Бившият шеф на НДК е осъден за злоупотреба с власт

На Валентин Кръстев му е наложена условна присъда
11 юли 2024 15:45, Анисия Иванова
7
Бившият шеф на НДК е осъден за злоупотреба с власт
Снимка: БГНЕС, архив

След окончателно решение на ВКС Валентин Кръстев е осъден за принуда чрез злоупотреба с власт във връзка с ремонта на Националния дворец на културата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от съда.

С присъда на Софийския градски съд подсъдимият Кръстев е признат за виновен в това, че като председател на Съвета на директорите на НДК на 05.10.2016 г. чрез заплашване с уволнение принудил Иван Б. и Даниела И. (членове на комисията за провеждане на обществена поръчка за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС) противно на волята им да занижат оценката на участника в процедурата "Главболгарстрой" АД и да завишат тази на "Галчев инженеринг" ЕООД.

Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за 3 години, отложено за срок от 5 години. Признат е за невинен в това чрез заплашване с уволнение да е принудил Александър Б. (член на комисията) противно на волята му да занижи оценката на "Главболгарстрой" АД и да завиши тази на "Галчев инженеринг" ЕООД.

С присъдата подсъдимият Мирослав Боршош е оправдан изцяло по повдигнатите му обвинения. С решение от 01.03.2022 г. на САС присъдата е потвърдена. С решение от 16.11.2022 г. на ВКС въззивното решение е отменено и делото е върнато за ново разглеждане на САС. С решението от 27.02.2023 г. на САС е изменена първоинстанционната присъда и престъплението на Валентин Кръстев е преквалифицирано като извършено чрез злоупотреба с власт.

Съдебният състав на ВКС приема касационната жалба за неоснователна. Не е основателно оплакването за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Доводите за това, че доказателствата са превратно ценени, че не са отчетени противоречия в гласните доказателствени средства, както и за това, че събраните по делото доказателства не са анализирани с оглед възприетата "злоупотреба с власт", са лишени от основание. Фактическите обстоятелства са изяснени при спазване на правилата на формалната логика и според действителното съдържание на доказателствените източници и те са последователно изложени и защитени чрез анализ именно на плоскостта на преценката за съставомерност на деянието.

Въз основа на коректен анализ на свидетелските показания, както и на писмени доказателства, решаващият съд е възприел изводите на първата инстанция за това, че в процеса на работа на комисията за разглеждане и оценка на офертите в откритата процедура участниците в нея обменяли информация за поставените от всеки един от тях оценки; че като водещо се очертавало дружеството "Главболгарстрой"; че това обстоятелство станало известно на Валентин Кръстев.

Доказателствено обезпечен е изводът, че на 05.10.2016 г. подсъдимият извикал в кабинета си членовете на комисията Даниела И., Иван Б. и Александър Б. Съвкупният анализ на гласните доказателствени средства е довел до потвърждаване от въззивната инстанция на изводите на първостепенния съд, че на срещата Кръстев е поискал от посочените трима свидетели да променят оценките на подалите оферта дружества, като намалят точките на "Главболгарстрой" АД и увеличат тези на "Галчев инженеринг" ЕООД; че той им е предложил таблици и схеми със съответно точкуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Темида
Прокуратурата иска по-тежко наказание за шофьора, прегазил Ани и Явор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Алито от София преди 2 седмици
Няма начин да не оправдаят Кръстев, що главният виновник за всички недоразумения и кражби за милиони беше Борош, той беше подведен под съдебна отговорност за липса на 6 милиони лева,но беше оправдан, и защо, защото шибаше кърджалийското леко грозно същество Караянчева,и за да потвърдят лоялност към Борош, Бойко го закрепи за Фъндъкова като зам кмет на София, докато герб са на власт, всички са оправдани,не че и другите ще са частни към народа
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имам чувството,че в тази държава не остана и един свестен човек!Всеки,от обикновения гражданин до хората,политиците,които трябва да бъдат пример на обществото са замесени в някоя незаконна дейност!Всеки гледа да подхлъзне другия,дават се празни клетви за вярност,цари пълна лъжа и измама!Деградацията е пълна!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По-добре да направим "Музей на капиталистическия кич" и да преместим там паметниците на мутризма.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НДК е паметник на комунизма. Да се премести в Музея за социалистическо изкуство. Ако преместим всички паметници на социализма в музея, София ще изчезне.
3
1
 
3
 
! Отговори
ОБРЪЧИТЕ НА ДОГАН преди 2 седмици
ТРЕБЕ ДА СЕ ЧИСТЯТ ОТ ЕВРОПОЛ....
2
1
 
6
 
! Отговори
Толко ли нямате преди 2 седмици
друга снимка на тоя?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като гледам снимката ,сигурно е прочел статията за Флирт-а в Гърция :)))))