Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ

Виждаме опити да се прехвърли вината на пияни офицери
19 авг 2024 15:43, Александър Попов
102
Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саботажът на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. е поръчан от САЩ, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.   

„Въпреки че (...) са участвали украинци, ясно е, че те не биха могли да се справят сами. Ясно е, че за да се извърши такава атака, заповедта е дошла от най-високо ниво, както се казва, а най-високото ниво за Запада, разбира се, е Вашингтон“, посочи Лавров във видеоинтервю за руската медия „Известия“, публикувано и в канала му в „Телеграм“.

Външният министър каза още, че Германия е длъжна да отговори на всички въпроси, поставени ѝ от Русия относно атаката.

„(Германия) е длъжна да отговори на всички въпроси. На първо място те категорично трябва да спрат да отказват да (ни) представят факти, които не биха могли да не са установили. И когато информацията, която изискваме, не се предоставя по официални канали, а се появява във вестникарски статии, и то едновременно в три, мисля, германски издания, в американския „Уолстрийт джърнъл“, това навежда на мисълта, че всичко е инсценировка, разбира се“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

„Сега започваме да виждаме опити да се хвърли цялата отговорност върху група от някакви пияни офицери, които заедно с пиещи с тях бизнесмени или са наели някого, или са решили сами да се научат да се гмуркат. Това е несериозно“, подчерта ръководителят на руското дипломатическо министерство.

По думите му „цялата тази операция е замислена, за да се отклони по някакъв общественото внимание и в Германия, и в света от истинските изпълнители, виновници, поръчители на този терористичен акт“.  

„Ние ще настояваме за прозрачно международно разследване. Позорно е за Германия просто мълчаливо да се примири с това, след като беше лишена в дългосрочен план от енергийно и произтичащото от него икономическо благополучие, което, като цяло, беше ключът към нейното развитие в продължение на много десетилетия под формата на устойчиви доставки на руски газ на разумни цени. Германия преглътна (това) мълчаливо, без каквито и да било коментари“, каза Лавров.

Той добави, че Русия не се съмнява, че настоящият киевски режим е престъпен и терористичен и е изначално създаден „в резултат на държавен преврат, организиран с директната поддръжка на САЩ“.

„И тези, които дойдоха на власт през февруари 2014 г., веднага обявиха война на своите собствени граждани, заплашиха да забранят руския език, което в крайна сметка и направиха, заплашвайки да изхвърлят руснаците от Крим“, посочи Лавров./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от Ако щете - вярвайте
Няколко причини да не разказвате на приятелите за любовната си връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма по-нагло и лицемерно същество от руснак от кремълската клика.
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственато дете на тоя кон - и тя в Ню Йорк. Далеч от руския мир.
81
2
 
5
 
! Отговори
станаа за смех преди 3 седмици
Този е много силен външен министър не зная колко конски сили е ако има компетентни тук да обяснят .
80
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я, конья е тук, и изцвили нещо!
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Елементарно-това се учи още в първи курс от курсантите в полицейските школи. интерес,причина ,повод,а на изпълнителите се плаща.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На черкезина Лавроглу не вррвам.
77
5
 
4
 
! Отговори
Западняк преди 3 седмици
До 73. Да, да, знаем го това от времето на комунизЪма, когато 50 години "гнилият" запад все загиваше. А кой е нормален е ясно - който гледа на запад, а не на изток (включително и твоите деца - питай ги).
76
3
 
8
 
! Отговори
Смях преди 3 седмици
А така, за всичко - САЩ. Ама те май и от САЩ ви сложиха джуджето за президент, та с глу.постите си да унищожи РФ.
75
5
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 3 седмици
Еми да,правилно казва Лавров това ,че не става едни пияници с едни пияни бизнесмени които решили да взривят и намерили един "гмуркач"(Това Днес пропусна да напиша-защо ли?) ... Нима някой вярваше в тоз виц ,че в една кръчма се събрали и яли и пили 3 дена и решили....))само надъхани гринговци или правнуци на фабрикани и банкери(То и унас на всички прадедите им били,я банкери ...) и винят във всичко Русия.. ВИЦ на деня..а правилно казва,че Германия мълчи ..щото е васал ,както и цялла Европа
74
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако бяха ликвидирали няколкото изверга управляващи сащ нямаше да има и война с Украйна . Защо не го направят ?? Това е големият въпрос
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не чакаме, работим отдавна, процесите вървят.
72
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ са загиваща нация и всеки нормален го вижда и знае
71
4
 
12
 
! Отговори
Men преди 3 седмици
Ми унищожете САЩ какво чакате ?!
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
газов рекет няма -- това е дезинформация от цру за стадото. Има цени на световните пазари, има санкции и изнудване от сащ.
69
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е ко значение от кой е наред ден бе клоуннн? Нали Европа ви е враг. Значи сами теябва да спрете газа . Нали щяхме да умираме за една зима без газа ви? Ако продължавате тази окупаторска война .. всички тръби теябяа да бъдат разрушени.
68
15
 
8
 
! Отговори
Ай, стига с жалбите преди 3 седмици
ЗБРАВЕТЕ ЗА РУСКИЯ ГАЗОВ РЕКЕТ....ХАХАХА....
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че кой се съмнява в това? Много ясно. Само на тях им изнася. На евроGейците - хич - те са най-губещите в случая. Какато и с цялото заяждане с Русия.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ? А като се събуди западната фирма да не се оказа от западна България ? Собственост на тате ти :))) Щот гледам не се хвалиш коя е фирмата нито пък Германска ли е или американска (ако въобще има американски фирми в България )))) Най големите заплати са тук в форумните работяги които пишат през работно време нищо че са на ,,западни заплати,, :)))) Той работодателя западен и затва е мнооооого разбран човека :))))
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не можеш понеже не си в час и не знаеш какво става по света.
64
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А не бе, от Судан е нареден! Де ви еваа у тъпиите Матрьоши