Археолози проучват първите индоевропейци, живели по нашите земи

Това става при спасителни разкопки във Варненско
15 юли 2024 15:45, Александър Попов
62
Археолози проучват първите индоевропейци, живели по нашите земи
Снимка: БГНЕС, архив

Археолози проучват първите индоевропейци, живели по нашите земи, при спасителни разкопки в района на Ветрино, Варненска област. За БТА научният им ръководител доц. д-р Стефан Александров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН посочи, че проучваният могилен некропол е от ранната бронзова епоха – края на 4-о – 3-о хилядолетие пр. Хр. Той уточни, че разкопките са финансирани от „Булгартрансгаз“ ЕАД, тъй като могилата попада в нейно трасе, а компанията изпълнява изискванията на закона.

Ветрино е известно в средите на учените, тъй като в района има повече от 100 такива некропола, допълни Александров. По думите му през тази година ще бъдат проучени две могили - настоящата и още една през следващия месец.

В тази могила учените са проучили 15 структури, от които 12 гробни. Трите са свързани с друг тип съоръжения, ползвани при действия, които се вършат преди, по време или след погребението. 11 от гробовете са от ранната бронзова епоха, допълни Александров и уточни, че последният вероятно е от 4 – 6 век след Христа.

Не знаем почти нищо за тези хора, те са живели тук преди 5 хиляди години и са нямали писменост, каза Александров. Според него е твърде вероятно всяка могила да е за отделен род. За да се докаже обаче тази теория, са нужни ДНК-анализи на намерените останки. По думите на Александров това предстои да се случи, като ученият изрази увереност, че средства могат да бъдат намерени.

Направените досега разкопки показват, че в могилата има един централен гроб, около който са наредени останалите във вид на дъга. Твърде вероятно е в него да е бил полаган родоначалникът. Посуда в гробовете се намира изключително рядко, каза още Александров. В централния обаче учените са намерели две сребърни висулки, което според научния ръководител на обекта подсказва, че човекът е имал висок социален статус приживе.

Всъщност, в момента проучваме първите индоевропейци, хората, които поставят началото на индоевропеизацията на Югоизточна Европа и не само на нея, допълни Александров. По думите му успоредно с археологическите проучвания през тази година ще бъдат направени и други интердисциплинарни анализи, които ще дадат възможност чрез методите на различни науки да бъдат изследвани по-точно погребалните практики.

На този етап не може да се каже дали погребаните са мъже или жени, допълни д-р Росица Манова от НАИМ. За учените представлява специален интерес, че телата са били покрити с червен пигмент. Такива оцветявания са открити във всички гробове. Много е важно да определим какъв е пигментът, защото са били съвсем умишлено покривани, явно е ритуална практика, свързана с тяхната космогония, обясни Манова. Тя каза още, че при настоящите разкопки учените наблюдават и ритуал с изгаряне на трупи, които се редуват с камъни. Взели сме проби от всякъде – от костите до могилния насип, които предстои да бъдат изследвани в институтите на БАН, допълни Манова.

На въпрос защо древните са полагали толкова усилия да издигат огромно количество пръст над некрополите си, доц. Александров посочи, че това си остава загадка. Има предположения, но няма как да бъдат доказани, посочи ученият. Би могло да се приеме, че могилата затваря пространство, фамилно пространство, но няма как да се каже категорично, бе позицията на Александров. Според него най-вероятно хората, живели тогава, са смятали, че както идват на тази земя, така трябва и да си отидат. Може би това е причината гробовете да се бедни на съдове и инвентар.

Обяснението за огромния брой могили в този район на настоящата Варненска област ученият обяснява с добри географски условия. Направени изследвания показват, че древните са се хранели основно с млечни продукти и месо. Били са скотовъдци, а районът е изключително подходящ, което обяснява и наличието на толкова много некрополи, обобщи Александров./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: археолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Бъз преди 1 месец
До LoykoБлагодаря брат, а кюнлия какво значи?Във форума на калдейта така наричат всички които нямат айфони...
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"....разкопките са финансирани от Булгартрансгаз ЕАД". И защо от тях? Не ми обяснявайте как в Булгартрансгаз ЕАД имат увлечения по археологията. По-скоро отклоняване на средства към "археологичните среди", свързани със закопаване на едни пари на скришно място.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички пирамиди, могили , даже гробове имитират свещения планина вулкан Меру в Арктика, където урийците са вярвали, че се връщат когато умрат и се превърнат в змии. Чакайки възкръсването им в новото слънце, бог Хор, всички едновременно. След като Искър възкръсне от змия в орлица , омеси яйце от пепел и го разчупи на олтара , запалвайки новото слънце след полярната нощ. Черният цвят е от черния цвят на орлицата или от черния цвят на нощта ( полярната нощ). Българите сме тук от много хилядолетия.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Археология и Космос. Две необятни полета за надлъгвания и спорове, пари и експедиции, фалшификати, конгреси и други събирания по екзотични дестинации.
27
2
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
До 24 Бъз.....Не е кюнлия,а е кювлия,което значи истински селя нин,оригинал с потурите и цър вулите.За естествения аромат е ясно....
26
3
 
