Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал

В момента на пазара на труда има по-голямо предлагане от търсене
29 юли 2024 14:43, Анисия Иванова
497
Няма кадри: Работодатели намаляват критериите си при избор на персонал
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма универсални правила за успешното провеждане на интервю за работа, защото то зависи изцяло от работодателя и кандидатите, но пък има много важни неща в провеждането му. Едно от есенциалните неща е кандидатът да е подготвен с това какво търси, а от другата страна работодателят да знае какво предлага и да е честен с предложението си, това коментира Мария Сентова, психолог и HR специалист, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента на пазара на труда се вижда по-голямо предлагане от търсене, което е предизвикателство за работодателите. Гостът обясни, че разминаването идва от липсата на нужна компетенция сред кадрите за работните места. Демографската криза също оказва влияние за липсата на кадри. Вече много работодатели намалят критериите си, за да може да намерят служители, като подготвят обучителни програми.

Гостът обясни, че от едночасово интервю няма как и двете страни да получат пълна информация за отсрещната страна, но трябва да се извлече максимума и да се зададат правилните въпроси.

"Работодателят трябва да се стреми да подаде достатъчно информация на базата, на която да може да се направи информиран избор. И да попита важните за него въпроси. Той трябва да провери спрямо работата, организационната култура и това, което е важно за компанията, доколко съвпада с вижданията и ценностите на кандидата, защото най-тежко се приема разочарованието. Ако ние сме представили нереалистична картина (от една от двете страни), след това рано или късно ще дойде сблъсъкът с реалността.“

Често в компаниите се провеждат поне две интервюта, като едното е от HR специалист, а другото от мениджър или човек, който може да определи качествата на кандидата за изпълняване на длъжността. Лошо впечатление създава арогантното отношение по време на интервюто от една от двете страни. Важно е кандидатите и работодателите да уважават времето и усилията на отсрещната страна.

CV-тата са изключително важни в дадени сфери и сектори, докато в други имат по-малко или никакво значение. Темата за възнаграждението по време на интервюто се приема за много деликатна от много работодатели и кандидати. Гостът каза, че правилният подход е да се проведе открит разговор на тази тема, в който двете страни да изложат исканията и предложенията си. Много компании разработват и програми за въвеждането на нови служители, защото така възвръщаемостта от новите кадри идва по-бързо.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
0
 
21
 
! Отговори
Оранжерийка преди 1 месец
Моята схема е едно лято в Европа после до другото лято айляк. За 4-5 месеца пестя колкото тук за 3 години не може да спестим. Говоря за спестени пари в сметката не за получени. Една Неделя бачках дадоха ми 400 Евро за 7 часа. Рядко се бачка извънредно, но като има на ден е колкото една минимлана заплата в Бг. на месец ...
394
0
 
26
 
! Отговори
Бро магистъра преди 1 месец
Ходих на интервю за работа в голама престинжа финансова организация. Нямаше обявена заплата, след ала -бала, ПР НЯ ки , директори и секретарки се оказа, че ззаплатата е 1200лв на месец. Викам , Моля? То толокова ще са ми сао разходите да ходим на работа, път,ядене,дрехи това онова. както вика сърбина кога съм си у дома немам приходи але си немам и разходи. бабата на един приятел в котел вади по 20 хилки на лето от гъби бро, а е на 78 години. Туга в градо само чекаме на чурбаджията кефа...
393
1
 
16
 
! Отговори
Инж. Физик преди 1 месец
Аз съм инженер физик, и да не мислите, че си търся работа под 2000 лв? Много ясно, че няма й да намерят персонал за сезонна работа, при положение, че като мине сезона кво прайм?
392
5
 
13
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 месец
Пожелавам на всички ви да намерите това, което бихте работили дори и без пари и да го работите за своя сметка като намерите хора ви плащат за това, което обичате да правите. Тогава няма да се налага да работите дори един ден в живота си, защото това, което правите, ви зарежда с емоции и енергия. Виждам всеки ден хора, които обичат това, което правят. Например Бях на дълбоководен риболов, хванахме 2 риба тон. Капитана и човека, организиращ риболова, бяха пълни с радост от това, което правят!
391
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пичове и дами, за дави дадат големи пари които искате, трябва бая да сте се потрудили прреди това с образование, знаене на езици и опит в сфера в която заплащането е високо. Необразованите и тия с големите очаквания но без покритие сори, ама никой не иска. От 20г. живея в чужбина, с местна диплома съм, с 3 езика. Но това не ми гарантира работата. Утре мога да я загубя. Повярвайте никъде, ама никъде не дават пари даром. Навън дори се работи повече от нашата представа за работа изобщо.
390
1
 
