Чудо в огнения ад: Църквата във Воден остана непокътната от пламъците

Дори високите дървета в двора на църквата са зелени
23 юли 2024 08:43, Елка Василева
101
Чудо в огнения ад: Църквата във Воден остана непокътната от пламъците
Кадър: БНТ

100-годишната православна църква в опожареното ямболско село Воден остана непокътната насред бушуващите пожари. Пламъците са обхванали целия район около светата обител, като по чудо огънят не е засегнал сградата. Около храма няма и следа от жива растителност, като пожарът е засегнал и къщите, намиращи се в съседство на църквата.

Още по темата
Един от най-опустошителните пожари записа в своята история ямболското село Воден. Но сред пепелта се издига символът на вярата - местната църква “Свети Георги”. Следите от пожара буквално минават покрай храма и сякаш нарочно го заобикалят. Дори високите дървета в двора на църквата остават непокътнати и зелени в сравнение с изгорелите поляни с растителност, които обграждат светата обител.

“Имаше такава възможност да изгори църквата. Но не знам по някакъв начин оцеля”, каза Любо Колев пред БНТ.

“Оградата на църквата спаси църквата. Защото е каменна ограда, огънят наближи до църквата, аз същия ден, когато гореше около църквата, бях”, разказва Христо Христов, кмет на Община Болярово.

Църквата е построена през 1841 година и вече е била опожарявана по време на Руско-турската освободителна война. С помощта на дарения, събирани през годините от жителите на селото, е изградена масивна ограда от камъни.

“Събрахме всички хора, преди да започнем. Избрахме ново църковно настоятелство и започна една дарителска кампания. Хората, които се отзоваха, мисля, че събраха около 20 хил.лв.”, посочи Христо Христов, кмет на Община Болярово.

“Благодарение на работата на кмета на общината успяха да се преборят и да се възстанови стената. Цялата стена беше обрасла с растителност и ако не беше изчистена това лято, щеше да изгори и тя. Точно на 100 години е. Едно време са ги карали всички камъни на гръб с живи животни”, каза Стефан Колев.

“Общината помогна с решение на Общински съвет за допълнително средства и в крайна сметка успяхме да ремонтираме и покрива на църквата. Митрополията от Сливен също помогна. Той беше от тези тип “турски” керемиди, както се наричат. Сега бяха заменени”, смята Христо Христов, кмет на Община Болярово.

А местните вярват, че чудо е спасило храма от огнения ад и Божията ръка е съхранила тяхното свято място.

“Как няма да се радвам. Това е най-святото във Воден. То друго остана ли?”, пита Иванка.

Към момента храмът в село Воден се нуждае и от ремонт във вътрешните помещения. Въпреки това тя си остава символ на надеждата и новото начало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудото се казва естествени строителни материали. иначе как да оцелеят къщи с ПВЦ дограма, горима топлоизолация и куп пластмасови *** по тях.
46
2
 
4
 
! Отговори
wwee преди 1 месец
Той по вода върви, разцепва морета, че храма няма да запази. Нашия Бог е всемогъщ, никога не го забравяйте.
45
2
 
6
 
! Отговори
Осмо чудо преди 1 месец
Като е направено от камък, нормално. Ако къщите в селото и те бяха, нямаше да изгорят.
44
10
 
0
 
! Отговори
КГБ преди 1 месец
Така е ,като главния поп е от КГБ :)))
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава во висините Богу и между човеците благоволение! Амин!
42
6
 
16
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Чудото е каменна ограда през която огъня не минава.Ако селото беше опасано с такава нямаше да изгори .Уникални писачи
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Населението във Воден е изцяло на държавна ясла . Взима пенсия,социални , инвалидни и какво падне. Важното е да взима без да се отчита . Общината Мижи за злоупотребите.
40
0
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
прочие, кога woke-тата запалиха катедралата в париж, олтара оцеля, помните ли?
39
5
 
4
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Чудото е каменна ограда през която огъня не минава.Ако селото беше опасано с контранастъплението такава нямаше да изгори .Уникални писачи.
38
2
 
9
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
Бог помага, ама в кошара не вкарва.
37
7
 
6
 
! Отговори
до 31 преди 1 месец
щото това е точно на принципа на Либералната Пропаганда на контролираните от ЮдеюСемитите медии, то реално те първо при налагането на Фалшивата им Религия за Контрол на Гой-те са я измислили още преди 2000 години: ако Църквата Изгори - се мълчи и сякаш нищо не се случило, а ако Оцелее - се пише, чуми се, че е Чудо с Божията Намеса на Фалшивия им Господ.
36
5
 
10
 
! Отговори
Не е ЧУДО преди 1 месец
Е как да е покътната, при тази каменна ограда?!
35
5
 
7
 
! Отговори
главанак преди 1 месец
Един е Бойко и Пеевски е неговия пророк !!!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма богохулство . А Бог им напомня за себе си . Селото е много далече от Законите и най обикновените общочовешките правила. Връзкарството , корупцията, кражбите е всеобщо прието от местните . Общината на практика не може да се меси . С честен труд в селото пари не се печелят
33
3
 
8
 
! Отговори
Господ... преди 1 месец
...си знае работата, не му се месете и питайте защо.
32
3
 
14
 
! Отговори
Боже,царя пази преди 1 месец
Чудо,ама не съвсем.Постройка изцяло от камък трудно ще се запали.
31
6
 
8
 
! Отговори
А Господа Ви преди 1 месец
що Уби и то с Мълния - Едно Малко Момиче на 11 само?!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Ти на ромите пенсионирани военни ли викаш?
29
7
 
5
 
! Отговори
Доста преди 1 месец
богохулни коментари. За Бог няма анонимност. Всеки който е богохулствал е усещал нещастие. Било той или близките му! Не бих искал да съм на мястото на богохулниците тук. Сега пак ще започнат някои с подигравателни коментари и правещи се на юнаци. Но в болницата си припомнете какво сте писали! Лек ден!
28
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишете и истините за пожара . Не се крийте зад служебните си недомислени държавни закони. Пожарите във Воден се разраснаха от патроните и барута по къщите им. Всеки е с оръжие . Това село е от пенсионери военни. Тези хора нямат гражданска професия . Няма ги нито в Услугите нито в продуктите.