България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти

Безработните сред тях са по-малко от 5%
Обновена: 15 юли 2024 18:38 | 15 юли 2024 18:35, Анисия Иванова
95
България е сред страните в Европа с най-висок дял на работещи висшисти
Снимка: Pixabay

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор. Безработните сред завършилите бакалавърска или магистърска степен в български висши училища са по-малко от 5%. Това показват резултатите мащабно европейско изследване EUROGRADUATE 2022 за реализацията на дипломираните висшисти чрез проекта GRADЕ, в който участва Министерството на образованието и науката.

Анкетата се проведе в 17 европейски държави – Австрия, България, Германия, Гърция, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Малта, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чехия. Обект на изследването са завършили висше образование в бакалавърска и магистърска степен от випуските, дипломирали се през 2016/2017 г. и 2020/2021 г. Общо за България в анализа са включени отговорите на 3606 висшисти, като изследването е проведено изцяло онлайн.

Участвалите в изследването бакалаври и магистри в България като цяло са удовлетворени от своето обучение. Средната удовлетвореност сред български висшисти е около 3,8 в скала от 1 до 5, което се определя като висока удовлетвореност от обучението. Тя съвпада със средната за изследваните държави.

Делът на българските висшисти, които са имали какъвто и да е международен опит по време на следването си е близък до средния за останалите изследвани европейски страни – около 20%. Под международен опит се разбира както обучение (по Програма „Еразъм“ и др.) така и работа или стаж.

Делът на работещите сред завършилите и бакалавърска, и магистърска степен в България е висок (между 84% и 88% за различните представени групи в изследването), което означава добра реализация по отношение на намирането на работа. Тези дялове също са близки до средния за изследваните европейски държави.

Безработните сред изследваните висшисти са 5% или по-малко. Една част от завършилите висшисти не работят поради фактори, несвързани с пазара на труда (отпуск по майчинство и др.).

Удовлетвореността от работата сред участвалите в проучването също е висока – тя 3,9 в скала от 1 до 5 за випуск 2016/2017 и 3,8 за випуск 2020/2021.

Следва да се отбележи, че България вече разполага с обективни данни за реализацията на завършилите висшисти, благодарение на Рейтинговата система на висшите училища. Тези данни обаче обхващат само завършилите, които се осигуряват на територията на страната. Чрез проучването бяха обхванати завършилите, които се реализират и в чужбина.

На последната годишна среща на Европейската мрежа за проследяване на завършилите висшисти през май 2024 г., България заяви категоричен интерес от участие в следващата фаза на проучването, наред с Малта, Кипър, Румъния и др. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
axaxaxa преди 4 седмици
Това,че някой учил 4-5 -10 години и има диплома, нищо не значи. Човек учи цял живот. Спре ли да учи, е (dead meat) ... конкуренцията не жали.Учете, учете иначе дръпнатите от Азия .... ще ни завладеят. Нали не искате да бършете заdnиците на дръпнатите, защото техните роботи ще консумирата повече енергия за това.
81
0
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Положението е трагично. Синковеца уж учи за винар в Пловдив, ама е едно кило вино или ракия не може да направи, но за сметка на това, цяло лято работи като хамал de lux по строежите в града. Научни списания не отваря, книги не чете! Е, интересува се от жени, приятелки има, но в главата му пълна бълвоч. Добре, че отказа цигарите, но пие хубава домашна ракия. Ляга си към 23.00 часа. Вече и не се напива! В същото време, в главата му е пълна пустош, нито не мога да му кажа, нито дума да продумам.
80
1
 
6
 
! Отговори
Смешници преди 1 месец
Сгурийната икономика има маса работещи в казина, бързи кредити ,продавачки на чушки и цигари и курвосервитьорлък Общо казано де-би-ли завършили висше,пропилели на 100% труда и живота на родителите си.
79
2
 
7
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Как няма да е като 70% от дипломите са купени буахахаха уахахаха най пропадналата държава в ЕС сме и с разлика.
78
1
 
