Моргата на "Александровска" пълна, спират аутопсии по разследвания

Сарафов иска изход от кризата
25 юли 2024 16:18, Александър Попов
47
Моргата на "Александровска" пълна, спират аутопсии по разследвания
Снимка: БГНЕС

И.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебно-медицински експертизи, назначени от органите на досъдебното производство на територията на София и региона, съобщиха от прокуратурата.

На 22.07.2024 г. Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура са уведомени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, че се преустановява приемането на трупове за съхранение, за извършване на аутопсии и съдебно-медицински експертизи в Клиниката по съдебна медицина и деонтология на болницата, тъй като капацитетът на трупохранилището в клиниката е изчерпан. За проблема са сезирани и други институции.

„Подхождайки с разбиране към създалата се критична ситуация в болничното заведение, изказвам силно безпокойство и тревога от взетото решение“, посочва в писмото си главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчертава, че това не само ще създаде изключителни затруднения в работата по досъдебни производства на територията на София-град и София-област, но дори може да я блокира, ако се стигне до обективна невъзможност да се възлага извършването на съдебно-медицински експертизи по дела за причиняване на смърт и телесни повреди.

„Организацията и дейността на лечебните заведения не бива да затруднява разследванията по наказателни дела за престъпления от общ характер, още повече за тежки умишлени престъпления и свързаните с тях съдебно-медицински експертизи“, подчертава Борислав Сарафов.

Главният прокурор настоява в спешен порядък да бъдат предприети всички необходими действия за преодоляване на критичната ситуация и за извършване на медицински експертизи в лечебните заведения в гр. София съгласно медицинските стандарти.

Борислав Сарафов очаква да бъде уведомен за предприетите действия от компетентността на изпълнителната власт в най-кратък срок, тъй като от това ще зависи по-нататъшната работа на органите на досъдебното производство в София и предотвратяването на риска от провал на разследванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Много е грозно! Ебасииии медицината на Габровски и Гайдарски подкрепена от Пеевски ....деееабаааа това "ски".Сега корпоративните партньори да не ми се обиждат! Ще дам пример! Два скачени съда - единия има изход навън, другия трябва да се прелее в него да се излее и като не може се спуква.... Или запушването прерязва....Само да обясня к'ви животни са това и какво значи изтънчени методи на насилие....
17
0
 
4
 
! Отговори
Не е коментирана преди 1 месец
причината за този плачевен проблем. Още преди години по медиите се писа, че мнозина наследници на починали хора, за да си спестят парите за погребението, просто не идват да приберат тленните останки на покойните. Имало и такива, чиито наследници не са в България, никой не знае или не казва адресите им в чужбина, не се знае дали се връщат периодично в България и защо не се интересуват от съдбата на липсващите си роднини. Имало някакви несъвършенства в законодателството ни, поради което /продълж./
16
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Ако по някакъв начин се скъса мустачето и се изхвърли от организма следва процес на тежка диария. Свиване на разширените черва, разширяване на стеснените... Детоксикация на организма от натрупаните токсини.... Съвет....карайте го на плодови сокчета, зеленчуци (ситно нарязани).....
15
3
 
4
 
! Отговори
от БАН преди 1 месец
Моргите препълнени, гробищата препъленени... училищата оредяли, болниците съвсем... Саму Кирчу, Кукорчу, Боку, Доганчо и най-вече ПОСОЛСТВОТО. Нали така бе, розови чукундурници!!
14
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Това предизвиква и анормални застлъстявания.....поради неусвояване на храната....
13
2
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Моргите пълни! Гробищата също! Някой май се е престарал! Ал Маюм.... Малко детайли за "Мустачето" искат едни хора. Буквално е лента на Мьобиус с две до три преплитания. Омотава я около чревния тракт - тънко, дебело черво и създава минимум две запушвания, което води до разширяване на червата и неспособност за изхождане, задържане на налепи и елементи който биха си излезли иначе. По някое време стесняването става толкова голямо, а разширяването"лайновоз", че лентата реже червото...отравяне на кръв
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оправдания, за да прекратят ключови разследвания. Ще се заличават доказателства.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко трупа има у моргата :)))
10
0
 
4
 
! Отговори
бай ви тиквар преди 1 месец
преизберете ме пак и ще ви доооправя че кирчо се нагнезди навремето и сметките ми се объркаха
9
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откакто дойде Промяната има над 700 убийства в България. То не бяха убити в куфари, в канализация, в кладенец, в язовири, скочили или бутнати от покриви, от мостове, разфасовани, в чували. Абе, дивия Запад! Никой нищо не разследва.
8
0
 
16
 
! Отговори
Страшната истина преди 1 месец
А на гробищата е конвейр,един след ,друг,един след друг....мор на хора,няма млади няма стари...това е резултата от здравната политика и лечението.
7
3
 
8
 
! Отговори
Нямат пари ли? преди 1 месец
Имотите на руснаците по морето се изкупуват от лекари!!!адвокати и украйнци!!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТРЕЛЯЙ И ЗАБРАВИ В БГ СИ
5
1
 
19
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
И патолозите като съдилищата. Бавно и егале , егале. Мъртвите няма да избягат.Заплатите си вървят.Къф е тоя зор ?
4
3
 
11
 
! Отговори
Мхм преди 1 месец
Е, нали лекари не ни трябвали, че искали да взимат повече от продавач в МОЛ. Така ще бъде. Скоро и учители няма да има, защото нали били много нагли да искат заплати. Децата ви ще стоят вкъщи и ще се разлагат или вие ще си ги учите.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултата от безвредните Ковид вакцини
2
1
 
14
 
! Отговори
Трагедия преди 1 месец
Правителството щяло да прати фургони....за моргата.
1
3
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
Моргата пълна,гробищата пълни,пеща изнемогва....България 2024г.