Чудо в огнения ад: Църквата във Воден остана непокътната от пламъците

Дори високите дървета в двора на църквата са зелени
23 юли 2024 08:43, Елка Василева
101
Чудо в огнения ад: Църквата във Воден остана непокътната от пламъците
Кадър: БНТ

100-годишната православна църква в опожареното ямболско село Воден остана непокътната насред бушуващите пожари. Пламъците са обхванали целия район около светата обител, като по чудо огънят не е засегнал сградата. Около храма няма и следа от жива растителност, като пожарът е засегнал и къщите, намиращи се в съседство на църквата.

Още по темата
Един от най-опустошителните пожари записа в своята история ямболското село Воден. Но сред пепелта се издига символът на вярата - местната църква “Свети Георги”. Следите от пожара буквално минават покрай храма и сякаш нарочно го заобикалят. Дори високите дървета в двора на църквата остават непокътнати и зелени в сравнение с изгорелите поляни с растителност, които обграждат светата обител.

“Имаше такава възможност да изгори църквата. Но не знам по някакъв начин оцеля”, каза Любо Колев пред БНТ.

“Оградата на църквата спаси църквата. Защото е каменна ограда, огънят наближи до църквата, аз същия ден, когато гореше около църквата, бях”, разказва Христо Христов, кмет на Община Болярово.

Църквата е построена през 1841 година и вече е била опожарявана по време на Руско-турската освободителна война. С помощта на дарения, събирани през годините от жителите на селото, е изградена масивна ограда от камъни.

“Събрахме всички хора, преди да започнем. Избрахме ново църковно настоятелство и започна една дарителска кампания. Хората, които се отзоваха, мисля, че събраха около 20 хил.лв.”, посочи Христо Христов, кмет на Община Болярово.

“Благодарение на работата на кмета на общината успяха да се преборят и да се възстанови стената. Цялата стена беше обрасла с растителност и ако не беше изчистена това лято, щеше да изгори и тя. Точно на 100 години е. Едно време са ги карали всички камъни на гръб с живи животни”, каза Стефан Колев.

“Общината помогна с решение на Общински съвет за допълнително средства и в крайна сметка успяхме да ремонтираме и покрива на църквата. Митрополията от Сливен също помогна. Той беше от тези тип “турски” керемиди, както се наричат. Сега бяха заменени”, смята Христо Христов, кмет на Община Болярово.

А местните вярват, че чудо е спасило храма от огнения ад и Божията ръка е съхранила тяхното свято място.

“Как няма да се радвам. Това е най-святото във Воден. То друго остана ли?”, пита Иванка.

Към момента храмът в село Воден се нуждае и от ремонт във вътрешните помещения. Въпреки това тя си остава символ на надеждата и новото начало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
"Едно време са ги карали всички камъни на гръб с живи животни" ше ги карат на него, иначе два шамара с крак в гръбначния кож и ще се абстрахира ендлесли. пийте по два аспирина плз.
26
3
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
между другото, едно време в шести клас ни обясняваха разликата между православна църква и православна черква, но предполагам за телевизионерите, които ваканцуват на мостика с войнищи в цунгцванг това е без значение.
25
3
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 1 месец
според самите руснаци войната не е освободителна. на фона на факта, че пожарите у нас ги загасиха чехи и турци, докато службите и отговорните са чакали в готовност некой да им нареди, и кротко цъкаха с език докато доброволците догаряха по кърищата, статия в която половината "факти" са от списание дъга и "Една баба разказа" на разни от местната управа, дето са цъкали ени ракъ на климатиче.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В1841 г. как така робите си постройки каменна църква ,а пашата не им заповядал да си направят джамия . Сигурно тия роби са се освободили без помощта на руснаците 1878 г
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господ Иисус Христос спаси черквата от младежкото ДПС!
22
1
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До До Редакторазначи чукча може да е или писател, или читател. сега ше глътате неколко дена боза с косми докато тоталната издънка на службите и политиците се позамаже малко с дезинформация и смукане от пръста, и после пак по старому - миша медведев, хохлите в бягство, ориндж мен бед.
21
5
 
14
 
! Отговори
Киро Кюмюра преди 1 месец
И ко да изгори, бре баcтyни! Камъка как да гори!? Tъпанари!
20
6
 
