ДАНС и прокуратурата да проверят полицейските протести

Те са на ръба на закона, смята доц. Милен Иванов
20 авг 2024 20:45, Стела Стоянова
59
ДАНС и прокуратурата да проверят полицейските протести
Снимка БГНЕС

Протестите, които служители на МВР от цялата страна спретнаха вчера в подкрепа на това Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър, трябва да бъдат проверени от ДАНС и прокуратурата. Трябва да се изясни дали протестът е спонтанен или зад него има други причини, обясни доц. Милен Иванов, експерт по сигурност и бивш зам.-ректор на академията на МВР, пред Нова тв. До момента няма информация ДАНС или прокуратурата да са се заели с тази "спонтанност" в МВР.

Полицаите излязоха да демонстрират подкрепата си, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за служебно правителство с премиер Горица Кожарева именно заради присъствието на Стоянов в него, а тя обяви настоящият министър за единствения възможен МВР шеф.

"На ръба на закона са протести като този в подкрепа на Калин Стоянов, защото полицаите нямат право да изказват мнение по отношение на политическото ръководство на МВР, особено организирано", обясни доц. Иванов.

Според него тежък дефект на Закона за МВР е това, че министърът назначава и уволнява полицаите и другите работещи в министерството. "Полицейските служители нямат право на протест извън синдикалния. Законът за МВР ясно регламентира деполитизацията и департизацията на органите на реда", посочи той. И припомни, че всеки гражданин, който става служител на МВР, подписва декларация в този смисъл.

Иванов определи протестите в МВР, като "опасен прецедент в държавата и в системата на МВР". По думите му, ако ДАНС и прокуратурата вече не са образували проверка, това "ще е опасно за държавата". "ДАНС и прокуратурата могат да кажат дали има нарушение на закона при тези протести. При всички обстоятелства трябва да са образувани проверки, това е тяхно задължение в случая", обясни той.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Страната
Ще имаме ли втора пенсия? Инфлацията топи парите ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Сви нян Беевски е жизнено важно да има своя креатура на този пост. Иначе е много вероятно да излети от парламента. Той държи част от ръководството на ДПС, но няма никакво влияние сред електората. А при едни избори той е важния. И ако един турчин трябва да избира между Доган и Сви нян, а познайте кого ще избере. Остава да се купят ромски гласове. А там ще има борба с Тиквочев защото и на него са му нужни. Българите, гласуващи за него не могат да достигнат и половин процент.Та тук става въпрос за кожата на една сви ня а не за някакъв жалък селски милиционер.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази кукла на конци на Делян Магнитски по име Калин няма нито срам, достойнство, отговорност и чест. Жалък и посредствен циркаджия не е необходим на МВР. Определено друго не може да върши освен да се прави на началник на службите. Даже не става и за охранител в ,,Борисовата градина.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че МВР и полицаите са си за проверка, спор няма. Спорно е доколко ДАНС и прокуратурата ще ги проверят /или ги проверяват/. Отрицателният подбор на кадрите в МВР се дължи И на ОТМЕНЕНАТА през 2008 г. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА проверка за психологическа ГОДНОСТ на полицаите! Пазят кого, газят кого?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Минаха 24 часа, а Калинчо не е подал оставка. Шиши не му дава! А какви времена бяха. Баце само като ги погледнеше накриво и веднага вадеха предварително написаните оставки. Лошо е да ти се спихне харизмата и доскорошните ти слуги да се ослушват, да се озъртат какво ще каже шефът на Новото начало, новият началник - глиган Дебелян!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По думите му, ако ДАНС и прокуратурата вече не са образували проверка, това "ще е опасно за държавата". "ДАНС и прокуратурата могат да кажат дали има нарушение на закона при тези протести. ... И какво ще се постигне? Ще проверят, няма да намерят нищо и доволен ли ще си?
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"доц. Милен Иванов, експерт по сигурност и бивш зам.-ректор на академията на МВР" - Кой ти плати, да го кажеш?
37
4
 
0
 
! Отговори
ароматния пръч преди 3 седмици
Прокуратурата не се занимава с нарушения,а с престъпления.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С години слушам редови полицаи ,които се оплакват от началниците , ясно че тия платени привърженици на Стоянов са един процент от състава , къде са другите 99% , излизайте защото виждате че тоя един процент говори от ваше име ... няма кой да ви оправи проблемите , когато вие нехаете...
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полицоите участващи в протеста в подкрепа на Калина са за дисциплинарно уволнение - има видео и се знаят кои са . Съмнително е дали сега ДАНС и прекуратурата ще нправят проверка и ще има наказани. По вероятно е това да стане при едни нормални следващи правителства.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пожарев, мъжленцето на Горчицата е сред основателите на ГЕРБ в Благоевград. Отново планът на Тиквата се оказа съшит с бели конци.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едва вчера К. Петков си го каза в прав текст, че калин Стоянов е бил предложение на буци, и ПП-ДБ са го приели в името на бъдещо сътрудничество в името на проекта "сглобка". Е вече научиха по лошия начин, че каквото и да ти предложа мутрата от Банкя е извратено, вредно, което гарантирано те проваля.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да номинираш човек, който не си е свършил добре работата е слабост, грешка. Но да номинираш ***, който противопоставя едни групи на други, работи против установения ред, използва полицаи за да бият по улиците, това вече е проблем на националната сигурност.Само дето у нас и ДАНС са проблем на националната сигурност!
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докога ще ни натрапвате този мазен тъй о и грозен Рим от Меден рудник?
30
1
 
8
 
! Отговори
Някой знае ли преди 3 седмици
Защо всички неприятни са в ГЕРБ?
29
0
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 седмици
Жителите на квартал Обеля 2 блок 237 също настояват техните комшии , още купонджии с денонощните им " филми на протеста" от вход "В" да бъдат проверени от ДАНС и прокуратурата .
28
0
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 3 седмици
По закон полицаите нямат право да протестират,затова имат синдикати.Това,че ги храним и им плащаме високите заплати ни значи,че трябва да всява хаос в държавата. Прокуратурата задължително е необходимо да се намеси.
27
5
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Какво 12 години ,бандюгите са създадени след 90- те от Луканов,ДС и БКП.При кого беше приватизацията ,мутрите ,ограбването ,унищожаване на предприятия ,на банки и източването ми .Когато разгониха населението и станаха капиталисти с крадени пари, заводи с бонове и външнотърговски предприятия Абе много забравяте ?Олигархията не е от 12 г.,а от 30 г.и продължава да управлява задкулисни,вече с много пари и чрез марионетки.Нищо не започва от ББ ,ако имаш него предвид.
26
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що да не е спонтанен,какъв е проблема?То е в отговор на това ,че политици се месят в работата на МВР,без да имат право и упражняват натиск.Точно тези които системно нарушават закона като Киро Лъжеца.Кой дава право на Киро който е разследван да унижава полицаи ,министъра,Лена също ,те така целят да блокират разследването.Когато шефа на ДАНС съобщи преди време за министър който бърникаше софтуера на машините ,какво стана ,ППДБ му поискаха оставката.А това какво е?Няма да пречиш да злоупотребяваме
25
2
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Какъв ръб? Всеки,който поне бегло познава закона за МВР знае, че протестът е незаконен.Действията на полицаите бяха опит за държавен преврат.
24
2
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 3 седмици
Тия от протеста се знаят кои са и са за незабавно дисциплинарно уволнение от новия министър без 20 заплати. За съжаление съдът на Пеевски няма да ги вкара, но крайно време е нещо да се случи на Пеевски и Борисов и съдът да започне да си върши работата. Господ е Българин - не губете надежда.