, който притежава най-голямата колекция на готварски книги на български от миналото.

"Моята мисия е да съхраня кулинарната история на България. Занимавам се с това да издиря и съхраня всички печатни издания в България, излизали 150 години назад, съдържащи автентичната българска кухня. Сирената са нещо, което откриваме в книгите и се опитваме да пресъздадем и възстановим автентичния вкус на старата българска кухня", каза Марин Лесев в неделното издание на "България сутрин".

Той поясни, че рецептите са строго регионални. Всяко сирене е битувало в определен регион.

"Сиренето в стомна е изчезнало в края на 60-те години от българския пазар. Било е съвсем нормален продукт, който се е предлагал дори в магазинната мрежа. По някаква причина, в началото на 70-те е изчезнало и никой не се е занимавал с него", обясни Лесев за Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че вкусовете на тези сирена са специфични и различни за всеки регион.

"Записването в тетрадки е бил основният начин за предаване на рецептите. Книгите преди 100-150 години са били доста малко. Доста от тях с преводна литература, особено тези преди 1920 година, затова всички са записвали в тетрадки", каза още Лесев.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант - Ами ти си явно от новите, не от тия със спомените, що не си стоя в страната да гласуваш за правилните и да ни осигурят истинска храна. Много е лесно да си хванеш чукалата и в уредена страна. А оттам пък акъли да раздаваш. Е, затова олекваш и никой не те взема насериозно. Някои добре че поне спомени имат за истинска храна, а някои така и няма да разберат какво е това. Аман от дървени философи!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик - И аз си спомням това сирене в стомна, на оная детска възраст все исках да не чупят стомничката, за да си играя с нея. Е, не ставаше. Сиренето беше разкошно, но то и другото, от магазина, дето го завиваха в амбалажна хартия, си беше хубаво и вкусно сирене. Сега от сто вида в в магазина не мога на едно да се спра, което да ми допадне на вкус.
13
2
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Уважение за това което прави този г-н Лесев, но нещо са го подвели за сиренето в стомна. Някъде '83-'84 година, мисля, че беше по Коледа, бях много малко дете но помня, как в нашия Супермаркет пуснаха точно "Сирене в стомна". На мен като малко дете ми беше много любопитно и интересно това, как е влязло сиренето през такова малко гърло :))) Баща ми купи 1 стомна и когато дойде време я счупи в горната част и се видя сиренето. Имаше и лека плесен по краищата. Беше най-вкусното сирене, което съм ял
12
1
 
3
 
! Отговори
Кръвопиец-Каснаково преди 1 месец
ква е разликата между катък и сирене в стомна?
11
1
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
имайки предвид, че от началото на годината лесев е обиколил къде кво що има читалище, ми се чини, че ше има книжка за продаване, като тия от стор точка беге. "Колекция Готварница представя на вниманието на съвременния читател 12 фототипни кулинарни издания от периода 1927 - 1940 г. Авторите описват приготовлението на различни ястия, десерти и напитки от старинната българска кухня. Рецептите са гарнирани с интересни обяснения и полезни съвети."
10
2
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
статия от бнр отпреди 1 година: Колекционерът на най-голямата колекция на готварски книги на български е описал над един милион рецептиМарин Лесев - събирачът на всички рецепти в националната ни кухня. нема да си играя да сравнявам словореда и предоставената информация.
9
0
 
7
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Емигрант те хората даже по "бон апети" говорят за "балканска кухня", тука излезнал некв на три водки да вика "бyлгар, бyлгар". явно нещо за пари да му се дадат.
8
2
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
и аз съм любител на автентичната българска хухня: фета, греческий йогурт, имамбаялдъ, баклава, кашкавал, кьопоолу, чевапчичи, долма, бюрек, салата оливие, гръцка салата дето в балкантурист и викат овчарска, качамак, яйца "по панагюрски", таратор и хиляди знайни или незнайни исконно татарски автентични манджи
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АВТЕНТИЧНА БЪЛГАРСКА КУХНЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В чужбина живея и си купувам само българско овче сирене, където и да ходя по света.
5
1
 
5
 
! Отговори
Mоа ли да питам преди 1 месец
как се вписват хляб"Рокфор",колбас"Рокфор",сладкарски изделия"Рокфор"?
4
10
 
6
 
! Отговори
Картел преди 1 месец
Автентичния вкус на бабината пу т ка
3
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом сиренето е зелено. това означава, че е плесенясало! Защо бялото сирене е бяло? Понеже в него има сол и не позволява да плесенясва. Такива плесени не се ядат. Такива зеленикави сиренета има и по другите държави и даже са си ги патентовали! Нали точно това... доктора като ти гледа цвета на храчката и ако е зелена ти казва: КАНДИДОСАЛ СИ СЕ - то занчи развалил си се от бактерията КАНДИДА... тя става и на ПЛЕСЕН... Аре у Гьoла! Ще разболяваш хората с това развалено сирене!
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 - Ами тя не е тая от банята ти, щото явно само нея си виждал. Опитай и тогава пиши глупости.
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С плесен не се храня!