9
 
! Отговори
Tенгри кан преди 1 месец
Въпросната църква е спасена от дебелият зид, с който е опасана;))) Такива зидове са се правели на църквите по време на Османската империя( и е останала традицията), защото населението се е криело зад тези зидове и съответно е намирало и смъртта си, т.е. чудо и чудеса, Господ-Моспод, тука не търсете! Няма за вас, чудо, катили!;))) За вас, само небесната тоега по простите глави!
19
2
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До АнонимеНхората са знаяли едно време, че зърнарите ще са в готовност а хотелиерите пред банкрут, и са се подсигурили "за всеки случай". щото Бог дава, но в кошара не вкарва.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пишете истини. Не съветска пропаганда. Няма турско робство и руски турска война . Има руска империя срещу Османската империя и тя е 10 месеца до Ст. Загора . Цял Свят е знае историята ни само в България се преиначава Турска държава е след 1923г. С писменост латиница .
17
2
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПРИЛИЧА НА БОЙНО УКРЕПЛЕНИЕ ОТ 16 ВЕК :lD НЕ СТИГА ЧЕ ИМА ВИСОК ДУВАР А И Е НА СКЛОН :D ОПРЕДЕЛЕНО Е ГОЛЯМО ЧУДО :D
16
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До До Редактора тия не спират да пият, не бъди махнаджия. поне сайта е без абонамент и поддържа адблок :) важното е, че зърнарите са в готовност, а кире с минимални разходи за държавата ше осигури мониторинг, мани ги тия цръкви мръкви
15
1
 
17
 
! Отговори
До Редактора преди 1 месец
Абе вие четете ли ги тези статии преди да ги публикувате, по голяма глупост не бях чел, 100 годишна църква строена 1841 година (183 години) с дарения от хората (събрали 20 хиляди лева по време на турско робство, когато е нямало левове). Замислихте ли се че тези 20 хиляди лева са събрани преди няколко години за реставрация на църквата а не по време на турско за построяването ѝ
14
4
 
28
 
! Отговори
Д.Данчев преди 1 месец
Чудото е триметров каменен дувар!
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Никога българо-руска ще бъде пролята ! Но кръвта на лукавите западни народи ще се лее като река !"
12
8
 
4
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
АУУУ....СРАМОТА...НА ВНИМАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!...ВЕДНАГА ДА Я НАПРАВЯТ Д.ЖА.МИ.Я ИЛИ НАЙ ДОБРЕ ДА Я ПОДАРЯТ НА .Х.О.Х.ЛИТЕ ЗА .У.С.Р.АИ.Н.СКА ЦЪРКВА И ДА ПОСТРОЯТ СПА ХОТЕЛ ЗА БЕДСТВАЩИТЕ .Х.АЗ.АР.СКИ .ПА.РА.ЗИТИ...МОЖЕ И СКЛАД ЗА БОЕПРИПАСИ ЗА НАТО...
11
7
 
5
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
АУУУ....СРАМОТА...НА ВНИМАНИЕТО НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ !!!...ВЕДНАГА ДА Я НАПРАВЯТ Д.ЖА.МИ.Я ИЛИ НАЙ ДОБРЕ ДА Я ПОДАРЯТ НА .Х.О.Х.ЛИТЕ ЗА .У.С.Р.АИ.Н.СКА ЦЪРКВА И ДА ПОСТРОЯТ СПА ХОТЕЛ ЗА БЕДСТВАЩИТЕ .Х.АЗ.АР.СКИ ***...МОЖЕ И СКЛАД ЗА БОЕПРИПАСИ ЗА НАТО...
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От "статията" разбираме, че бг журналистите са бягали от часовете по физика и химия. Резултатите са налице.
9
1
 
31
 
! Отговори
Дзъ преди 1 месец
Чудото се е случило благодарение на чудото, че зидът не е реставриран с любимия на цялата нация стиропор
8
0
 
18
 
! Отговори
Editor-in-chief преди 1 месец
Защото е каменна ограда, огънят наближи до църквата, аз същия ден, когато гореше около църквата, бях." /// Това "логическо" изречение на какъв език беше? :):):)