Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът
11 авг 2024 08:29, Елка Василева
147
Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен
Снимка: архив, БГНЕС

Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен, каза снощи във Варна Стефан Цанев, който представи книгата си „Небесна гледна точка“. Срещата му с публиката в крайморския град беше част от програмата на Алеята на книгата.

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът. Аз съм вече на години, когато си задаваш въпроса „И за какво беше всичко?“, каза още Цанев и допълни, че това всъщност е най-страшният въпрос, когато човек се пита защо е било нужно да се роди, да учи, да работи. Той посочи, че времето не се измерва с дни и години, а със събития и трябва да си даваме сметка за това. Творецът коментира още, че дружи с млади поети и смята, че те са несправедливо неглижирани.

За книгата си Цанев поясни, че съдържа стихотворения, които е писал през настоящия век, както и няколко по-стари, за които се надява все още да са живи. За „Небесна гледна точка“ самият той пише, че ако поетът го четат и помнят, е жив, в противен случай е мъртъв. По думите му изкуството е съпротива срещу смъртта, а книгата е пълна с въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от Общество
Конски косъм или паразит? Жителите на село Джулюница в паника
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
0
 
! Отговори
Доката преди 2 седмици
Господин Цанев, жалко,но това е истината. В България останаха само краставите магарета. Други няма. Въртят се ,въртят и реват - Ама аз не съм от тях- и продължават да се дръгнат.Екарисажи трябва, иначе просто - Край - The end.
124
0
 
2
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 2 седмици
И ти имаш заслуги за сегашната "култура"."Кой не скача е червен."Помниш ли ?
123
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 седмици
ВЕЛИК!!!!
122
0
 
3
 
! Отговори
Цар Борис преди 3 седмици
Велик Стефан Цанев
121
0
 
1
 
! Отговори
Защопъкне преди 4 седмици
Господин Цанев, изпитвам уважение към това което можете, което правите и резултата който постигате. Дайте ни критерий, по който да оценяваме хората като Вас. Не публикувайте критерия в интернет, защото обратните на Вас ще го ползват за да унищожават цвета на нацията. С почит
120
0
 
6
 
! Отговори
Нео преди 4 седмици
И Стефан е осъзнал, че еволюцията е обърнала посоката си!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
" Да ви пикам на държавата ! " - Велко Кънев
118
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не си заслуава коментар този индивид! като го видя по телевизията и превключвам канала ...като при рекламите
117
10
 
8
 
! Отговори
Баба. преди 4 седмици
На Цанко- пишурката му дреме на 'хурката"( какво пише) Важное да вземе парички и за новата книга! Ние знаем всичко и без неговата помощ!
116
0
 
7
 
! Отговори
Сгноф преди 4 седмици
Днес няма " култура" , " изкуство" , а само бюрокрация и олигархия, всичко е сведено до плагиатство и заучаване и сътворяване на какви ли ни измишльотини да си пазят раб.места определени хора.Всичко е сведено до етикиране и заблуда.
115
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато ти интелегинте плащаш символични данъци и слугуваш на олигархичната икономика на съдиране на бедните от данъци, ти не си интелектуалец а продажник на собствения си народ. Кога си се явил при хората да изнесеш една загрижена човешка реч за народа само по коктейлите нва богатите разбойници се мъкнеш.
114
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
киропростотака съсипа реномета на харвард както никой друг.
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами това е заради такива като теб, които вместо да се придържат винаги към истината се занимавате с пропаганда на неща кото фашисткия режим на цар Борис Последни, немски слуга и шпионин. Слугувате и вие и днес и позорите родовете си. Блестите с фалшивата ви културохалтура, и не защитавате българския народ от олигархичномагнитския произвол. ПСЕВДОЕЛИТ.
112
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най ме е страх като чуя да говори български интелектуалец, защото от устата му излиза нещо средно между мрънкане и скимтене!
111
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От по - старите стихове, сборника съдържа ли тези за Дзержински и Партията?На въпроса "За какво беше всичко?" - ми отговора е ясен - за един тристаен в Лозенец получен от Тодор Живков и привилегията на дворцови венцехвалителни драскачи.Айде сиктьор бе Цанев!
110
6
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
Става примитивен,неуважаеми г-не.И "ти" венцехвалеше пр-ми-тива от бянкя,който срина държавността,и опростачи обществото.Гледал съм,и съм те слушал,когато го хвалеше този ти-п,и всичко което той представлява.Сега защо ми говориш тези неща.Защото си "Сефан Цанев"?Нали те -"гроб"-банкя съсипаха за 15 г. всичко в тази държава.Един съвет-не се показвай пред хората.Ти нямаш право на критика,след като поддържаше най-опростачената част от обществото.Аз имам куража да ти го кажа право в очите.
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-голямото неудобство за интелигентните хора е че трябва постоянно да общуват с обикновени хора
108
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименКаква култура има при комунизма може да видите в Русия ,Китай и С.Корея ...
107
1
 
3
 
! Отговори
мазен преди 4 седмици
яко
106
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато си отиде капитализмът, тогава ще се върне културата