24
 
! Отговори
Работодател преди 1 месец
Всяко чуло-недочуло повтаря като папагал внушения и мантри от джурналята:Нямало хора, нямало кадри.Истината е ,че има предостатъчно и хора и кадри за всичко,дори са и в прекомерен излишък. Кадрите сам трябва да си ги готвиш създаваш и отглеждаш. Кадри с 1200 Евро евро заплата при положение,че надниците станаха по 200лв за общаците и по 350лв на квалиф.е няма да има.
389
2
 
20
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 месец
Пробвах ВАЦовете години по- късно за кратко. Не им се сработих с колектива, но беше поучително. Една от служителките там й бях правила дипломната работа да вземе висшУ. И тя ме изпя на по-висшата, че с това се занимавам след работа. Тъппата рекламна агентка не можеше да завърши без моя помощ, но внесто благодарност за помощта ми, тръгна да ме черни. Както и да е. Благодарна съм за наглостта й, защото си хванах терминал 2 и след 2 десетилетия яко бачкане имам достатъчно да живея от 11 наема.
388
1
 
29
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
Бг.работосатели да го духат и да си цачкат сами!!! Освен да реват за безплатен труд друго не могат!!! Мошеници гадни!!!Нека да фалират тяхната мама !!!Алчността убива!!!
387
2
 
14
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 месец
През далечната 1995 год май беше започнах работа на една частна трудова борсаджийка във Варна. Експлоатация до дупка от 8 до поне 8 вечерта, събота също. И неделя 2 пъти в месеца. След 2 месеца лятна експлоатация й казах, че, ако ме иска да ме разиграва като май муна, трябва и да плаща подобаващо. Веднага каза, че нямала нужда повече от мен. И си продължих частния бизнес, който дори при нейната експлоатация си вършех след работа , но трудно след този бач там. Работете за себе си и дерзайте!
386
3
 
20
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
До всички инфантили по-долу, които са "като не ти харесва, си направи фирма и си плащай колкото си искаш". На теб като не ти харесва да даваш добри пари, нека ти фалира бизнеса и *** ти на днешните заплати. Освен това на мен не ми е работа да съм бизнесмен. Аз съм служител на заплата. И търся определена заплата. Като сте направили картел с всички в бранша, ще ви лъжа и няма да си мръдна пръста. Из роди! Гн усни!
385
1
 
22
 
! Отговори
Хахахах преди 1 месец
За 15 дена по 12 часови смени180 изработени часа ти дава 1300 лв и искали кадри на хигиенисти в Германия дават 2000евро за 160 изработени часа.Ако горивото се повиши с 2 стотинки дигат цените с 20% ама за заплатите са правят на разсеяни.
384
1
 
17
 
! Отговори
роби преди 1 месец
работодателите са голяма кал често пъти
383
4
 
19
 
! Отговори
Шамандура преди 1 месец
Вдигайте възрастта за пенсиониране на 70 години и ще имате кадри.
382
1
 
15
 
! Отговори
Кукувица преди 1 месец
По какво се различават едно българско ИТ от една българска шивачка на ишлеме? Различават се по това, че първите имат безплатен кафе автомат в офиса. Всичко друго е същото.
381
2
 
9
 
! Отговори
Минчо Храбров преди 1 месец
Когато България спре да произвежда масово евтини бо@@клу@@ци, тогава ще има пари за високи заплати.
380
0
 
7
 
! Отговори
ЕМУ Търговище преди 1 месец
Таню Танев е стар комунист и назначи Ангелин Цачев за шеф на ЕСО. Кръщелник му е
379
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа е 500 милиона, как няма кадри :)
378
0
 
15
 
! Отговори
Ел-Тест преди 1 месец
Гнусна фирма в която ще се гаврят с вас
377
4
 
8
 
! Отговори
Пияница преди 1 месец
Вземам 3000 лева за дегустация на алкохол. Доказан експерт съм
376
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помня времената как се гавриха с мен на интервютата за работа в младежките ми години. Хубавото е, че имах късмет в живота и сега въобще не ми се налага да работя за друг.