Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a

Щяло обаче да се използва само за разкриване на престъпления
10 дек 2009 17:10,
203
Пак искат да ни дебнат в нета и да ни слухтят GSM-a
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност прие промени в Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР достъп чрез интерфейс(система за управление) до трафик данни от интернет, както и от мобилните оператори.

Председателят на комисията Анастас Анастасов обяви, че е прието данните да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години, както и за издирване на хора и за разкриване на компютърни престъпления.

Според него законопроектът напълно отговаря на европейските изисквания.

Йордан Бакалов от Синята коалиция заяви, че по никакъв начин управляващите не са го убедили да подкрепи законопроекта.

По думите му в проекта липсват контролът и доверието.

"Знаете как се използват политически специални разузнавателни средства и разпечатки", допълни Бакалов.

Според него никъде в държавите в Европейския съюз не се ползва интерфейс за достъп до тези данни.

"Имаше държави, където бе въведен този модел, но по-късно той бе отхвърлен като противоконституционен от съответните конституционни съдилища", допълни Бакалов.

Още по темата

В средата на февруари 2009 г. тройната коалиция реши, че съобщенията в интернет и телефонните разговори ще бъдат проследявани само при случаите, когато има съмнения за тежки или компютърни престъпления, решиха депутатите.

Тогава отпадна спорният текст, който даваше възможност за следене при всяка оперативна необходимост на МВР.

В първоначалния си вид прословутата Наредба 40 на МВР предвиждаше:

– да събира данни за кореспонденцията между едно или няколко лица;
– да  събира лична информация за тях;
– да проследява начините им на комуникация;
– да събира "анонимните", според тях, предплатени карти.

Наредба 40 предвиждаше още операторите (мобилни и интернет доставчици – бел. ред.) да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката.

И в момента данни за всеки e-mail, който изпратите, се съхранява в доставчика ви на интернет, за да може да служи на полицията, ако това е необходимо.

Съхраняват се и местоположенията на използването на интернет, дали ползвате skype, icq или други средства за комуникация.

По този начин службите си осигуряват т.нар пасивен достъп, в който за секунди могат да извлекат с кого сте си говорили, кога, колко дълго и къде сте се намирали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
0
 
! Отговори
МисБис преди 14 години
На всяко едно от тези семейства е определена зона от земята и,или задача за извършване. Това вклочва глобалната икономика,военната технология,психичен контрол,религия и медия.
179
1
 
0
 
! Отговори
МисБис преди 14 години
Rothchild ( Bauer or Bower) PindarBruceCavendish(Kennedy)De MediciHanoverHapsburgKruppPlantagenetRockefellerRomanovSinclair(St.Clair)Warburg(del Banco)Windsor(Saxe-Coburg-Gothe)
178
1
 
0
 
! Отговори
МисБис преди 14 години
Истинския Пиндар е главата на Ротчаелд/ Rothschild фамилията през последните столетия. Местонахождението му е в Германия,близо до Франкфурт.Иломинатите,тук на земята са създали пирамидална структура на контрол,идентична със системата на Драконовата империя.Пирамидата с гущеровото око на американския долар, е символът на тази структура за контрол. Пиндар е символизиран като златна чаша върху пирамидата. Следващия слой е окото,което символизира следващите 13 фамилии=
177
1
 
0
 
! Отговори
мисбис преди 14 години
ЕРАРХИЯТА НА ИЛЮМИНАТИТЕ/masons/(Превод от лекция на Стуард Свердлов/потомък на влиятелна руска фамилия)Главата на Световните Илюминати се нарича ПИНДАР/ Pindar. Пиндар е член на една от 13-те иломинатни семейства,и винаги е мъж. Титлата Пиндар е абвривиатура на Pinnacle of the Drago,което означава Пенисът на Дракона. Символизира върховната сила,творението,проникването,уголемяването и страха. Притежателят на тази титла докладва директно на вожда на Рептилните*влечугоподобните* във вътрешноста
176
1
 
