Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание

Тялото на Горбачов беше поставено в московската Колоната на стълбовете
Обновена: 3 сеп 2022 20:40 | 3 сеп 2022 20:20, Йоана Цонева
273
Липсата на Путин на погребението на Горбачов е умишлено послание
Снимка: БГНЕС

Решението на руския президент Владимир Путин да не присъства на погребението на последния съветски лидер Михаил Горбачов е умишлено послание, което подчертава различното му виждане за света, заяви един от най-известните руски журналисти, предаде "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е имал "пълен работен ден" днес, включващ, както той ги нарече, вътрешни срещи, международен телефонен разговор и подготовка за икономическия форум във Владивосток следващата седмица.

Вместо това руският лидер посети в четвъртък московската болница, където Горбачов почина на 91-годишна възраст, и постави червени рози до ковчега на политика.

Според Владимир Познер, журналист ветеран, който многократно е интервюирал Горбачов и който добре познава политическия елит на Русия, решението на Путин да не присъства на погребението е пресметнато.

"Мисля, че това е един вид изявление", казва 88-годишният Познер в интервю за "Ройтерс".

Още по темата

"И не мисля, че г-н Путин е особен фен на г-н Горбачов. Това е негово право, той не е длъжен да бъде. Мисля, че те виждаха света по много различен начин."

Путин нарече разпадането на Съветския съюз през 1991 г., на което Горбачов неволно е бил председател, най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, която той би обърнал, ако му се отдаде възможност.

Горбачов също беше съсипан от разпадането на СССР, който се надяваше да реформира и запази. Повече от три десетилетия по-късно много руснаци все още го обвиняват за разпадането на бившата свръхсила.

Решението на Путин да започне така наречената от него "специална военна операция" в Украйна изглежда има за цел да обърне, поне отчасти, разпада, който Горбачов не успя да предотврати.

Познер, който заяви, че се възхищава и харесва Горбачов, въпреки че покойният политик е използвал груб език, за да го ругае в последния им телефонен разговор, заяви, че отношението на Путин към Борис Елцин, неговия непосредствен наследник, е много различно.Това се вижда от рязко различните начини, по които Кремъл подходи към погребенията на двамата политици.

Тялото на Горбачов беше погребано днес в московската Колоната на стълбовете - грандиозно място в близост до Кремъл, където са били погребенията на съветските лидери Владимир Ленин, Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Въпреки че Горбачов беше изпратен с военен почетен караул, погребението му не беше държавно.

За разлика от него, когато през 2007 г. почина Елцин, човекът, който го посочи за свой наследник, Путин обяви ден на национален траур. Тогава Путин, заедно със световните лидери, присъства на грандиозно държавно погребение в московската катедрала "Христос Спасител".

Познер предположи, че желанието на Елцин да засенчи Горбачов, когото ненавиждаше, може би е една от причините за разпадането на Съветския съюз.

"Знаете, че Горбачов престана да бъде президент на СССР заради Елцин", каза Познер.

"Според мен Елцин развали Съветския съюз именно, за да стане президент. Защото докато съществуваше Съветският съюз, имаше и президент Горбачов. И когато Съветският съюз изчезна - президентът Горбачов изчезна и имахме президент Елцин", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
12
 
15
 
! Отговори
Анатема преди 2 години
Голяма перестройка направи БЕЛЯЗАНИЯ.Сатаната го изпрати да съсипе всичко създадено след Втората СВ.Голяма заслуга има и за създаването на укрофашистите-бандеровци.Американски шпионин е Горби.Добре че е имало 1500 човека охрана че руснаците щеха да му запалят ковчега на погребението.Заради него хиляди руски и украински майки са почернени.
109
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато е жив кремълския диктатор ... мир и сигурност няма да има в Европа и света... Жалкия, дребен, дърт мегаломан не може да преглътне егото и си и да спре тази касапница...
108
13
 
8
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, 2023г ЕС налага ембарго на руски нефт и газ и това ще срине приходите на Русия с 40%. Това написа в пост в профила си във Фейсбук министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. На Путин му свършват парите за оръжия, Украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага.
107
8
 
