Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
1
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Анонимен 115 - Знам че съм *** , те и други са ми го казвали , но още се чудя дали вярно да не си спра интернета ?!
109
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До МММ....моите нерви са железни,дрги/драга!..Изключително рядко ме "напускат"..Иначе:..-НЕ,никакъв "последовател" на Костадинов НЕ съм !...СИМПАТИЗАНТ?..-Това ДА,но "последовател",-НЕ!...И нещо многопросто,дано да вденеш:-Ако въпросния Костадинов твърди че сутрин слънцето изгрява,а вечер залязва,и..по некакво стечение на обстоятелствата и "ПроСоТо" напише това,то какво?..КОЙ КОГО ЦИТИРА?!..ИСТИНИТЕ НЯМАТ нито "автори",нито "дистрибутори"!!!..Те просто СЪЩЕСТВУВАТ !
108
14
 
4
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До до МММ - единственото "бойно изкуство" което можеш да ми покажеш е големия ти газ. Да, създаден от българин живял, учил и работил в Америка. Какво ли щеше да създаде в България? Обаче, ако това ти подпира кобура с "национално самочувствие" - ползвай го. Интересно - защо пък реши, че искам да съм в Америка? Бил съм на екскурзии и съм видял каквото искам. После, ти като се кланяш на руснаците и слушаш сърбежи, при теб по малко ли е падението?
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зельо зелени, узрявай по-бързо, че сега 1/5, след някой ден 1/10 ще стане. Преговаряй и спирайте тая война, прибирай си разпръснатия народ и си оправяйте страната. Ако се надяваш западните ти приятели да я възстановят, нЕма да стане. Или ще стане, ама не безплатно. Нали виждаш, безпилотни самолети, ама не ги дават, а ти ги продават. Дано има с какво да плащаш.
106
12
 
8
 
! Отговори
redordead преди 2 години
Джон Атанасов е роден и израснал в САЩ - т.е. получил е образвоанието си там, като е наследил интеерес към математиката от майка си, която е американска...общо взето, ако се беше родил в БГ, най-вероятно щеше да измисли доилка за овце...
105
4
 
2
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Анонимен 105 - дреме ми какъв пършивец караш. А за мозъка - е, ти не си капацитет по въпроса.
104
1
 
17
 
! Отговори
до МММ преди 2 години
Ей , искаш ли да се видиме на живо да ти покажа малко бойни изкуства ? По тъпотиите , които си писал. Преди да ми говориш за интернет, прочети първо. Второ, до колкото си спомням , първия компютър е създаден от българин. Трето, като толкова ти харесва САЩ, защо не отидеш там ? Ааааа, сетих се, защото независимо, че сме в ЕУ, ония за нас искат визи :)). Как може да се кланяш на хора, които те мислят за трета ръка човек, падението е пълно при тебе :))))). Пусни си чалгата и да не ти пука :)))
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хаха,как така бе нали побеждавахте
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МММ - Ти откъде знаеш аз какво карам - Карай си твоя Майбах и недей ръси мозък , че и бе здруго го нямаш в излишък !
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са 20% а 24%, 144 хиляди квадратни километра
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се каже, че тоя е голям клоун.
99
20
 
3
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До Анонимен 96 - гаааадни американци! В съвременния свят без Интернет не можеш се изсекна, обаче ти си "живял прекрасно без Интернет". Несъмнено в СоциализЪма където всички бяхме равни. Само дето сега внуците на Другарите от ЦК карат Майнбах, а ти чоплиш презрения американски Интернет и мечтаеш за "разплата с Америка". Щото Америка ти е виновна, че цял живот си опъвал като вол и си свеждал глава.
98
12
 
2
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Като стане 1/3 под контрол на Русия може и да спре войната. То това не е окупация, това си е чисто завладяване на територия. Разрушаваш всичко, избиваш хората, които не са с теб или не са избягали и накрая обявяваш територията за твоя, защото на референдума 100% от жителите ще искат да се присъединят (който не иска или е умрял или е избягал).
97
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер за помалко от 6 месеца: - юли 1941- декември 1941 год е бил окупирал 1/5 от територията на СССР (операция Барбароса), но накрая губи войната. Същата участ се очаква и за пу тл ер
96
2
 
23
 
! Отговори
1 преди 2 години
Украйна се хвали как мачка руснаците, пък те лека полека си напредват...
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеален си добре се справяш нашия, само така
94
7
 
1
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До ПроСоТо 87 - и както е тръгнало, като ти изпуснат нервите накрая ще си признаеш и, че си последовател на Костадинов. Повтаряш като по учебник опорите на Възраждане. Но "не си русофил". Та - в момента сме в "дослук" както го наричаш сам - ЕС. Дали ни уважават от нас зависи. С политиците които избираме още дълго ще чакаме. За ЕС е ясно, че "комунизма си отиде" обаче комунистите още управляват България.
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До зеленски - Не ми ги пробутвай тези - ЖИВЯЛ съм ПРЕКРАСНО и БЕЗ *** интернет *** !Американците ти го набуртаха , за да амогат да те контролират 24/7 - На никой не му дреме на ти е по-лесно и хубаво на теб , но нали си шаран !
92
1
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ОСВОБОДИТЕЛИ , ЗЕЛКО !!!
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като дойдат новите смъртоносни оръжия от САЩ и Запада. --- А какво стана със старите смъртоносни орижия от САЩ и Запада, не проработиха ли или не стигнаха до фронта или Окрите ги продадоха директно ???