Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
7
 
! Отговори
до 116 преди 1 седмица
а Китай къде е еуроатлантико ?
116
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демократите не могат да осигурят и половината ток на това което е имало през соца. Демократите съсипаха и Чирен, още французите като са видели това съоръжение и са признали, че няма аналог в цяла Европа - комунистите го проектират и правят. На демократите им трябваха точно 12г за да го съсипят. Съсипа го големият енергетик Делян Добрев, като нае румънци, които никога не са виждали такова съоръжение в живота си. Разбира се Делянчо си дръпна комисионната от няколкостотин милиона - деморкати сър!
115
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 113 Разправяй ги на старата ми шапка. Всички крадяха от работните си места, каквото докопат, даже кламери. Цели машини крадяха началниците и ги пишеха брак. Бензин, нафта крадяха всички, които имаха достъп. Всички ходехме с еднаква конфекция като в Сев. Корея. В събота родителите ми работеха без пари на т. нар. ленински съботници! Бегай оттука. Другите държави, в които нямаше соц, са къде-къде напред. Гаахти лъжите!
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
управление на еурофедерастици и квоти и санкции на ес ни карат към фалит
113
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 45 Абсолютно вярно. Бях дете в началното училище, но помня това. Опашки, купони за бензин и тоалетна хартия. Чакаш ред за телевизор със записване, но ако дадеш рушвет, става с месец по-бързо. Искам поне за месец да върнат соца, та дъртите комунисти да спрат да лъжат младите какъв рай било тогава. Рай за Политбюро и партийните доносници - може.
112
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
До Анонимен 112, я се връщай да миеш чинии бе мало умник. Комунистите я изграждаха тази система от 0лата, без достатъчно ресурси, специалисти, пари. Докато я правеха няма как да работи на 100%. Интересно, след като демократите наследиха готова работеща добре система, как успяха да я съсипят толкова, че да се върнем преди 1970г? Забележи нещо още по-интересно, през комунизма имаше индустрия, която беше енергоемка и осигуряваше препитание на 9млн човека, демократите съсипаха половината.
111
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека! Ще бъде също като соца, по който страдат форумците. Често имаше режим ту на тока, ту на водата. Комунистите ще спре да ги гони носталгията. Ще си спомнят младините. Тъкмо се сапунисаш - цък! Спрат водата без предупреждение. Сега соцносталгиците разполагат с мокри кърпички да довършат банята))))
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някой ще го отнесе много скоро, за всичките 25 години "преход". Да видим кой ще е късметлията.
109
3
 
2
 
! Отговори
Сенеката преди 1 седмица
Всяка промяна към по- лошо....мачкай българопитеците...
108
18
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Е какво като има фалити.Напълно нормални неща.Така е в пазарната икономика.В плановата беше мизерия .Е то всеки може да вложи некакви пари и да си живурка до живот ама не стават така нещата.И за всички който само реват против зелената енергия ще им кажа че точно тя свали цените на тока като от преди войната.В момента цената на свободния пазар е 0,18 ст без ддс или казано точно колкото и битовата.
107
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Режим на тока ли ? Нещастна бананова република от мафиотски тип ! Чак тогава ще има масово клане на *** !
106
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Стеф Кога е имало в България глад или купони бе келешш! Милицията си вършеше работата за разлика от днешната мафиотска полиция. Режимът на демокрацията е доста по-уродлив от режима при социализма.
105
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква стана тя, нали зелената енергия трябваше да е евтина, какво стана. Слънцето ли по-скъпо си продава лъчите или вятъра. Стига с тези лъжи и тази алчност. Всички във властта се сдобиха със зелени паркове и сега искат да смучат. Първанов като директор на НЕК подписа на сина си за зелена енергия, ама това не било конфликт на интереси. Всички гребат, но оня горе ще им даде заслуженото и както е казано до девето коляно. Алчността унищожава.
104
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напънах се и изгледах репортажа. Молим те Путин-е идвай и ни освобождавай за трети път.
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Стефточно така, но това е сега, което си написал!
102
26
 
6
 
! Отговори
Стеф преди 1 седмица
Виждам, че много хора бленуват за старите времена- глад, купони, милиция ,режими. Все хубави неща.
101
1
 
10
 
! Отговори
До До Реалист преди 1 седмица
Хич не се ядосвай. В този форум има 6-6 платени драскачи на пълен работен ден. Даже няма смисъл да им се отговаря понеже им се вдига надницата.
100
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След банановата революция само една енергетика ви беше останала и нея успяхте да съсипите
99
2
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 1 седмица
Абе ***, азот първа ръка знам как ставаха нещата.Ходи да се правиш на умен пред жена ти понеже другаде не вървиш. Нали знам да бабите и дядовците ми какво им се е случвало. Левски ако беше жив щеше да те заплюе.
98
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честито, българи, честито!