Съвместни военноморски учения на Китай и Русия

Маневрите включват противоракетни учения, въздушна отбрана
15 юли 2024 09:28, Елка Василева
19
Съвместни военноморски учения на Китай и Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Военноморските сили на Китай и Русия започнаха вчера съвместни учения във военно пристанище в Южен Китай, съобщи китайската официална новинарска агенция Синхуа, дни след като съюзниците от НАТО нарекоха Пекин "решаващ фактор" за войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Китайското министерство на отбраната заяви в кратко изявление, че сили от двете страни са патрулирали неотдавна в западната и северната част на Тихия океан и че операцията няма нищо общо с международната и регионалната ситуация и не е насочена срещу която и да е било трета страна.

Учението, което започна вчера в провинция Гуандун и се очаква да продължи до средата на юли, има за цел да демонстрира възможностите на военноморските сили за справяне със заплахите за сигурността и запазването на мира и стабилността в световен и регионален мащаб, съобщи Китайската държавна телевизия, като уточни, че маневрите ще включват противоракетни учения, удари в морето и въздушна отбрана.

Агенция Синхуа съобщи, че китайските и руските военноморски сили са провели военни симулации и тактически координационни учения след церемонията по откриването в град Чжанцзян. Съвместните учения се проведоха по повод на неотдавнашното напрежение между Китай и съюзниците от НАТО миналата седмица, отбелязва АП.

В заключителната декларация, одобрена от 32-те страни членки на НАТО на срещата им на върха във Вашингтон, ясно се посочва, че Китай се превръща във фокус на военния алианс, като Пекин е наречен "решаващ фактор" за войната на Русия срещу Украйна. Европейските и северноамериканските членове и техните партньори в Индо-тихоокеанския регион все по-често забелязват общите опасения за своята сигурност, идващи от Русия и поддръжниците ѝ в Азия - главно Китай.

В отговор Китай обвини НАТО, че търси сигурност за сметка на другите, и каза на Алианса да не внася същия "хаос" в Азия.

Миналата седмица катер на бреговата охрана на САЩ, който извършва рутинен патрул в Берингово море, се натъкна на няколко китайски военни кораба в международни води, но в рамките на изключителната икономическа зона на САЩ, съобщиха американски служители. Екипажът му е открил три кораба на около 200 км северно от пролива Амчитка на Алеутските острови.

По-късно на около 135 км северно от пролива Амукта е бил забелязан четвърти кораб. Американските власти заяви, че китайските военни кораби са действали в рамките на международните правила и норми.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
Ми преди 1 месец
Чета спецовете по-долу. Русия и Китай са по бели ***. Но на Запад се притесняват. Не знам защо. Да четат тук и се успокоят. Нашите анализатори от жк Люлин ще им обяснят.
14
2
 
5
 
! Отговори
флагман рос.флота преди 1 месец
До Анонимен кузнецов е в ремонт от 2017 г. след злополучния поход до Сирия, при който му отказа двигателя и замалко да излезе на брега. После потъна плаващия док - ПД-50 в Мурманск и нанесе повреди в надводната част на кораба. Следва пожарът от 12.12.2019 г. и още един от 22.12.2022 г. С тези пожари се крият кражбите, които са извършени. Няма какво да се хабят да го взривяват украинците, от това кораб повече не става.
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След погрома на руския флот от украински дронове страхът в Русия и Китай за съдбата на военноморските им сили е на макс.
12
14
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Браво на китайците, че се подготвят за отговор на провокациите на американския агресор! И в техните води и край бреговете на САЩ!Докато САЩ сеят напрежение по света, американците не трябва да спят спокойно!
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
10, авионосецът "Адмирал на СССР Кузнецов" преди дни стана цел на подготвен от укро-ГРУ терористичен акт. За щастие терористите са заловени от ФСБ преди да успеят да стартират акта. Няма щети.
10
9
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Съвместните учения се проведоха по повод на неотдавнашното напрежение между Китай и съюзниците от НАТО миналата седмица, " - демек някой евроатлантически про'с'так, писал това, се опитва да ни убеди, че учения са подготвят за една седмица?;
9
8
 
12
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
Само ти ли не разбра, че самолетоносачите са отживелица и вече е скъпо струващо безполезно желязо. Хутите го доказаха след като накараха американците да изтеглят модерния си самолетоносач Айзенхауер от Червено море. Не няма да участва Кузнецов както и останалите ламарини на сащ. Ерата на тези плавателни съдове отмина.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военноморските сили на Китай и Русия започнаха вчера съвместни учения във военно пристанище в Южен Китай, а китайци са на военни учения на полската граница в Белоруя.
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Адмирал Кузнецов участва ли !
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сплашват света 2-те диктаторчета
5
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е! На Русия й останаха малко гемии от далечния изток, та пратила там да се перчи, без да подозира, че буди само и единствено съжаление и смях. А ония китайци кейдж дуелъри да не говорим... Робуват по 20 часа на ден за 150$ и им е добре... Същото като бедния руснак. Колкото по-бедни, толкова повече се перчат с оръжие. Справка- дебелакът пръв приятел на жужи.
4
18
 
12
 
! Отговори
Люляков преди 1 месец
Колкото и да мишкуват, става това което каже задокеаснкия Биг Брадър. Това е реалността, тавариши, расиюшка е локален играч а в останалата част от света се изявява като дойна кpaва - купува си "вяличие" с продажба евтини природни ресурси. Може да ви е мъчно и дори да ви се плаче от този факт, но пуйлото и рушката нация толкова си могат.
3
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учението щяло да продължи до средата на юли. Значи, новината трябва да е, че е свършило, амне, че започва. Проспали сме го. Така един ден ще пишем, че руснаците взимат Одеса, а всъщност вече ще са на Дунав пред Силистра. Пътя го знаят от векове.
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
както и много от териториите на днешна Русия. Те впрочем почнаха да ги връщат...
1
18
 
17
 
! Отговори
крайцер Москва преди 1 месец
Безаналоговите рашки дали вече минаха на безаналогови канута, корита и салове ?