Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание

Тялото на Горбачов беше поставено в московската Колоната на стълбовете
Обновена: 3 сеп 2022 20:40 | 3 сеп 2022 20:20, Йоана Цонева
273
Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание
Снимка: БГНЕС

Решението на руския президент Владимир Путин да не присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов е умишлено послание, което подчертава различното му виждане за света, заяви един от най-известните руски журналисти, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал "пълен работен ден" днес, включващ, както той ги нарече, вътрешни срещи, международен телефонен разговор и подготовка за икономическия форум във Владивосток следващата седмица.

Вместо това руският лидер посети в четвъртък московската болница, където Горбачов почина на 91-годишна възраст, и постави червени рози до ковчега на политика.

Според Владимир Познер, журналист ветеран, който многократно е интервюирал Горбачов и който добре познава политическия елит на Русия, решението на Путин да не присъства на погребението е пресметнато.

"Мисля, че това е един вид изявление", казва 88-годишният Познер в интервю за "Ройтерс".

Още по темата

"И не мисля, че г-н Путин е особен фен на г-н Горбачов. Това е негово право, той не е длъжен да бъде. Мисля, че те виждаха света по много различен начин."

Путин нарече разпадането на Съветския съюз през 1991 г., на което Горбачов неволно е бил председател, най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, която той би обърнал, ако му се отдаде възможност.

Горбачов също беше съсипан от разпадането на СССР, който се надяваше да реформира и запази. Повече от три десетилетия по-късно много руснаци все още го обвиняват за разпадането на бившата свръхсила.

Решението на Путин да започне така наречената от него "специална военна операция" в Украйна изглежда има за цел да обърне, поне отчасти, разпада, който Горбачов не успя да предотврати.

Познер, който заяви, че се възхищава и харесва Горбачов, въпреки че покойният политик е използвал груб език, за да го ругае в последния им телефонен разговор, заяви, че отношението на Путин към Борис Елцин, неговия непосредствен наследник, е много различно.Това се вижда от рязко различните начини, по които Кремъл подходи към погребенията на двамата политици.

Тялото на Горбачов беше погребано днес в московската Колоната на стълбовете - грандиозно място в близост до Кремъл, където са били погребенията на съветските лидери Владимир Ленин, Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Въпреки че Горбачов беше изпратен с военен почетен караул, погребението му не беше държавно.

За разлика от него, когато през 2007 г. почина Елцин, човекът, който го посочи за свой наследник, Путин обяви ден на национален траур. Тогава Путин, заедно със световните лидери, присъства на грандиозно държавно погребение в московската катедрала "Христос Спасител".

Познер предположи, че желанието на Елцин да засенчи Горбачов, когото ненавиждаше, може би е една от причините за разпадането на Съветския съюз.

"Знаете, че Горбачов престана да бъде президент на СССР заради Елцин", каза Познер.

"Според мен Елцин развали Съветския съюз именно, за да стане президент. Защото докато съществуваше Съветският съюз, имаше и президент Горбачов. И когато Съветският съюз изчезна - президентът Горбачов изчезна и имахме президент Елцин", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
горбачов никак не е съсипан от разпадането на СССР а обратното точно гражданите на Русия изядоха попарата..
129
5
 
4
 
! Отговори
Силиций преди 2 години
До 198 "...за 4 дни реално над 10 000 убити и ранени" Да, направо милиони убити, не, милиарди! Това да не ти е битката за Берлин?! Задължително ли е да си откачен когато си русофил? Има ли някакъв кодекс, правилник или нещо такова?
128
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше Горбачов,бай Тошо щеше да си изкара старините като генерален секретар на БКП и да ни води към развития социализъм! Мавзолея щеше да си бъде на мястото и щяхме да бъдем 8 милиона!
127
7
 
13
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#205Дали ти харесва или не,Украйна е Causa Perduta въпреки наливането на доларите на американските данъкоплатци,което ще е до ноември максимум,защото много вероятно демократите начело с Байъдън да загубят играта.Зимата ще бъде тежка,сметките за ел енергия летят нагоре ,a на мен лично въобще не ми пука за Украйна и Зеленски,да видим дали въобще ЕC ще оцелee .
126
17
 
10
 
! Отговори
ТРУДОЛЮБИВИЯТ преди 2 години
КОЙТО СИ ИЗПОЛЗВА УМА, И ОТ ПЪКЪЛА ЩЕ НАПРАВИ РАЙ ! ГЛУПАВИЯТ, НА КОГОТО ЦЕЛИЯТ СВЯТ МУ Е КРИВ, И РАЯ ЩЕ ПРЕВЪРНЕ В ПЪКЪЛ ! ГОРБАЧОВ СИ ИЗПОЛЗВАШЕ УМА И ЖИВЯ 91 ГОДИНИ ! ПУТИН СИ ИЗПОЛЗВАШЕ ЗЛОБАТА И КРАЯТ МУ ИДЕ !
125
13
 