11
 
! Отговори
61 преди 1 месец
"В случая става дума най-вероятно за траки, или може би гърци." Какви гърци в Европа през 4-3 хилядолетия преди Христа? По това време те са се чивтосвали с козите в Етиопия.
25
6
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Продължаваме да търсим конски опашки,но за сега намираме само конски фъш кии.И това е нещо.Дерзайте!
24
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснявам. Това не са други, а древните българи - урийците. Имали са писменост. Черният пигмент е защото са вярвали, че богинята птица орлица Истар ( Искър), известна по света и като Еостре, Остара, Ищар, Астарта, Изида, е тяхната майка и те всички са заедно в нейния син Хор. Слънчевата урийска религия на бог Ур( Бал), Истар и Хор. Многото пръст е защото това имитира свещената планина вулкан Мера (Меру, Мира ) в Арктика, в чийто кратер орлицата прави гнездо и запалва звездите и новото слънце
23
2
 
1
 
! Отговори
Бъз преди 1 месец
Някой знае ли кво значи пловдивския жаргон "кюнлия?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хи-хи! Моля ви се ... индоевропейци, това роми ли имате предвид? И то къде? Във Варненска област, Ветрино, моля ви се! Няма кой друг и къде другаде да изсмучат едни пари "за проучавния". Какво е мотото? Има ли въобще индоевропейци и имат ли те почва в България? Ами имат почва, точно в България.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е богат на история регион. Тука е гара разпределителна, Има находки на хомо сапиенс още отпреди 45-50 хиляди години и се твърдеше, че са първите за Европа. Имаше неандерталски артефакти и какви ли не обекти още от хилядолетия. После тракийско, гръцко, римско, прабългарско, абе тука си кипи живот от хилядолетия, където копнеш намираш нещо. Жалкото е, че днешния манталитет на българина не е по-различен от тогавашния. Не сме се развили много, особено русофилите. Първобитни са.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това ония индоевропеец Велислав ли го откри във Ветрино :))) Не знаех, че селото е първоизточник на човешкия род :)))
19
1
 
3
 
! Отговори
от усури до мисури преди 1 месец
Внимание, в коментарите спами проскубан автохтонец.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хах - целия народ разбра и прочете средновековните гръцки книги, само тия кроманьонци от НАИМ на БАН не седнаха да видят за какво иде реч. Продават ни артефактите на черния пазар и повтарят като папагали квото им спуснат корабите майки от Вашингтон, Лондон, Москва и Истанбул.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не знаем почти нищо за тези хора, те са живели тук преди 5 хиляди години и са нямали писменост, каза Александров." - Оф боже, като почнат с това "нямали писменост" То не бе Градешница, то не бе Караново, навсякъде има прототипи на балканска/тракийска писменост и го пишат не само археолози от балканите, а и от цял свят и англичани, и американци, и руснаци, ама нашите твърдо зад политическата пропаганда, за която им плащат. Разбрахме - гърците са първите в света, за това Ви плащат това говорите.
16
6
 
7
 
! Отговори
хах преди 1 месец
Дали са нямали писменост? И престанете с тези славяни, които са траките гети изселили се нагоре под натиска на Римската империя към Балтийско море и след векове се завърнали от към Словения, Хърватска.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хич да не се мъчат да проучват, да питат македонците те ще ги светнат кои са.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никви индоеврпйци, били са евроатлантици, хахахаха.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под индоевропейци се имат предвид руси арийци. Просто сега не е удобно да се използва този термин. Индоевропейските народи са много, иранците, славяните, келтите, са все индоевропейци. В случая става дума най-вероятно за траки, или може би гърци.
12
3
 
3
 
! Отговори
Евр0р0ма преди 1 месец
като Баце Копейкин Костя!