Доц. Киселова: Президентът ще се движи по правилата

Връчването на мандата на ПП-ДБ няма да се бави
16 юли 2024 12:42, Анисия Иванова
22

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поиска вчера от президента да забави връчването на втория мандат с три месеца.

"Президентът има роля във връзка с формирането на правителство. Представеното като заявка засяга работата на Народното събрание. Президентът трябва да се убеди дали има усилия за съставяне на правителство", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Според нея Румен Радев няма да бави връчването на мандата, а причините за това са две. Първата е политическа - "комуникацията между ПП-ДБ и президента е обременена с влошени отношения". Втората причина е Конституцията, която е разделила усилията за формиране на парламентарно мнозинство и процедурата за формиране на правителство като отделни линии на поведение.

"Ще изгледа тази седмица как изглежда ситуацията в НС. Ще бъде внесен проект на декларация. Всяка от парламентарните групи се ангажира да участва в изброените предложения за закони и решения. Това не означава, че не могат да подкрепят и независими. Акад. Денков заяви, че зад независимите народните представители не стои никой и нямат политическа ангажираност. Дните до края на парламентарната седмица ще ни дадат отговор дали президентът ще даде отсрочка", каза още доц. Киселова за Bulgariа ON AIR.

"Както и да постъпи Конституционният съд, президентът няма да се съобразява с решението на КС и ще се движи по правилата. Ако даде отрязък от време на ПП-ДБ, рискът да бъде обвинен от останалите групи, че има преференциално отношение, може да го изпрати в сценария да го обвиняват, че не спазва Конституцията", подчерта преподавателят по конституционно право.

"Не може да очакваш, че служебно правителство, доминирано от ГЕРБ и ДПС, скрито, разбира се, няма да саботира усилията на Народното събрание. Реши ли, може да бъде много проактивно. Всяка от страните трябва да види собствения си интерес. Не може на всяка цена да искат да бъдат подкрепени само техни предложения и нищо друго да не се включва. Това не е добър начален старт на преговори", на мнение е доц. Киселова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
130 ПАРТИИ И ВСИЧКИ ПОДКУПЕНИ ОТ ЧУЖБИНА И ОТ КОЙТО ПЛАТИ ПОВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ ! ПОЛИТИКАТА Е БИТАК С ВЕХТОРИИ И МЛАДИТЕ НЕ ВИЖДАТ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕС В ЛИЦЕТО НА ПАРТИИТЕ ! ТОГАВА ЗАЩО ДА СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ДА ГЛАСУВАТ ! НА УРНИТЕ ДА ХОДЯТ КОКОШКАРИТЕ ЗА ПО 20 ЛЕВА !
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
изчакай с мандата да оправим корупцията! Служебни министри бяха, полсе още 2 правителства, ама ся между мандатите ще стане.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както в предишните 7 години ли?? По правилата, ама кои правила? По съветските?
16
1
 
0
 
! Отговори
ЛЕНА-ПО ДОБЪР ЮРИСТ? преди 1 месец
ХАХАХХАХАХАХХАХА
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази лелка защо не си върви на село и да прекопае зарзавата.
14
2
 
2
 
! Отговори
ЛЕЛЯ ПЕНА преди 1 месец
НЕ СМЕ И ОЧАКВАЛИ ДА СЕ БАВИ.НЕ Е В НЕГОВ ИНТЕРЕС.
13
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Защо непрекъснато я питате тая, едно и също цикли, много е зле
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Cтиnчeвa, вие боб ли фъpraтe?
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДА ВРЪЧВА МАНДАТА И ДА НЕ НАРУШАВА КОНСТИТУЦИЯТА, ЧЕ ВЕЧЕ МИ ПИСНА ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА ПП!!!
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киселова винаги говори едно замазано. Да беше казала предложението на ПП за забавяне с 3 месеца нарушава ли Конституцията? Да или Не? Какво увърта толкова?
9
5
 
10
 
! Отговори
Малее преди 1 месец
Акад. Денков заяви, че зад независимите народните представители не стои никой и нямат политическа ангажираност -вопиюща политическа неграмотност. Академиче, гледай си сапуните. Не ставаш за политик.
8
3
 
9
 
! Отговори
Тази трътла преди 1 месец
забелязвам, че стана известна откакто изкараха кандидата от ИТН че е преписвал от нея. Оттогава гастролира всекидневно по участия като финален спец за всичко , докато преди никой не знаеше , че съществува.
7
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли някой да каже на тази жена,че прилича на клошар. Съжалявам,но няма как да вдъхне доверие с тозо външен вид!
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено! Президентът винаги се е движил по правилата... на Кремъл .То и най-новата конституцията на БГ от 1991 г е съгласувана със съветските правила и препоръки, има си хас!
5
5
 
12
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
С ТОЯ ПРО-СТ И ВАРВАРСКИ НАРОД ДЕТО Е НА ТЕРИТОРИЯТА, НИЩО ДОБРО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ, ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ!
4
5
 
9
 
! Отговори
до СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Силно, силно, колко да е силно. Даде си всичкото оръжие, накара Зеления да изтрепе украинците и пак не може да победи. Да не дава господ да ни пази тази "сила", че пиши ни бегали.
3
16
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
НАТО е 17 пъти по-силно от Русия.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ пърца, Русия скърца
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАЙНАТА ЛЮБОВНИЦА НА РУМЕН РАДЕВ