9
 
! Отговори
Хах, НПО Еразъм+ преди 1 месец
Айде у лево,съединители! На кой нормален му пука за измислените ви юроGeйски стъкмистики!!!
77
3
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Тези данни показват,че сме с най висок дял на броя на държавните чиновници.Демек сме затънали в бюрокрация, агенции, агенцийки,училища бълващи функционално неграмотни младежи, университети бълващи съмнителни кадри.Вземаш китап за учител и след туй вземаш заплатка в някое селско училище дето дори няма ученици и никой не стъпва в училището.Когато има проверка се звъни на учениците и те идват само за проверката.По важно е колко висшисти бачкат в частния сектор и колко чакат на държавата да ги храни
76
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Пинята е интересна социокултурна традиция - едно велпапе *** пълно с бонбони и сладки неща. Взима се една тояга и да видим кой и как е напълнил тази пинята с толкова много взето от толкова мъртви! Къде бе момчета ? Шансовете ви са нулеви - и да се предадете и да не се предадете! Рекетьори и побойници и изнасилвачи срещу професионални палачи! Подсказка - по-добре въоръжени са от вас, стрелят по-точно от вас, знаят точно къде сте поради арогантността ви да си приказвате по телефона ...
75
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Аз ли? Аз съм Left for dead тук! Не заради Valve Corporation - а защото Република България крие едни много лоши хора и престъпления, но под надзора на МВТ настъпихте пината липса на елементарна човечност!
74
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Съответните лица не се квалифицират като човешки същества поради извршеното от тях - отнемат се гражданските и социалните им права и точната им юридическа позиция е световно осъдени на смърт военнопрестъпници!
73
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Накратко лицата довели до установяване на случай за липса на елементарна човечност не са уважили международното и националното законодателство в неизмерим мащаб и са извършили престъпления срещу човечеството заради което се изтребват до крак за назидание на цял свят - собственостите , имотите, финансите, интелектуалните им собствености се изземват и преразпределят по ред и закон установени от ООН и МВТ!
72
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
И завършвам със : ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПАЛАЧИТЕ
71
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Правилото за елементарна човечност е установено в ООН при случай на тежък системен наследствен тормоз и геноцит при което поради вероятността от наплно социално изключване на тормозените лица, групи, етноси и смърт дори при установяване на тормоза се прекратява чрез палача на МВТ всяка форма на социален, икономически, имотен, трудов и т.н тормоз ....
70
0
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 месец
Казвам три изречения. Три за щастие. Липса на елементарна човечност. Айде юристите отворете големите книги и вижте какво се прави при липса на елементарна човечност. Второ изречение: Не *** не искам нищо от теб, имал съм бол пари платил съм ги!Трето изречение: Неблагодарността е най-лошото нещо на света!
69
0
 
3
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 месец
Те и у форуму тука са се сАс Вишу ве! И мисир ките тоже!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 456 И в ЕС е същото. Стават само яничере и не са бг а европейци и американци което са бъдещи предатели както мк ще са срещу бг. В ЕС и САЩ не е важно къде си роден а кой ти дава пара.
67
0
 
2
 
! Отговори
Академик ДенкоФ преди 1 месец
и д-р Ахмет Доган
66
0
 
1
 
! Отговори
Студент преди 1 месец
Аз съм си най-добре, работя, уча и печеля на фондовата борса. Който не е доволен да бяга в чужбина.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не е доволен , мрази родината , мрази университите .. Да бега в Англия и САЩ при господарите му .. И де не се връща .. Нямаме нужда от предатели.. Там ще види какво е това е лошо образование..
64
2
 
4
 
! Отговори
456 преди 1 месец
Ами естествено,то в БГ,само за чистачи няма университет!Образованието е тотал щета!
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама съвсем е правилна статията. Всяка сервитьорка или продавачка в МОЛ има поне 2 висши- обикновено икономика, мениджмънт и психология. По-интересното е колко висшисти работят по специалността си.