Роми и гейове - нежелани за работа в BG

Младежи и възрастни хора не са предпочитани за служители
Обновена: 13 яну 2012 21:06 | 13 яну 2012 21:06,
220
Роми и гейове - нежелани за работа в BG
Снимка: архив, Булфото

80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности. Това сочат резултатите от проучване за достъпа до трудовия пазар, обяви на пресконференция в социалното министерство Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".

Проучването е направено сред 1000 респонденти от страната през миналата година и е част от проекта "Равенството - път към прогрес".

Според 80% от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Според 40 на сто от запитаните сексуалната ориентация е пречка, почти 60% са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Ако имаха магазин, 32% от хората не биха наели на работа роми, 25,5 на сто - хомосексуалисти, 17,9 - бременни жени, а 11,4 на сто -  хора с физическо увреждане.

Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. 10% от запитаните биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

36% от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. 

"Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол", коментира Захариев.

Най-трудно работа си намират хората в предпенсионна възраст, младите хора на възраст 15-18 години също не са предпочитани за служители.

Резултатите от изследването показват още, че в ролята си на работодател хората биха наемали най-често момичета между 18 и 25 години.

Населението ни продължава да остарява, стана ясно още на пресконференцията.

По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001г. на 18.5% през 2011г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
5
 
! Отговори
ДЯДО преди 12 години
БОЙКО И ДЯНКОВ СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НЕ ДАВАТ ПЕНСИИ НА ХОРАТА И ВАДЯТ ОТ 101 КЛАДЕНЕЦА ВОДА ЗА ДА ДОКАЖАТ КОЛКО МНОГО ХОРАТА В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ,НО ТИЯ ГОРЕСПОМЕНАТИЕ СА НЕКЪДЪРНИ ДА Я ПОДСИГУРЯТ.
146
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алигарсите-много неграмотен народ!
145
1
 
12
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Дискриминацията е масова, няма роми няма г*йове.Работа намират само средната възраст хора.Между 25 и 45 години.Но бойко и Дянков нали си имат работа и осигуровки, въобще не осъзнават каква е реалноста.би трябвало да се ЗАДЪЛЖАТ рабтадателите, да взимат на работа всякакви възрасти.А не както един по -долу беше писал(онуфри 186) че те ИМАЛИ право да си избират.А другите не са ли хора, питам аз.От какво да живеят?Или да умират,а?Щом са остарели?Но никой няма да остан млад вечно.И той ще стигне там
144
0
 
10
 
! Отговори
Габриела преди 12 години
До 193 Ако мислиш, че на мен ми е лесно да искам пари от децата ми които изплащат кредити.Това е абсолютен АД.Единственото ми успокоение, е , че имам инвалидна пенсия макар и малка.Но пък заради многото болести, не мога да работя всичко.В Джобс.бг съм кандидатствала поне на 1000 места.От никъде отговор.НИТО ЕДИН!Аз съм текстилен технолог.Но работех в производството.Ликвидираха го и аз останах на улицата.Жалка картинка сме това хората пред пенсия.На никъде!До нормална пенсия имам още 10 години.
143
1
 
5
 
! Отговори
dimbul преди 12 години
Във Русия няма проблеми със *** - всички роми занимават се със търговия на наркотици и живеят по хубаво от алигарсите. Имат къщи от 3 этажа и колите много хубави.
142
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e tova vi e etni4eskatavi tolerantnost sas koqto TOLKOVA se biete vav gardite gospoda balgari
141
0
 
14
 
! Отговори
do 188 Gabriela преди 12 години
Баща ми е на 64 години, от 3 години е съкратен- фалитите на строит. фирми от 2009. Постоянно пращаме в ***.bg- вече около 5000 заявки- нищо! кандидатствува не като технич. ръкововодител, а чистач, пазач,портиер, мияч- никъде не го викат, като отиде, казват, ще ви се обадим!А е представителен, здрав, сега остава да се пенсионира на 65г.8 мес., но дали ще доживее- виждаме как се тормози, че чака ние да му даваме пари за живот!!???( а и те са скромни и оскъдни, защото имаме 2 деца...)
140
3
 
6
 
! Отговори
OmG преди 12 години
Роми и г*йове - нежелани за работа в BG80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности. Това сочат резултатите от проучване за достъпа до трудовия пазар, обяви на пресконференция в социалното министерство Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество"? ? ? ?!!!!НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!Значи според "отворено общество" 80% от Българите са Гейове и *** ?
139
0
 
