За 89% от българите корупцията е широко разпространена

Не познават обаче лично някой корумпиран
24 юли 2024 20:27, Елка Василева
95
За 89% от българите корупцията е широко разпространена
Снимка: архив, БГНЕС

За 89 на сто от българите корупцията у нас е широко разпространена, но повечето от тях казват, че не познават лично някой корумпиран, показват данни на "Евробарометър", представени днес от Европейската комисия.

За сравнение средно в ЕС 64 на сто от участниците в допитването са заявили, че виждат широко разпространение на корупция. Според 26 на сто от отговорите у нас и 43 на сто в ЕС корупцията се разследва ефективно. Често политиците приемат решения в конфликт на интереси, заявяват 77 на сто от българите и 71 на сто останалите в ЕС.

Властите взимат решения, без да бъдат повлиявани от корупция, вярват 36 на сто у нас и 47 на сто в ЕС. Според 56 на сто от отговорите в нашата страна има повишаване на корупцията в последната година (41 на сто в ЕС). Според 46 на сто от българите корупцията е най-честа сред партиите, политиците и държавните служители.

Според 83 на сто от българите (71 на сто в ЕС) има корупция сред националните институции. Същевременно 53 на сто от българите и 66 на сто от останалите в ЕС заявяват, че не са пряко засегнати от корупцията.

Според 73 на сто у нас успехът в бизнеса е свързан с връзки с политици, докато в останалата част на ЕС подобен отговор дават 51 на сто. Общо 80 на сто от хората у нас и 88 на сто от останалите в ЕС казват, че не познават лично някой, който взима подкупи.

Повечето участници в допитването казват, че съдилищата в ЕС трябва да бъдат независими, а медиите - свободни (84 на сто у нас и 86 на сто в останалата част на ЕС).

Когато правата им са засегнати, към съда ще се обърнат 50 на сто от българите и 75 на сто от останалите в ЕС, сочат данните. Според 27 на сто от българите и 53 на сто от останалите в ЕС съдиите действат в политическа независимост. Според мнозинството често политиците не спазват и прилагат съдебните решения - 69 на сто у нас и 58 на сто в ЕС. Едва половината българи (75 на сто в ЕС) вярват, че нарушените им права може да бъдат защитени в съда.

Всички държави от ЕС трябва да спазват основните ценности и законността, според 84 на сто от българите и 89 на сто от останалите в ЕС. За 60 на сто у нас и 72 на сто от останалите ЕС помага за подобряването на законността в страната. Едва 35 на сто у нас (51 на сто в ЕС) казват, че знаят за европейските ценности, а 41 на сто (53 на сто в ЕС) - за върховенството на закона, показва проучването, представено заедно с годишния доклад на ЕК за състоянието на законността.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ни обясниш ли какво се случва в държавата? Явно си много светнат.
58
2
 
1
 
! Отговори
А останалите ... преди 1 месец
А останалите 11 % изобщо не са в час какво се случва в държавата !!!!
57
1
 
4
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Аре без мрънкане. Статията не я четох. Знам, че като взимаш е хубава далавера, като даваш е корупция. Българчетата си взимаме, но мразим да даваме.
56
0
 
4
 
! Отговори
.. преди 1 месец
Нашите политици са номер 1
55
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 55 "В болниците санитарките не те обслужват ако не им дадеш някой лев" - нормално за ЕС демокрациите. ЕС иска болниците да са търговски дружества, а с тези малко вноски как да издържаш такова?!
54
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Защото не са се евроинтегрирали достатъчно. Като се евроинтегрирам ще разберат, че корупцията е същността на ЕС демокрацията и движеща икономическа сила във ВСЯКА немскоезична държава.
53
0
 
7
 
! Отговори
Черепа преди 1 месец
Това означава, че 89% от българите са взимали или давали подкуп. С други думи от 10 българина, 9 са престъпници.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз чесно ви казвам на по ниските нива корупция не съм срещал . Тези 89 % явно са по високите етажи на властта
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рибата се вмирисва от главата и стига до най-ниска ниво. В болниците санитарките не те обслужват ако не им дадеш някой лев, а другия персонал се прави, че не знае защото и те чакат свойто.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна щели да лвгализират корупцията.Като откраднели милиарди щели да плащат само някаква символична сума.Нашите корумпирани сигурно им завиждат.А в САЩ корупцията си е легална и се нарича "лоби".
49
2
 
7
 
! Отговори
Куродръв Педалов преди 1 месец
Тя и простотията е разпространена върху поне 89% от българите, ама те в корупцията се огледали.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бас ловя,че 89% от тука коментиращите са бутали или приемали пари под масата ;)
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо така в евроатлантическа България?
46
0
 
8
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
Истината е, че 89% от българите са корумпета и бутат/приемат пари под масата ;)
45
0
 
7
 
! Отговори
Таки преди 1 месец
Нема корупция брат! Питайте атлантиците Пеевски, Борисов и Сарафов!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев сега казва от телевизора, че нямало един грам корупция. Ако имало един грам корупция прокуратурата щяла да я намери. Хахахахахаха Асен тегли корупцията с кантар.
43
0
 
5
 
! Отговори
Статистик преди 1 месец
Да. А останалите 11% са полицаи, общинари, магистрати, депутати, министри, членове на ГЕРБ и ДПС. На тях корупцията им е малко. Направо не им достига.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупция няма ,това е механизъм на управление , да вземем да наричаме нещата с истинските им имена , би било корупция в нормална обществена среда , ние категорично не сме , по две причини , народът не иска , управленците му друго не мотат и нямат интерес .
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ направиха корупцията държавна политика. И така беше цели 12 години. Институциите умишлено бяха съсипани и на ръководни постове в Държавата бяха назначени про сти и крадливи хора. Единственият критерий беше вярност към Вижда удар отчитат редовно в Чекмеджето откраднатото от Обществените поръчки и по Европейските програми.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, но се чисти малко по малко. Но чиатката тепърва започва. Скръв ще се отмие. С лръвта на злите и продажните!