Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха... а миналата седмици, когато руснаците кзаха, че владеят 20% от територията и всички се скъсаха да говорят как това е фалшива новина, "хибдридна информация", пропаганда и т.н. Мисля, за всички стана ясно на чия информация може да се вярва и кой дава по-актуалните новини! Слава уссс.раи-на
89
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, засега Путин иска само да признаеш Крим, ДНР и ЛНР. Ако продължи войната ще ти отреже и достъп до Черно море. Осъзнай се. Колко лесно щеше да бъде да беше спазил минските споразумения. Ами те предвиждаха автономия на Донецк и Луганск в рамките на Украйна. Накрая стана, като не щеш мира, на ти секира.
88
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тъкмо ще има много руски башибозук за трепане, като дойдат новите смъртоносни оръжия от САЩ и Запада.
87
19
 
7
 
! Отговори
зеленски преди 2 години
Те и немците бяха на 35км от центъра на москва.Само се чудя проруските *** защо не ползват руския интернет а ревът срещу америка по американския.Това е чиста шизофрения.
86
3
 
14
 
! Отговори
А преди 2 години
Май Западно Украинската пропаганда издиша. А на нас не ни казват, че се разрешава издаването на руски паспорти на всеки желаещ в "окупираните" територии. Пуснаха им руски сим карти, отвориха офиси на руска банка. Цялата търговия там вече не е в гривни.Тези хора са вече загубени за Украйна. По свое желание. Никой не ги спира да избягат на запад. За разлика от Азов, не ги използват за жив щит.
85
3
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Те нали им бяха свършили танковете и по 25000 човека жертви на месец. Ся 20% територия липсвала! Аде до края на годината 99%, 1% ще ви оставят за резерват да идват да ви гледат хората и да се чудат от къде е този дзвер!
84
3
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До МММ...е вече пишеш глупости!..Първо:-България НЕ Е "независим член" на нато и ЕС,а просто ПОДВАСАЛНА ТЕРИТОРИЯ !!!..Та и в Конституцията ни е отбелязано,че законите на "ЕС" са ДОМИНИРАЩИ НАД законите в Бг !!!..За каква "независимост" говориш ?!..Дори и небето ни се ТАРАШИ от самолети на нато и сащ !!!!..И друго:-"ЧИСТАТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА" на Левски НЕ изключва "дослук" с държави,които ни УВАЖАВАТ !!!!....А в момента тия от Брюксел ПРОСТО НИ ЗАПОВЯДВАТ ..
83
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците правят зеления потник на мармалад, според него те отново ще атакуват Киев и придвижват нови батальонни тактически групи в Беларус до границата с Украйна.
82
14
 
3
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До ПроСоТо - определено "нищо не си вденал". Значи излиза, че всъщност твоетовиждане за българско добруване е: България да не е вече независим член на ЕС и НАТО, и второ - да е зависима руска губерния разчитаща на реската "щедрост" и "доброта". Е, познай - Ботев който днес честваме би ти резнал главата за тая "философия". Ти си просто срам за личности като Апостола, Захари Стоянов, Ботев, Раковски, Стефан Стамболов и още и още! За това ли дадоха те живота си?
81
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нато и ЕС ако са прощъпулници то путинизма е още в топките на баща си. Разберете, Русия не е Путин и факта че повечето еничари приравнявате Русия с Путин говори достатъчно за фашистките ви наклонности. Въпреки това трябва да отчетем факта, че путинизма по същество е хибридка между сталинизма и хитлеризма, но след като Путин си отиде в Русия не се знае какво точно ще стане. Ще видим дали путинистите ще имат силата да удържат положението или ще отидат директно към гражданска война.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕ НА ТОВА МУ ВИКАМ АЗ ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ...
79
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя е? Кво ми пука за този психар! Айде махайте го вече, да губи там и да се прибира в западна Европа вече по именията си да лае, като куче от разстояние. Айде чупка, г-р-о-зняр. Писна ми да ти гледам личицето.
78
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Днес ходих на оръжейното изложение ХЕМУС 2022 в Пловдив ! За да не съм сам дойде и жена ми (азиатката) с мен току виж да не ме откраднат ! Останах разочарован от оръжейната подготовка на нашите ш,а п ,к,а р,и ! Питам ги нещо по срелковото оръжие и те ми отговарят незнам ба ? Малко по подготвени бяха US военнослужещите ! С нашите се шегувах и ги питах за войната в Украйна ? Все същия отговор ! Само един чужд офицер ми каза. Войната е лошо нещо ! Съжалявам и за двете страни !
77
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украински tzarvul ... и до края на живота си ще сънува окупатори, ха-ха хи-хи!
76
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заленски да почва преговори, докато не е станала 1/3.
75
5
 
30
 
! Отговори
Зеления преди 2 години
Слава кокаини и ЕС ... ние ще разрушим първо нашата страна после другите
74
6
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До МММ....ммммм!...Нещо не можах да вдена!..За каква "ИСТОРИЧЕСКА гледна точка" говориш,като и НАТО и ЕС са...ОЩЕ БЕБЕТА,ПРОЩЪПУЛНИЦИ В ИСТОРИЧЕСКИ план ?!..Освен това:-Явно си под влияние на МАНТРАТА "Русия е империя на злото"..ДА,има много нелицеприятни елементи в нейната история,но що се отнася до ДРУГИТЕ,особено до благосклонно настроените към "Империята" държави,Русия ВИНАГИ е била твърде снизходителна и "щедра"..Ама попрегледай историята!..Но БЕЗ "партийни" предразсъдъци! А,и НЕ съм русо
73
10
 
4
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До ДоMMM - и кой ще те запази от Турция? Когато си извън ЕС и НАТО?
72
2
 
26
 
! Отговори
Хахахаххаха преди 2 години
Хахахахах! Е нали печелиха бе!?!?!? Какво е това сега!? :DDD
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали доскоро обясняваше как напредвали укрите, а сега реалностите са други!