Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
0
 
23
 
! Отговори
Реконтра преди 1 месец
...но не вдигат заплатите.
414
0
 
22
 
! Отговори
Zks преди 1 месец
Който има умения и върши работа не може да смогне не са у нас ами ив цяла европа, няма кой да блъска, само директори и меринджеи с костюми
413
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е , че работника в БГ нищо, не може, нищо не знае, няма умения но пък краде и има големи претенции! Идете поработете в Европата сега имате свободно движение на хора и капитали! Да видим кой ще ви търпи ??? Никой не ви е длъжен да ви осигурява работа и пари !!! По цял ден лъзгате на телефончетата и пиете кафенца а после що нямя пари? Ми щото не сте ги изработили.
412
0
 
8
 
! Отговори
Ваньо Вазов преди 1 месец
Лястовичките как се изхранват, като нямат кадри?
411
0
 
16
 
! Отговори
Льольо преди 1 месец
2024 година, България, кипи безмислен труд.
410
1
 
11
 
! Отговори
Холандеца преди 1 месец
Ся, ако некой си мисли, че в Холандия има кадри много се лъже.
409
0
 
27
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
Нали ще се вкарват пакистанци,индийци и непалци да бачкат за без пари?!
408
3
 
17
 
! Отговори
Мими късата поличка преди 1 месец
Кадрите са на Витошка, пият кафе.
407
4
 
5
 
! Отговори
Бръм Бръм преди 1 месец
Разберете го най-после това нещо. Никой в ЕС не длъжен да ви дундурка.
406
2
 
14
 
! Отговори
Чучъ преди 1 месец
Европа ви ограби така финно, че даже не разбрахте какво ви се случи. Сега наред е МакедОния.
405
9
 
12
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
Бай Тошо се тупаше по гърдите че много строял!!!! Строяха робите от трудово, строителни, кеч и какви ли не робски войски,същия манталитет продължава и сега, само че Европа ни спаси ,от тези мизерници!
404
3
 
13
 
! Отговори
Дуло преди 1 месец
Всеки намира работата, която заслужава, всеки получава работника, който заслужава.
403
1
 
28
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Задължете ги да публикуват обявите със заплати. Тогава ще видим.
402
1
 
9
 
! Отговори
Бъ преди 1 месец
Няма да се притеснявате. И работа ще има и кадри ще има. Всичко ще си дойде скоро на мястото.
401
1
 
24
 
! Отговори
Блюнгбършит гнюз преди 1 месец
Кадри има!Но не ви се дават пари :) :) :) Е, нищо,ще си внесете висококвалифицирани кадри - инджИнерита от Бхарат, микробиолози от Афганистан,ракетни учени от Сирия и професори от Непал. :) :) :)
400
13
 
1
 
! Отговори
Идеолог либерал преди 1 месец
Измислих. Закон за трудовата и военна повинност. Първо пет години работа в някое аграрно стопанство или фабрика с комин или на фронта . Абитурентките докато са по общежития пък ще им направят деца .После който ще да следва както следва .
399
1
 
31
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 1 месец
Назначиха безработните психоложки за HR ки и се почнаха едни психо анализи, едни личностни планове, едни профили. Оно като ми каже неква смешна заплата и кво чека да и дам 20 санта душа за анализ ли ...
398
1
 
22
 
! Отговори
Хаоус оф пеин преди 1 месец
Абе кво стана с електронната трудова книжка всички оюе искат трудовия тефтер дето го има само в България това примитивно и робско нещо от миналия век -наречено трудова книжка.
397
1
 
25
 
! Отговори
Опа Болкан стайл преди 1 месец
На интервю бай мериндежй и кака HR ка , чекат да им лазиш в краката. А ако имаш по-добро от тяхното образование не стигаш и до интервю, директно си делийтнат.
396
0
 
43
 
! Отговори
тру стори преди 1 месец
Работех в чуждестранна фирма в Бг. всичко беше супер, докато не назначиха българи за мениджъри. И както е прието тия младежи от прованса единственото, което можеха да правят е да се гаврят с персонала, смъкнаха заплатите почти двойно, загубиха работници, назначиха нови на минимална заплата почти ,качеството се влоши, загубиха пазари, а да намерят нови нямат, нито акъл нито подход. Общо взето местните мениджъри и HR ки могат само да гърчат персонала, иначе никаква визия. Накрая ни закриха клона .