Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обаче хората с истинско висше образование получено преди 2000та година дори не ги канят на интервю. Именно заради психолози и пиари нито бизнеса намира хора нито хората намират работа.
434
1
 
7
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Като гледам, скоро и инженерните специалности ще закрият! Щото освен социолози, политолози, *** и мениджм ънти май друго няма? ИКОНОМИ КА РЪЙШ! На Марс ли?
433
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Чистачката в офиса е и секретарка." - това да е било преди 20-30 години да, но днес можеш само да си го сънуваш и като се събудиш да усетиш, че крака ти са отвити.
432
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време в казармата кипеше напълно 'безмислен'труд с цел да е смазан л.състав да не мисли глупости.Постоянно се копаеше нещо из поделението,боядисваха се огради, кошчета,бордюри събираха се фасове,изнасяха се спални,сапунисваха и се мереха коридори с клечки кибрит.В 2024г.в България кипи същият безмислен труд,но без цел.Някакви пияници, некадърници т.е държавният ферментирал фекалитет и увредените им чеда с претенции до небето сънуват 6000лв заплати
431
12
 
0
 
! Отговори
up преди 1 месец
Надниците отдавна са по 340 лв на ден сладури.Кой работи за 150лв Кой работи за 1500лв в тая скъпотия аз лично не знам такъв.Общаците ни вече под 190лв с храна / 200лв на ден без храна/ не падат.Чистачката в офиса е и секретарка.Тя взима 3000лв чисто с 200лв купони и платена карта-транспорт.Обаче приема обаждания,работи с клиенти организира,мие прозорци,изхвърля кошчета,поддържа тоалетната момичето.Винаги сутрин и вечер е измила,усмихната,приветлива и готова с отчета.А егото си го държи вкъщи.
430
1
 
17
 
! Отговори
Ха Ха!!! преди 1 месец
За да избегнат работодателите конфузната ситуация, младите да искат по 4300лв след осифуровки по интервютата, да вземат да си пишат заплатите по обявите. Ао условията и заплатата са кофти, каквото и да въртиш и да сучеш на интервютата, хората няма да се подлъжат. Преди 2 години ми предложиха работа като интериорен дизайнер за 1500лв, но да отговарям за още 6 длъжности. Господина реално искаше да му движа целия бизнес,но за 1500лв стартово чисто. Реалната заплата на това каква да е? Еми към 3-4К!
429
0
 
17
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Работодателите да си работят сами!
428
0
 
16
 
! Отговори
Чорбаджи Юрдан преди 1 месец
Ако завишат критерия работна заплата, смятам , че ще си намерят добър персонал
427
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата е с 1.5 млн.административноопикано гюбре това са хрантутници-заплатаджии,свикнали да получават вместо да заработват заплати.И 4 млн ТЕЛК-сакати с още 2,6 млн.пенсионери.Освободете си от тях кадри умни и красиви няма откъде другаде да дойдат.С данъци 60% и имоти по 460,000 евро не очаквайте балами за под под 6000 лв чиста заплата.Разкарайте всички HR и началници оптимизирайте и лично интервюирайте за да имате кадри.
426
0
 
18
 
! Отговори
qwertyq преди 1 месец
"Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал" - това е добро начало. Сега трябва да осъзнаят, че нямат нужда от тези ейч ари, мениджъри и току-виж им потръгне :) Забелязвате ли хора, че т. нар. кадри намаляват, но прогресивно се увеличават ейч арите, мениджъри и вякакви подобни, играещи си с егото на бизнеса, но все реално ненужни...
425
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадри има, няма HR специалисти, а предимно калинки и cлабоyмни.
424
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах една обява от Южна България на Еконт! Работно време от понеделник до събота 1400 лева !
423
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Кадри има ,но тези хиени искат да им слугуваш за 1000лв.и като ти ги дават треперят,по-добре в чужбина,да трудно е но знаеш за какво работиш
422
1
 
8
 
! Отговори
Елементарно е преди 1 месец
До Бонго Бонго.С тези професии, които "произвеждат" предимно думи и няма краен видим продукт от дейността им.Например юрист и в частност адвокат.Той ти казва, че се е скъсал да те защитава, ама не се било получило, а пък колегата му 'ковал" законите, ама те можели да се тълкуват и другояче!.Да сте видели един инженер в парламента? Няма и да видите, а пък изобщо в близкото бъдеще няма да има такова животно.Там се изисква ТОЧЕН КРАЕН резултат и не може да се краде!
421
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За 1000 лв бруто, кой ще се обърка?
420
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е бошлаф в Бунгурия. Само като отвориш пет 'обяви' и видиш търсим 'секретарКА', 'сервитьорКА' и ти става ясно. Някои са и по-нагли, търсят 'пенсиониран военен' за охрана. Оттам нататък следват 3 езика, 2 висши, 10 години опит, ама до 25г. възраст. До обявяване на заплати няма как да се стигне, защото още от началото всичко е вмирисано.
419
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Essential - основен, най-приложим, най-важен. Гугл транслейт не винаги върши работа.
418
0
 
13
 
! Отговори
Черния преди 1 месец
Няма и да имат,за 500 толкова
417
2
 
8
 
! Отговори
Питащ Въпросков преди 1 месец
Сега някоя говореща глава по телевизора няма ли да излезне да ни обясни, че гъръбъ и пъпъдъбъ ще се обединят и ще оправят положението?
416
0
 
24
 
! Отговори
Заьо преди 1 месец
Сега от всичко казано разбрах, че в България са останали само дирЕктори и менинджЕри. Нали така?