11
 
! Отговори
До дедо Йоцо преди 12 години
Но сме стари за където и да било.Дори мафиотска фирма не мога да намеря.Вече 4-та година продавам ядки, на едно местенце, но въпреки оплаквания и молби шефа ми договор не ми направи.Така ,че сега съм никоя, без осигуровки.Поне да бях здрава та да чистя някъде или да мия чинии с, ама поне с договор.А то не, болна развалина.Ама не съм била в БТК, а блъсках по 12 часа в производство което вече не съществува.Цели 35 години.И сега за ***....само ставам.С куп болести.Пак мога да продавам не ме ща
138
1
 
15
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Госпожо Габриело, леля ми има баш същия проблем кат тебека! Цел живот бачкаше у БТК, но откак *** от "Вива венчърс" взеха за стотинки предприятието, г-жа леля ми остана на улицата заедно с още към 10 000 свои колеги, тогава беше към 50 годишна. По едно време дори се беше хванала чистачка (!) в офис, а сега работи в не знам си каква мафиотска фирма за сглобяване на ел. изделия на конвейер...Нейният проблем тогава е идентичен с твоя сега-не сте лесбийки, не сте ***, не сте сектанти.
137
9
 
7
 
! Отговори
toni преди 12 години
Предразсъдаци... нещо толкова характерно за ограничения български народ :]
136
1
 
23
 
! Отговори
Габриела преди 12 години
Аз съм на 54 г.Не ме искат на работа никъде.В обявите има ограничения до 30 или най много до 48 години.Не съм г*й , не съм и ле**ийка.Ааа не съм и ***.В обявите които получавам всеки ден от Джобс .бг. пише "готовност за работа в "младежки колектив"!?!?Не съм пенсионерка, ама не съм и млада.И какво да работя тогава?Мъжете поне ги взимат за охрана, на паркинги и обекти.Жените и за това не ни взимат.Чистачки или миячки в заведения.
135
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 12 години
Не е верно, как тогава Тиквата и Дянков управляват страната ни, а Росица е президент? Уж нежелани на работа, а пък цела държава коландрят?!
134
6
 
14
 
! Отговори
Онуфри преди 12 години
Абе, хайде престанете с тези глупости за дискриминацията! Всеки работодател има право да избира кого да назначи, без да се обяснява своя избор! Иначе е все едно да обясняваш на здравното министерство защо ядеш солена туршия, при положение че солта е вредна. Ами защото така искам! Имам право на това!
133
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разгеле, най сетне една добра новина.
132
2
 
10
 
! Отговори
защо преди 12 години
До 183 и 180 Е, затова Ви бият и ще продължават да Ви бият. Защото, си мислите, че само Вие можете да давате дефиниция за правилно. /Вие = ''различни''/ Защото, според Вас ние, нормалните сме ***. Успех
131
4
 
8
 
! Отговори
do 179 преди 12 години
Vednaga ti kazvam. Ne e medicinski problem a socialen. Zhiveesh v obshtestvo koeto e mnogo predrasadno kam razlichnite. ot malki ni uchat che ako si razlichen si po ne-chovek i e sramno. Ne kazvai che si toleranten zashtoto ne si i si zapazi tova pravo za momenta kogato shte mojesh svobodno da priemesh choveka sreshtu teb takav kakavto e bez da se opitvash da go postaviash v ramkata na tvoite razbirania za pravilno i nepravilno. Uspeh
130
3
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 12 години
В Библията , преди 3000 години е написано, че земята е кръгла, ама кои да чете.
129
9
 
12
 
! Отговори
до: 180 преди 12 години
***, вече има и научни факти за съществуването на Бога!
128
3
 
3
 
! Отговори
do 176 преди 12 години
alo nabojnia, tia i zemiata ne beshe kragla dopredi niakolko stotitin godini ama kakvo stana? ti mnogo li si nabojen? mngo me drazniat hipokriti kato tebe koito ne spazvat niakakvi bojii zakoni, preliubodeistvat, misliat losho na blizhnia no kato im iznasia, ole Bog osajda pederastiata! Samo da ti obadia pederastiata ne e homoseksualism, vapreki che tuk govorim principno...