0
 
! Отговори
мисбис преди 14 години
Да Бойко е ченге,и за това бе поставен от Европа,за да подсигури структурата на Новия Световен Ред.Още ли си мислите,че ние народа демократично избира политиците си.Всяко правителство в коя и да е държава,има мисия да изпълнява,поръчка,поставена му от Големите.А кои са те?Четете за Илуминатите.Де да беше конспирация...чиста реалност си е
175
1
 
0
 
! Отговори
петко преди 14 години
Айде, айде... Айде да не е пасивен достъпа. Не си погледнат в редиците и да си окаушат предателите, ами тръгнали целия народ да следят. На всички е ясно, че престъпниците няма да пострадат от това подслушване и следене, а само ще почнат рекети и на обикновените хорица...
174
1
 
0
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Адвокате, това не е ли "еxceptio probat regulam" :)))))
173
1
 
0
 
! Отговори
НИЕ КАЗВАНЕ НЕ преди 14 години
'да се използват за престъпления, наказвани с лишаване от свобода над две години'По закон използването на нелегален софтуер също се води за тежко престъпление, мисля, че предвижда и лишаване от свобода и то за няколко години.За това, ВИНАГИ може да се не намери повод да решат да ти следят данните!!!!!
172
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко е ченге...както и почти всички управляващи и управлявали ни...
171
1
 
0
 
! Отговори
адвокат до 158 и Оче преди 14 години
158 приготви си заплатата да я изпием мога да ти покажа такъв акт.А Оевидец ще посочва кода-21 и ще ни вози, но не пиян разбира се.Той ще е водача на МПС то.Акта и наказателното постановление са в РС-Варна.Е вярно е ,че катаджията е уволнен след това заради тези си действия ,но има такъв акт съставен от полицая на друг полицай.
170
1
 
0
 
! Отговори
Сертов 007 преди 14 години
Ако го приемат това - ще Ви спретна аз на вас още една хубава "Галерия"
169
1
 
0
 
! Отговори
капо ди тути фрути преди 14 години
И к'во стана сега? Единствената ни надежда е хуленият от Вас Президент. Белким наложи вето и сезира Конституционния съд. Няма спасение от Бойковите мутри...
168
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Ужас гербаджиите ченгета пак ще ни подслушват. Тройната коалиция това онова ама си беше по добре защото ги имаше НДСВ да приемат правилни европейски закони. Само дето Минчо Спасов толкова много се бори с комунистите тогава за този закон. Сега сме по зле от бай тошово време
167
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да вземат да въведат и правила кога и с кой да си лягаме ,тъпите куки друго не могат да измислят , нали са милиционери от татово време ..........със стари *** нов бърдак не се прави
166
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
TOVA VE4E E IZVUN PUTQ
165
1
 
0
 
! Отговори
извод преди 14 години
Диктатурата настъпва.
164
1
 
0
 
! Отговори
misbis преди 14 години
Така Европа демократично въвежда Новия Световен Ред,разбирай Диктатура.Чрез страха/има толкова престъпност,която те сами създадоха.Помните колко пари се изпраха незаконно в западните банки след 1989,но европа не ги отхвърли тези пари) Оставиха лудите да се налудуват,населението да се изпопнаплаши и умори от това. И сега това подслушване е за наше добро,нали? Но никой няма да знае, дали само т.н. криминални ще бъдат подслушвани и наблудавани.И кои ще са дефинират като криминални?
163
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
А бе според мен трябва да се тества. Да видим дали ще разкрият отвличанията. Дали ще намалее престъпността. Но не с 10 % а примерно със 70-80 %, иначе няма смисъл да навлизат в личното ни пространство.
162
1
 
0
 
! Отговори
До 125 преди 14 години
Абсолютно си прав - унищожаване на демокрацията под претекст, че трябва да се опази...
161
1
 
0
 
! Отговори
Очевидец преди 14 години
Возил съм се с полицай. И двамата бяхме безпаметно напити, че и без пукнат документ. Помня много добре обаче, че когато ни спряха, приятелчето каза на катаджиите `обадете се на 21`. Представа си нямам какво е 21, но патрулката тръгна пред нас и ни съпровожда докато се приберем.