9
 
! Отговори
До 200 xoxo преди 2 години
Виж, както и да си смучеш пръстите, дори да добавим самоубийствата, когато вземем предвид броя на войните и времевия период, руските загуби само за шест месеца са ФРАПИРАЩИ и показват абсолютно невъзможността да водят ефективни военни действия.
124
13
 
15
 
! Отговори
ГОРБАЧОВ преди 2 години
СЕ ОПИТА ДА ВКАРА ЧОВЕЧНОСТ В ПОЛИТИКАТА НА РУСИЯ, ЗА ДА Я СПАСИ ОТ РАЗПАД И ОТ ЯДРЕН КОНФЛИКТ СЪС ЗАПАДА ! ПУТИН НЕ МОЖА ДА ПОРАСТНЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПЕХЛИВАНИН, РАЗМАХВАЩ БОЗДУГАН ! ОПОЗИЦИЯТА В РУСИЯ ЗАПОЧНА ДА СЕ НАДИГА. ЗА ДА СИ ЗАПАЗИ ВЛАСТТА, ПУТИН ИЗФАБРИКУВА ПРОСТОТИЯТА, ЧЕ УКРАЙНА Е ЗАПЛАХА ЗА РУСИЯ !
123
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
"Горбачов също беше съсипан от разпадането на СССР, който се надяваше да реформира и запази.". . .................По-голяма глу.пост скоро не бях чел.
122
4
 
0
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
#192Over 7,000 U.S. service members and over 8,000 contractors have died in the post-9/11 wars in Iraq, Afghanistan, and elsewhere.Over 30,177 U.S. service members and veterans of the post-9/11 wars have died by suicide.Мисля,че цифрата на самоубийствата на ветераните е доста внушителна,и това са цифри от 2001 насам .Предполагам за предходните 10 години ще се добавят.Оптави си цифрите.Гугъл знае всичко ;)
121
9
 
2
 
! Отговори
кр преди 2 години
До До путинофилите -- Американците губят само във Виетнам на 5 милиона войници, за 20 години, мразя руснаците защото империята на злото се всели в тях в момента, ама и американците ги мразя също
120
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 193 - "Рашките" както ти ги наричаш , имат много повече от хартиени долари , които скоро може да станат на стойността на парите от "Monopoly" - Te имат ТОНОВЕ ЗЛАТО драги . диаманти , паладий и много други неща ! Ако беше малко по-интелигентен нямаше да се излагаш така селски ?!
119
7
 
4
 
! Отговори
До 193 преди 2 години
Дай по леко, искаш да кажеш, че рашките имат 400 млрд долара кеш? ДОЛАРА? Нещо ме съмнява, по-скоро имат едни рубли дето никой не ги иска.
118
0
 
3
 
! Отговори
До 189 хохо преди 2 години
Ти къде се върна 50 години назад бре? Няма нищо да се оправя в цифрите, написано е от 1990 насам. Ти виетнамската война знаеш ли коя година е започнала?
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такава зала КОЛОННАТА ЗАЛА НА СТЪЛБОВЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!! И какво мога да обсъждам ! Стълбове в КУЛТУРНИ згради няма има колони - кръгли, квадратни или правоънгълни по сечение Стълбове има ивън културни згради !!!!!!!
116
1
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Откъде ги извади тези цифри не знам, но са много далеч от истината.
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прочетено от руска преса - Судовище -го наричат политиците в Русия - няма смисъл да пиша повече
114
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашките трябва разкарат *** и да изкарат Навални от затвора за да имат бъдеще.
113
18
 
9
 
! Отговори
До путинофилите преди 2 години
САЩ за всички войни от 1990 до сега имат по-малко от 10,000 загинали военни. Фашистка русия за шест месеца инвазия в Украина досега има над 49,000 жертви. Хайде сипете си една водка сега с сельодка да ви мине нервата.
112
9
 
4
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 2 години
Големи гадатели тез от Ройтерс ,бе - знаят за другите повече ,отколкото другите знаят за себе си ! Не`ам думи ...
111
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Горбачов икономиката на СССР падна ! За какво да го обича бившия съв-ки съюс когато си минус в заплатата ! Няма такава работа която той или при него да е направена в полза на работната класа а обратното и загуби хранителните стоки - беше искуственно (както и в българия )дефицит !!! Тези които са по страри зная , че бългани и ссср имаха стоки в складовете за 10 години напред (това е укрок от ВСВ когато руснаците имаха само това което сегасе произвежда и с малки складове за храна