Въпреки климата: Житниците са пълни и цените на храните падат

Светът ще ожъне тази година около 10% повече пшеница
16 авг 2024 21:18, Анисия Иванова
55
Въпреки климата: Житниците са пълни и цените на храните падат
Снимка: БГНЕС, архив

Заглавията предполагат катастрофа за глобалното снабдяване с храна: библейски горещи вълни, наводнения, бури и горски пожари. И все пак в световните житници времето беше добро през този вегетационен период – толкова добро, че сме изправени пред свръхпредлагане на ключови селскостопански стоки и следователно много по-ниски цени, отколкото през 2022 г. и 2023 г.

Ако благоприятното време се задържи още няколко месеца, ниските цени на земеделските стоки, на които се радвахме от 2015 г. до 2020 г., са на прага на завръщане. В свят, който все още не е убеден, че инфлацията е убита, спадът в цените на храните на едро означава, че централните банкери имат едно нещо по-малко, за което да се тревожат, докато облекчават паричната политика.

Позволете ми да наблегна на „продажба на едро“ – това, което вие и аз плащаме, зависи от множество други разходи – и от това дали производителите и търговците на дребно прехвърлят спестяванията или увеличават своите маржове на печалба.

"Хубавото време се простира от Средния запад на САЩ до равнините на Казахстан; от бразилската савана до австралийските пасища. Дори в моята родина Испания, която е толкова важна за производството на зехтин, сезонът на отглеждане на маслини беше подходящ", пише в свой анализ Хавиер Блас от Bloomberg.

Пазарът реагира на очакваните големи реколти. Цената на пшеницата, царевицата и соята вече падна до четиригодишно дъно, с около 50% спад от историческия връх, определен през 2022 г. след руската инвазия в Украйна. Цените на ориза изостават, но тези разходи са напът да достигнат едногодишно дъно. Цените на зехтина са намалели с 25% от рекордно високото си ниво през януари и вероятно ще трябва да падат още.

Разбира се, има и изключения: цените на кафето остават небесно високи, докато разходите за какао и някои зеленчуци остават високи според историческите стандарти. В супермаркетите и ресторантите цените също са по-високи от преди, но това има много по-общо с разходите за енергия и заплатите, а не с вложената храна.

Със сигурност е горещо – твърде горещо: юли отбеляза 14-ия пореден месец с рекордно високи температури за планетата, според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ. Но това не означава катастрофа за световните житници.

Времето не е единствената причина, поради която светът върви към по-ниски цени на храните. През последните две десетилетия се наблюдават огромни подобрения в агрономията. Семената дават много повече добив от преди, дори когато дъждът и температурите не са идеални, а напояването се разшири. Фермерите имат достъп до много по-добър хардуер: големи сеялки, мощни трактори, подобрени комбайни, по-големи съоръжения за съхранение.

В сравнение с преди десетилетие светът ще ожъне през 2024-25 г. около 10% повече пшеница, около 15% повече царевица, близо 30% повече соя и около 10% повече ориз. С изключение на царевицата, всички останали три основни хранителни стоки ще се радват на рекордно високо производство.

Малко региони показват тази комбинация от хубаво време и научни постижения по-ясно от американския Среден Запад.

В понеделник Министерството на земеделието на САЩ заяви, че очаква американските фермери да пожънат рекордни добиви за две ключови хранителни стоки: средно 183,1 бушела на акър царевица и 53,2 бушела на акър соя. Тези числа може да звучат чужди на всеки, който не е стъпвал във ферма. Скот Ъруин, ветеран селскостопански икономист в Университета на Илинойс в Шампейн, на около два часа път с кола южно от Чикаго, поставя статистиката в много графично описание на свръхрастежите: „като джунгла“.

Би било погрешно да се бъркат няколко месеца хубаво време с дългосрочната заплаха от изменението на климата. Но засега, благодарение на по-добрите от очакваното дъждове, температури и агрономия, светът се насочва към високи добиви на култури и по-ниски цени на реколтата. Насладете им се, докато ги има.

Целия анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Хавиер Блас е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Той е бивш репортер на Bloomberg News и редактор за суровини във Financial Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Общество
Птицевъди искат забрана на вноса на украински яйца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
как може август месец краставиците 4 и 5 лв тиквички домати чушки ненормалнаработа сега пък да се забрани вноса на яица от украина та да ги купуваме след товапо 50 ст за бр пълна анархия в българия мислете на изборите сега ще бъдат около20 процента изб активност отиваме на избори напролет
48
0
 
5
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 3 седмици
Пада само дедовияяяяяяяяяяяя............... хахха
47
1
 
1
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 седмици
морето ще стане от кока кола и ще може да се пие безплатно, животните сами ще се гледат и ще се превръщат в салами, водата в реките ще се превърне в минерална и планинска и ще тече във водопровода. така е в капитализма американски тип според лъжците от блумберг, а в това време кило турски домати на пазара е 5 лева, хлябът гони 3, а почти отровното пилешко в лидъла струва колкото билет до луната и обратно
46
2
 
3
 
! Отговори
НАДЯВАЙТЕ СЕ преди 3 седмици
Тук у нас цените падат само на горе !!!!!!!!!!!! ТУК Е КОМУНИЗЪМ ОТ ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ВЕЧЕ !!!
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак ни омайват с лъжи. То ние не можем да преценим по джоба си как падат цените, щото.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вдигнаха се спеколативно по време на пандемията. Сега нормално да паднат.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво пада? Я пак.
42
2
 
5
 
! Отговори
Поредната... преди 3 седмици
...поръчкова статия!!! Цените на нищо за крайният потребител НЯМА да падне, така е устроена икономиката! Ако трябва ще изгорят зърнените култури и ще заровят животните живи в масови гробове, но жените надолу няма да мръднат!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"цените на храните падат" - какого хрена? Днес не е 1-ви април.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е колко да падат? По евтина храна ли имаме от Полша, Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Унгария, Литва, Латвия и Естония?
39
1
 
10
 
! Отговори
Глупости преди 3 седмици
Цените падали ...къде бе ,всичко се качва. Няма спад на 1 стока дори. Анализа на Bloomberg .издържан от икономически кръгове подкрепящи либералите. Въобще не е никакъв реалистичен икономически анализатор.
38
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Ами от вибрациите след боба се отразява на климата
37
0
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Ааааааа крокодилъй бегемотъй ааааа зеленъй кашалотъй аааа ха ха ха
36
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Мене пита за Расия ха ха хаЕй бегемот
35
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Оффф на руската хорошунда делегата)))Кой говори за теб бре хилиардер?Виж старите хора , виж онези дето не са в интернета.Ти си богаташ дай малко пари ха ха ха
34
1
 
7
 
! Отговори
Къде преди 3 седмици
Паднаха,че не мога да ги намеря
33
11
 
7
 
! Отговори
До Бонго Бонго преди 3 седмици
Кой българин се прехранва трудно, бре русофилска минджо. Тука да не ти е Русия, аз в супера не мога да се размина от дебелаци, тоя ми говори трудно било на българите да се изхранват ахаххаха.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Туй храна ли е?!
31
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Радев го боли лявото рамо)))))20 бона
30
3
 
3
 
! Отговори
Иван Анисий преди 3 седмици
"Заглавията ПРЕДПОЛАГАТ катастрофа за глобалното снабдяване..."Мдааа,толкова по въпроса за независимата българска журналистика (каквото и да значи това).Айде малко по сериозно с еко пропагандата - "въпреки климата"?!?Какво ви пречи климата? Преядохте с грантове ми$$ирки,ще се пръ$$нете от алчност и лакомия!