Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?

Активни потребители: Предлагаме два типа цени - фиксирани и плаващи
13 авг 2024 13:45, Анисия Иванова
88
Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 г. изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат мерки за преодоляване на рисковете.

"Либерализацията за индустрията тръгна малко по-рано. Борсовият модел в България често създава предпоставки за нестабилност в цените. Държавата беше принудена да създаде механизми за защита на бизнеса. Сега предстои либерализацията да обхване и всяко едно домакинство. Когато пазарът е податлив на естествени движения в цените, можем да очакваме трудни моменти за домакинствата, ако не се предприемат мерки", коментира Богомил Николов от "Активни потребители" в "България сутрин".

"Цената, когато се формира ден напред от борсата, може да играе понякога много рязко. Представете си договор вкъщи, чиято цена се определя от пазара ден напред. Няма да можете да предвидите в края на месеца колко ще платите. Вероятно е да попаднете на измама. Едно от нещата, които предлагаме, е да има два типа цени - едните фиксирани, другите - плаващи. Потребителят да може да избира. Всичко останало е свързано с мерките за енергийната ефективност", посочи Николов пред Bulgaria ON AIR.

Енергийната ефективност е възможност да буферира евентуалните рискове от високите цени, настоя той.

Базовите цени трябва да продължат да се определят от КЕВР вместо от МС?

"От 1 юли трябваше да тръгне първата стъпка на либерализацията - именно пазарът на едро. При нея вече няма административно определяна на цена от КЕВР, а в Закона е записано, че МС ще определя горна цена. Ние смятаме, че тя трябва да се определя от КЕВР, защото по този начин регулаторът ще продължи да бъде пряко обвързан с тази политика", обясни Николов.

Мерките, насочени към енергийно бедните, трябва да имат за основна цел не допълване на разходите, а извеждане от това състояние, посочи той.

"Трябва да се подпомагат тези методи на отопление, които са по-екологични", допълни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от Общество
Средният осигурителен доход за страната за юни е 1639,40 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
обяснете на хората с думи прос-ти защо токът не е 1 лев при толкова волтаицивец аец и др климатът се променя няма да има зими слънце и вятър в изобилие
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще падне потреблението на други стоки и услуги, което ще е смърт за много малки бизнеси, а и за средни...
62
0
 
0
 
! Отговори
До Пеликани преди 3 седмици
От десетилетия Българите нямат право да ползват евтиният ток от Козлодуй, защото го продавали на съседни държави, и пълнели хазнати. Българите са задължени да консумират скъпият ток от перки, фото и когенерации. Но подаряват евтин ток на Украйна, а българите според Денков нямало значение, важна била Украйна. Пак гласувайте есента за чуждите граждани на ПП, ДБ, корпорацията ГЕРБ, останките на Костов СДС, и за ДПС. За които гласуват твърдия ядра, на тяхна хранилка. Пак не гласувайте есента
61
0
 
0
 
! Отговори
На Василев ПВУ-то преди 3 седмици
А. Василев ППДБ въведе еднолично Борса Ток. Ако имахме нормални партии в НС, веднага парите по ПВУ трябваше да се върнат и да се откаже този ангажимент, те така или иначе не са усвоени, но Борса ток ни я на тресоха. Увеличи зелените квоти и оскъпи газ с 30-40% . Управляват ни двойните граждани на ППДБ, корпорацията ГЕРБСДС-зачената в чужда държава, етноолигархичната ДПС. В Гърция на 2000 евро средна заплата, ток им стига до 500 евро. Все едно в България заплата 2000 лв. да плащаш сметка ток 500
60
0
 
2
 
! Отговори
ДО 75 преди 4 седмици
СТОЙ СИ НА ВЪРХА НА ФАЛА МИ ОТГОР И НИ РАЗДАВАЙ НЕОРЪФЛЯН ВЗОР!!!...
59
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
все някой ви е виновен че сте opъфляцu и не може да си платите и тока. Ако чакате от държавата ще си останете на дъното цял живот.
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва национализация !! А не да храним и поим гнусни изверги
57
0
 
8
 
! Отговори
Сифилиско преди 4 седмици
Като ни праснат 2000 лева на мегават и ще стоим на свещи. Електрическите коли ще сънуват ток. Благо ще му е на тоя дето сега си сложи соларки.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
странен въпрос-дали драстичното повишаване на цената на ток в страна която няма алтернативни енергийни източници ще доведе до рязко обедняване на населението....
55
0
 
7
 
! Отговори
Естествено! преди 4 седмици
Но на наштЕ безродни майцепродавци юроатланшити не им пука за все още някакси оцеляващ на магия и изчезващ с бързи темпове народ в колония БългЕрия. Важното е КенеFFт Мърршшън от Козяк 16 да е доволен от старателното 066ли38ане на кафявия му евроатлантическ отходен канал от марионетките ни.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами да от 200 лв ток ще стане 600-1000-защо не и 20000 лева ?
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
АБСОЛЮТНО СИГУРНО, ЧЕ 80% ОТ ДОМАКИНСТВАТА ЩЕ ИЗПАДНАТ В ЕНЕРГИЙНА БЕДНОСТ КАТО ИМ СКОЧАТ ЦЕНИТЕ 5 ПЪТИ СЛЕД ЛИБЕРИЗАЦИЯТА НА ТОКА!!!...
52
2
 
11
 
! Отговори
Пеликани преди 4 седмици
Цената на тока в момента е около 26 стотинки на Квтч със всичките данъци, такси. Микс. От Козлодуй тока тръгва на около 8 стотинки. Правете си сметките какво и на кого плащате и пълните гушите. Това е СЕГА. След либерализацията цената сигурно ще е по 10.
51
2
 
11
 
! Отговори
!!! преди 4 седмици
България ВЪН от ЕС - толкоз!
50
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
обяснете ни на *** бълг език защо токът не е 1 лев при толкова волтаици ивец сега почнали да фалират научаваме от свет обмен
49
0
 
15
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
Много обичам провъзгласили се за "експерти" хора "работещи" в НПО-та с неясни финансиране и цели да му казват как да живея и мисля .Тя жена му не го слуша и обикаля комшиите,той на мен акъл тръгнал да ми дава.
48
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Кольо преди 4 седмици
До до 26Ти изобщо знаеш ли колко литра е един кубик?
47
0
 
21
 
! Отговори
Измамниците преди 4 седмици
Тази измамаа с цените на Тока Водата и Отпадъците вечее се въртие непрексънато в ефирите на медийте. Ужасно е. Прекратете тази спекула и ограбване на така нужните основни ресури. Ужасно е
46
3
 
3
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 4 седмици
Точно това направихме над 2 000 000, чакаме ви и останалите. Докато не се махнат напълно наследниците на БКП - бройката ни ще се увеличава драстично!!!
45
1
 
7
 
! Отговори
Борсата има защитни преди 4 седмици
механизми против спекулантите, които не са 100%-ни, но сработват! Частните консуматори нямат такива създадени т.е. са изложени напълно на волята на спекулантите! Вие всички на тази територия сте вече не 80%-ни а 150%-ни, знаете какви, защото трият! Ослушайте се, снишете се по стар обичай и вижте какво правят другите и след това решавайте! Лоботомирана пасмина от рода мен това не ме засяга, аз си имам . . . без акъл!