Честваме Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица

Това е един от 12-те най-големи християнски празника
Обновена: 15 авг 2024 07:55 | 15 авг 2024 07:07, Елка Василева
29
Честваме Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица
Снимка: архив, БГНЕС

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници – Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици, и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащаницата ѝ.

Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни." В памет на явяването ѝ пред апостолите църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба".
Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми.

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Общество
880 души у нас карат автомобили от най-луксозните марки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мери Стивънсън се разхожда по пясъка на Слънчев Бряг: Господ Исус й отговори: "В най-тежките моменти от живота ти, когато си виждала само един чифт стъпки на пясъка - те бяха Моите когато Аз те носех на ръцете Си по пясъка на Слънчев Бряг - Съни Бийч" ....
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мери Стивънсън се разхожда по пясъка на Слънчев Бряг: Затова казах на Господ: "Ти ми обеща Господи, че ако Те последвам, винаги ще ходиш с мен. Но забелязах, че през най-трудните периоди от живота ми имаше само един чифт от стъпки в пясъка - моите. Защо, когато имах най-голяма нужда от Теб, Ти Господ Исус не беше до мен? >>>
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мери Стивънсън се разхожда по пясъка на Слънчев Бряг: Това ме безпокоеше, защото забелязах, че през лошите периоди от живота си, когато страдах от испитания, мъки, скръб или поражение, виждах само един чифт от стъпки в пясъка. >>>
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мери Стивънсън се разхожда по пясъка на Слънчев Бряг: Една нощ сънувах, че се разхождам по плажа с Господ. Много сцени от живота ми проблясваха в небето. Във всяка сцена забелязах стъпки в пясъка. Понякога имаше два чифта стъпки, друг път имаше един чифт стъпки. >>>
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лесно открихме оригиналната история на поетичната балада за стъпките на нашия живот в пясъка, намерена в писмото от бутилката край Варна: По- долу е версията на Стъпките в пясъка от Мери Стивънсън, написана през 1997г. е дадено доказателство за автентичност на Мери Стивънсън за това стихотворение:
13
0
 
4
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да разсекретим посланията на култовата песничка! Измислил Даниел Дефо, героя Робинзон Крузо, и пратил го на остров там - делече в Тихи океан. Но дълго Робинзон скучал, за смях и хора закопнял. Направи справка и избра най-прелестния къс земя. Йоо-охо-хо-хо, той опитно има око и знае старият моряк, най-търсен днес е Слънчев бряг. ТОЙ ОПИТНО ИМА ОКО на Кан(Жрец) на Богиня Матара Диана. И мистър Робинзон Крузо написа мъничко писмо в бутилка пъхна го тозчас и заплува на адрес: България, Бургас!
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да разсекретим посланията на култовата песничка! Измислил Даниел Дефо, гроя Робинзон Крузо, и пратил го на остров там - делече в Тихи океан. Но дълго Робинзон скучал, за смях и хора закопнял. Направи справка и избра най-прелестния къс земя. Йоо-охо-хо-хо, той опитно има око и знае старият моряк, най-търсен днес е Слънчев бряг. ТОЙ ОПИТНО ИМА ОКО на Кан(Жрец) на Богиня Матара Диана. И мистър Робинзон Крузо написа мъничко писмо в бутилка пъхна го тозчас и заплува на адрес: България, Бургас!
10
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Успение на Пресвета Богородица е след 13 дни по светоотеческия /стар/ църковен календар, т. е. на 28-ми август. Днес го празнуват всички паписти и новокалендарни икуменисти, които са отпаднали от Христовата Църква.
9
2
 
11
 
! Отговори
честит празник! преди 3 седмици
Да продължава да бди над България и българите, да закриля всички хора.
8
2
 
11
 
! Отговори
Герен преди 3 седмици
Честито успение на пресвета богородица. Честит празник. Бъдете добри. Стига с тази алчност за пари. Радвайте се на живота.
7
14
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Преди години, когато приех исляма ми казаха, че само ще ме обрежат. Взеха обаче че ме ,,обидиха'' Първи беше ходжата, а след него и доста гости от Кападокия. Още ми държи влага!
6
10
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Ахахахахахахаха :))).... Най-жалки, смешни и изпаднали маргинали са ми нашите 80 процентови путюпитeци :))) Бия се в гърдите какви са патреоте, православни християни и носители на семейни ценности, чак и за славяни се мислят, но под коментарите за войната пишат по 1000 коментара, а тук славяните с тъмни очи и черни коси (ако не са плешиви) никакви ги няма :))) Ей го на, 6 коментара. Лицемерите православни християни са толкова вярващи, че ги търсете само по Великден в църквите и на-вече на софрата с агнешкото и ракията
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честит празник
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, Честит празник!
3
2
 
8
 
! Отговори
до БНТ 1, БТВ, НОВА. преди 3 седмици
Днес е и празникът на Варна и през целият ден има много интересна програма в града, в която /може сами да проверите/ участват и много известни международни изпълнители. Нито дума за това по националните телевизии, а можеше между скандалите, трагедиите и клюките да отделят поне 5/6 секунди.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да са живи и здрави всички именници, да имат много късмет и весели дни!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честит Празник!