Започна евакуацията на Херсон, за какво се подготвя Русия?

Близо 60 хил. души ще бъдат разселени
Обновена: 19 окт 2022 15:28 | 19 окт 2022 15:27, Нели Христова
232
Започна евакуацията на Херсон, за какво се подготвя Русия?
Снимка: Twitter

Започна преместването на десетки хиляди цивилни и назначени от Русия служители от южната област Херсон в Украйна преди украинска офанзива, каза местният лидер, поставен от Русия.

Владимир Салдо заяви, че 50-60 000 цивилни ще напуснат четири града на западния бряг на река Днепър в "организирано, постепенно разселване".

Всички назначени от Русия отдели в град Херсон също ще преминат реката.

Още по темата

Кадри от руската телевизия показват множество хора, които се събират край Днепър.

⚡️🇷🇺🇺🇦🚨 Battle for Kherson - Evacuation⚡️

The evacuation of civilians in Kherson has continued since the morning. As many as 60,000 people will be evacuated from kherson region right-bank this week pic.twitter.com/iXduZzPyUF

— 🇷🇺Jacob🇷🇺Charite🇷🇺 (@jaccocharite) October 19, 2022

Докато се редят на опашка за лодки, не е ясно колко напускат. Прехвърлянето или депортирането на цивилни лица от окупационна сила от окупирана територия се счита за военно престъпление.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк посочи, че е минало по-малко от месец, откакто Русия е провела церемония по анексирането на Херсон: "Реалността може да нарани, ако живеете в измислен фантастичен свят".

Късно в понеделник новият военен командир на Русия в Украйна генерал Сергей Суровикин описа ситуацията в град Херсон, регионалната столица, като трудна.

Служител, назначен от Русия, Кирил Стремоусов, предупреди жителите на Херсон, че украинските сили ще започнат нападение срещу града "в много близко бъдеще". "Никой няма да се оттегли, но ние също искаме да спасим живота ви. Моля, придвижете се възможно най-бързо към левия бряг", добави той.

Салдо, който беше назначен за губернатор на региона от Москва, каза пред руската телевизия, че никой няма да се предаде, но е "нежелателно" жителите да останат в град, изправен пред военни действия. "През последните два дни повече от 5000 души са напуснали Херсон", каза той.

По-рано този месец заместник-кметът на Херсон в изгнание каза, че само 100 000 жители са останали в град Херсон от предвоенното население от 320 000, като много от тях са избягали от руската окупация.

Кметът на окупирания от Русия Мелитопол Иван Федоров предупреди, че цивилните в Херсон са изправени пред принудителна депортация и лишаване от домовете си, за да може Русия да насели града с "войници и предатели". Миналия месец Украйна каза, че 2,5 милиона души са били принудително депортирани от Украйна в Русия.

Назначеният от Русия губернатор обвини Украйна, че се подготвя за мащабна офанзива и планира да разруши язовир Каховка на река Днепър, наводнявайки района.

В социалните мрежи обаче хората се притесняват от друго - дали разселването на Херсон не е подготовка за ядрен удар от страна на Русия?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е голяма трагедия за тези хора!
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пентагонът моделира ситуация, при която ще бъде взривен язовир Каховка и какви ще са последствията за региона.Ако язовир Каховка бъде взривен, милиони тонове вода ще се стоварят върху град Херсон и региона със скорост 24,4 км /ч и височина на вълната 1 метър. След 2,5 часа ще последва доста рязко покачване на нивото до 4,8 метра. Наводнението ще продължи три дни и ще унищожи напълно областния център, това са резултатите от моделирането на ситуацията.
187
6
 
1
 
! Отговори
ууе преди 1 година
Щом Възраждане няма да управлява да пускат Ядрената бомба, без работа сме и няма смисъл нищо. Напред и само напред ....
186
11
 
9
 
! Отговори
563 преди 1 година
Е то е ясно за какво се подготвя Русия. За поредните опрвдания. Всеки който си е направил тряда да разгледа картата на Украйна знае, че руската армия няма как да спре настъплението на ВСУ при Херсон. Тъй като Русия няма какво да направи на бойното поле, старчетата в Кремъл само измислят оправдания за наивници. То не бяха прилепи убийци, бойни гъски, извънземни, лаборатории, прегрупиране, всичко върви по план и кви ли не глупости още. Самите руснаци отдавна не вярват на тия оправдания.
185
1
 
1
 
! Отговори
До 208 преди 1 година
Путин
184
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много свободно се употребява думата - олигарх! Защо се получава така, че милиардер в САЩ е просто милиардер, а милиардер в Русия е задължително олигарх! По определение, олигархия, е група хора управляващи в полза на собствен интерес. Покажете ми този милиардер в Русия, който управлява държавата за собствен интерес? Ми няма такъв! Докато безспорните и на практика официални олигарси управляващи САЩ, никой не ги нарича така!
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гг
182
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Етническо прочистване
181
4
 
8
 
! Отговори
Пошли на оййй преди 1 година
Как сказал ген армагедоннннн:)- ситуация на фронте очен тежолая,а у Путина тоже:))
180
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо ми повдигат настроението заглавието на такива статии. "За какво се подготвя Русия?" - Точно пък госпожа (или госпожица) Нeли Xриcтoвa ще знае та и ще ни каже за да ни информира....
179
8
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Най-вероятно укрите ще ударят язовирна стена и ще направят жестоко наводнение. Там наистина има много голям язовир, много по-голям от "Искър". А новите ядрени оръжия, ако говорим за тях, са много по-малко разрушителни. Имам предвид неутронната бомба. Тя прави малки разрушения и почти цялата й енергия отива в бързи неутрони, които поразяват всяко живо същество по пътя си. Но неутронът в свободно състояние живее само 15 минути, след което се превръща във водороден атом. И радиацията изчезва.
178
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ме е гнус да чета лизаческите статии на поръчковите ни медии. Днес не е изключение.
177
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има терористичен удар по САЩ и ще го припишат моментално на Русия.
176
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 300 хил. души се изселват само 60 хил... И то дали и тези доброволно се изселват?
175
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия имала големи територии... Вече толкова глупости се пишат от путинофилите... Русия ако използва ядрено оръжие срещу Украйна ще е първата държава, която използва ядрено оръжие срещу самата себе си, защото граничи с Украйна и вятърът си духа на където си поиска. Ама имали територии. Ама то европейската част на Русия е гъсто населена, а именно там ще са пораженията от евентуалният ядрен удар... То верно, че за болшевиките животът на руснаците е нищо, но все пак как така зачеркват милиони руси?
174
19
 
14
 
! Отговори
Х417 преди 1 година
Охлю,ви, това е класически приом наречен "чувал", глупаците си мислят че настъпват и влизат в чувала, после из.ядени. Това е края на укропите.кия
173
1
 
8
 
! Отговори
до 190 преди 1 година
Другарю спец, а гъбите ще можем ли да ги гледаме от прозорците в хола? Такова нещо се вижда веднъж в живота.
172
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До194 Бм град няма да разбере от къде идва Химарса и Ескалибура.Разликата е светлинни години.Едното е високоточно другото на нивото на ВСВ
171
5
 
0
 
! Отговори
Myus преди 1 година
всички са маскари..Ще я търсите истината и няма да я намерите.
170
16
 
11
 
! Отговори
Опаа! преди 1 година
Като се евакуират цивилнитв, ще стане ясно колко са велики западните оръжия хахахаааа... един дивизион БМ град и един залп за 60 секунди и отсреща е нива готова за садене на картофи - с очите си съм го виждал 90 година на полигона в Сливница!