Роми и гейове - нежелани за работа в BG

Младежи и възрастни хора не са предпочитани за служители
Обновена: 13 яну 2012 21:06 | 13 яну 2012 21:06,
220
Роми и гейове - нежелани за работа в BG
Снимка: архив, Булфото

80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности. Това сочат резултатите от проучване за достъпа до трудовия пазар, обяви на пресконференция в социалното министерство Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".

Проучването е направено сред 1000 респонденти от страната през миналата година и е част от проекта "Равенството - път към прогрес".

Според 80% от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Според 40 на сто от запитаните сексуалната ориентация е пречка, почти 60% са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Ако имаха магазин, 32% от хората не биха наели на работа роми, 25,5 на сто - хомосексуалисти, 17,9 - бременни жени, а 11,4 на сто -  хора с физическо увреждане.

Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. 10% от запитаните биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

36% от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. 

"Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол", коментира Захариев.

Най-трудно работа си намират хората в предпенсионна възраст, младите хора на възраст 15-18 години също не са предпочитани за служители.

Резултатите от изследването показват още, че в ролята си на работодател хората биха наемали най-често момичета между 18 и 25 години.

Населението ни продължава да остарява, стана ясно още на пресконференцията.

По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001г. на 18.5% през 2011г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Първо трябва да се забрани със закон малолетни и не пълнолетни *** да раждат . Второ ,задължително средно образувание , пък тогава некой може би ще си помисли дали да ги наеме на работа.
106
3
 
37
 
! Отговори
Стойчо преди 12 години
Думата *** идва от *** дума мангес , която означава искам .*** са племе , което само иска . *** , трябва да се образоват за да проумеят , че преди да поискаш трябва да дадеш или да можеш да дадеш!
105
3
 
27
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
Това не е вярно ! В България е най-добре да си г*й , бездомно куче или *** , поне по пет правителствени или не правителствени организации ще се борят за твоите права и свободи !
104
2
 
18
 
! Отговори
Бай Колю преди 12 години
Това не е вярно ! В България е най-добре да си г*й , бездомно куче или *** , пане по пет правителствени или не правителствени организации ще се борят за твоите права и свободи !
103
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всяка работа не става за всеки.
102
14
 
7
 
! Отговори
бат сандьоо преди 12 години
В нашата фирма сме взимали роми и ще взимаме, но ГеЮве никога
101
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те българите сигурно са най-толерантната нация в света.Малко факти:1. *** не плащат никакви консумативи, а получават социални помощи и детски повече от българите (!?!). 2. Имаше правителство съставено с мандат на малцинство (турци), кото съставлявя едва 5 % от населението на страната.Къде по света ги има тези чудеса?
100
2
 
32
 
! Отговори
цигани има. роми не. преди 12 години
Такава дума "ром" няма.Я кажете "***" с думата ром.Ромеизация ли е?Ама ромеи знаем какво значи.Ромазация ли е?Абсурд."Ром" има дума само като спиртна напитка.Време е БАН да вземе отношение по случая и да каже коя е правилната дума.И да се престане с изопачаването на българският език.
99
2
 
10
 
! Отговори
ко40 от село преди 12 години
г*йовете да плащат да ги опъват *** и въпроса е решен. значи ако давам работа трябва някой да ми казва кого да наемам ли, незнаех
98
3
 
17
 
! Отговори
Human преди 12 години
*** никой ги недолюбва, ясно е. Защо не казвате за турците. За редовия българин, *** е човекът който им чисти улиците и не искат това да се променя. Турците са тези който пък вършат най -тежка и нископлатена работа в БГ и неискат това да се променя.На думи в БГ толерансът е над носа на всеки българин и нищо повече, в реалност нещата са ужасни!
97
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Г*йовете имат достатъчно работа в медиите! Няма телевизията, радио, вестник или сайт, поне 90 % от мъжете журналисти да не са г*йове!
96
3
 
9
 
! Отговори
ei преди 12 години
" povecheto rabotodateli biha naeli momicheta mejdu 18 i 25 godini"!!!!! Nqma nujda da komentiram!!!!
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности."Още на първия ред от "новината" проличава високото самочувствие без покритие на милата ми държава. Какво равноправие искаш ти драго народе, като не можеш да четеш и пишеш..Как да те вземе на работа някой, след като освен да мрънкаш, че това и онова не става, че това и онова не стига, не седнеш да се пообразоваш и квалифицираш. Не само *** за нищо не стават.. ами и мнозинството са чалга.
94
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Тате , да ти кажа нещо.Аз съм г*й " " Какъв г*й си ти бе,нито пари имаш, нито обществено положение.Ти си ***.ераст "
93
3
 
6
 
! Отговори
mmm преди 12 години
ge***ete sme dobri ora be sho taka....za nas...
92
4
 
38
 
! Отговори
do DNES преди 12 години
Пак се оакахте - РОМ е спиртна напитка, а не лице от *** произход! *** никой не ще освен в чистотата - ясно е защо! *** *** който не иска да работи, а иска да краде и му е проблем заплатата макар , че няма грам мозък кой да го иска - Трайчо ше им намери алтернативата!
91
7
 
20
 
! Отговори
. преди 12 години
Къде е новината ? И защо са ми крадливи и мързеливи *** или отблъскващи п**али и ле***йки да ми гонят клиентите или да дразнят останалия персонал ? Между другото пед***гата и л***ийката , ако държат на работата , няма да се обличат крещейки и държехке се като "АЗ СЪМ ИЗВРАТЕНЯК" , казвам п**ал не г*й , защото познавам един обратен , който никога не можеш да познаеш , че е такъв , не му харесва , но се е родил такъв тва е и не ти го натрапва , *** са безнадеждни , виж против хора с увреждания нямам нищо против , дори напротив трябва да се насърчават.
90
4
 
37
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
"*** и без пари да ти работи, пак си на загуба" - българска народна мъдрост!
89
9
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
130Обработвайте Българската земя
88
3
 
9
 
! Отговори
до Томас 129 преди 12 години
СССР и Германия започнаха заедно войната - питай някой поляк или балтиец, недей да буташ вината само към победения!