7
 
! Отговори
Toни преди 2 години
До АнонименБлагодаря,точно по руски ми отговори.СЕГА И САМ СЕ СЕТИ ЗАЩО НОРМАЛНИТЕ ХОРА ТУК СА ПРОТИВ РУСИЯ.Дали не е заради имиджа който създават такива като теб!!!???
106
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 166Горбачов е свален през 1991год.,а олигарсите се появиха по-късно по времето на Елцин, който преватизира предприятия за свой хора и поставени лица.
105
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 162Ти си Фантазьор! Руската армия, не може да влезе в Киев, но Путин щял да раздава украинска територия на Полша и Унгария!!!
104
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не го обича Горби,само руските олигарси.Перестройката се оказа сполучлива само за тях.Горбачов трябваше да бъде обесен когато Путин дойде на власт.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха Горбачов уж разтурил СССРето, а след него знаете ли защо не го възстановиха.Елцин, Черномирдин и др. отказаха нов съюз въпреки предложението на Назарбаев (Казахстан), и съгласието на средно азиатските републики.,, Няма вечно да издържаме другите с нашите природни ресурси,да се оправят сами" в такъв тон бяха изказванията на властимащите в Москва.
102
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горбачов нямаше да направи нищо сам, ако зад него не са стояли ръководството на КПСС и КГБ. Разрешили са му да направи това.
101
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има вариант Путин да даде Галиция на Полша и западната част на Унгария. Тези земи Русия не ги счита за част от руския свят. Така автоматично ще влезат в ЕС. Разбира се, с повтоянни руски военни бази които да гарантират сигурността на Русия.
100
11
 
4
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Няма НИЩО! Няма значение, американците отново надхитриха руснаците. В тялото на Горбачов има много рядка отрова - ГМО микроскопични гъбични спори, които то разпръсква във въздуха постоянно. Путин е вече труп и всички които са били в близост до трупа на Горбачов. Няма лек за тази отрова и Путин ще умре от инфаркт за 3-5 дни. Слава САЩ!
99
4
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Въпрос към Украйна - Как смятате да се разплатите със САЩ за военната помощ? - Ще предложим Камчатка,ако не стигне... и Чукотка!
98
0
 
1
 
! Отговори
до 151 преди 2 години
До Анонимен чист фашиски метод или хамерски трик
97
5
 
2
 
! Отговори
До 146 преди 2 години
Слуга на Демонократическата партия на Гранд Кравария.
96
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битидаблю, а какво става с контранастъплението? Контранастъпва ли армията на Юкрейн? Бягат ли панически путинските окупатори? Защо няма новини за контранастъплението?
95
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Тръмп е уважаван от американците - създаде нови работни места и спечели най много пари в казната на САЩ !Защо руснаците не обичат Горбачов -загуба на на нови работни места (а при Елцин се загубиха около 30 млн !!!!!) разорена икономика , и загуба на трилиони долара при обедението на ГЕР-Я За което Кол (респект готов беше на трилиони !!!!! но не ги взеха чиновниците на Горбачов ! Създаването на работни места е първи показател за всеки един политик - има работа има и пари и обратното
94
4
 
6
 
! Отговори
фашисткия ЕС преди 2 години
Анналена Бербок: "Трябва да направим всичко за Украйна и няма никакво значение мнението на моите немски избиратели. Щом съм обещала на украинците, ще направя всичко възможно да го изпълня, а ние трябва да изтърпим". Нито един диктатор не си е позволявал да говори така презрително за народа и за избирателите - видео ***/kanzlerdaddy/2768 - Нито една фашискта медия във фашистка Германия и във фашистка Европа не отрази това изказване.
93
5
 
8
 
! Отговори
Маг Минчо преди 2 години
Благодарение на президента Владимир Путин, нашите хладилници винаги са пълни! - Директора на моргата в Ростов
92
2
 
1
 
! Отговори
До 136 преди 2 години
Ти си глобалистки комунист.
91
5
 
3
 
! Отговори
Бащата на бомбите преди 2 години
Путин ви каза, че още не са започнали да действат сериозно. 10 вакуумни бомби и покрайна заминава, за БГ - само 3 такива и заминаваме