Режим на тока засега няма да има, но проблем е цената

Балансиращият пазар е неконкурентен, заяви Мария Кръстева
18 юни 2024 16:00, Инна Ангелова
166

Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените.

"Цената за балансиране не касае само търговците на ток. Тя формира разходите на всички участници на електроенергийния пазар - от битови и стопански потребители до производители и търговци. Методиката увеличи многократно разходите на всички тези участници. Проблемите са на балансиращия пазар", коментира изпълнителният директор на Асоциация "Свободен енергиен пазар" Мария Кръстева.

По думите на Кръстева разходите на стопанските потребители ще скочар около четири пъти. С 15% пък се очаква да се покачи цената на еленергията за крайните стопански потребители.

"Балансиращият пазар функционира от много години. Когато си заявил, че потребяваш дадена енергия, ако употребиш по-малко, трябва да си я закупиш от балансиращия пазар. До момента този разход беше прогнозируем. От май падна таванът, но се промени и методиката, въведе се административното определяне на този разход. При определени ситуации се умножава многократно” каза Кръстева и допълни, че щетите са за сметка на всички потребители.

“Нанася щети на целия пазар, отнема електроенергия, нарушава конкуренцията. Освен корекция на методиката, трябва да се направят и спешни механизми за възстановяване на тези средства за май, които са надплатени. Няма да издържи пазарът, ако не се предприемат спешни мерки", допълни експерта пред Bulgaria ON AIR.

Кръстева обаче е категорична, че до режим на тока няма да се стигне, тъй като към настоящия момент имаме мощности, но проблемът е цената.

"Балансиращият пазар е неконкурентен. Таванът е въпрос на регулаторна преценка. Либерализацията за битовите потребители е изцяло политическо решение, тя няма да се повлияе от развитието на пазара. При балансирането проблемът е, че не само пазарни разходи влизат там, влизат и административни тежести. ВЕИ производителите са по-застрашени", уточни Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ценатокенергия
Още от Общество
Нови правила за ТЕЛК, ще има ли ощетени?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
2
 
! Отговори
До До 92 преди 1 седмица
Не бе, аз никой не обиждам.Просто давам точни определения. Когато някой е п.ост, то няма по какъв друг начин да го наречеш.
96
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално е да фалират. Ще дойдат други. А най-добре е да се премахне менте-търговията, която е само на хартия и само слага комисиони за нищо. Фиктивни сделки и фиктивна търговия.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До Анонимен 83 - Интресно е, че като видите сегашния елит, подобите на теб ревете с пълни гърла. СПри да си мислиш, че всеки с пари е някакъв прекрасен човек и може да ти да ти светне най-накрая, че много от тях са правили всичко само за пари и не им е пукало, кого ще се наложи да смачкат и колко хора ще бъдат ощетени. И не, не подкрепям комуниситте, но нека гледаме малко по-балансирано на нещата.
94
3
 
11
 
! Отговори
До 92 преди 1 седмица
До До Анонимен 83 Сигурно и комунистите са ти виновни, че нямаш възпитание и само обиждаш
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЗАСЕГА? Дотам ли я докарахме с тази зелена сделка, и д и о ти ?
92
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
До: Ххахахаахх 95 % от всичко комунистическо е откраднато от тогавашният елит и обикновенните хора.Що връщаха земи като дойде демокрацията ??? Сигурно от добро сърце. Е.аси т.панара. - Абе дивак неграмотен, ти за одържавяване и раздържавяване чувал ли си?
91
4
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 83 преди 1 седмица
Ако съдя по разсъжденията ти ,хората вярно са си казали- всеки народ си заслужава съдбата.За съжаление основното, което постигнаха *** беше да подменят историята и да опростачат народа.Получило им се е.
90
2
 
4
 
! Отговори
6000 на мгвч! преди 1 седмица
ШЕСТ ХИЛЯДИ ЛЕВА! Вие СТЕ ЛУДИ! Това просот няма да го бъде!
89
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не ги е карал да бучат перки и сега да реват , че не им се купува тока . Има си свободена пазар , да си го продава в Гърция , Румъни и тн .Не разбирам защо аз трябва да плащам на някой , на който не му излиза инвестицията .Мислете логично , вдигнете се или си отанете роби и абонати до живот .
88
1
 
9
 
! Отговори
Като Куиър Вещица преди 1 седмица
НеБиНаРен Европеец и Инфлуенсър на Грант - как ще Работя без Интернет като няма Ток?!
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сметни щом на големите играчи им е проблем цената, като излезем битовите потребители на пазара - бабите ще фалират. Долу на зелената кражба! Гответе и перете само в пиковите часове! Долу на соларните паркове и перки, които не са изобщо еко! Унищожават почвата! Всичко е за пари! Аман от алчни хора!
86
3
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 седмица
И КВО СА ЗА ТВА ВЕЛИЧИЕ ? ПУПУ И ГЕРБАШКИТЕ РЕВАТ И СЕ ДЕРАТ ! БЕ КАК ТАКА ШЕ ПЕЧЕЛИТЕ ТОЛКУ ГЛАСОВЕ !
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тока, водата и подземните богатства трябва да са собственост на държавата. Иначе все едно, че няма държава.
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никъде в Европа няма друг народ, който да е толкова недоволен и в същото време да не прави абсолютно НИЩО.Няма друг народ на който все някой друг да му е виновен, все някой му е направил нещо.Абе хора не разбирате ли, че ние сме си виновни.И пак не гласувайте, и пак избирайте неграмоти недоучили мутри, и пак си стойте вкъщи като има протести.После децата ви ще страдат от вашият мързел и липса на мозък
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нито сте капиталисти нито сте демократи, дори не знаете какво означават реално тези думи, роби
82
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Търговците на ток са на ръба на фалит, а като причина изтъкват новата методика за балансираща енергия, която премахна тавана на цените - почти ви повярвах, чак плача от мъка за тия страдалци, дето се чудят V6 или V8 да си купят.
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
95% от всичко все още съществуващо в България беше създадено от комунистите, вие сега съсипвате всичко
80
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Един от народати не си си хващал *** станал от 10 години, ше хващаш тоягата, ши3и. кой плашиш, охраната на клуб33? къво тричане те чека за провокации в коментарните секции нема да ти се верва.
79
1
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 седмица
Много ясно, че ще вдигнат цената....нали кака, бако, свако и вся рода са на хранилка на гърба на народа през така наречените соларни паркове и перки и какви ли не още дивотии, а държавата изнася евтиният ток навън, за да може плебса да купува на дебели цени ток от "наши" хора.....схеми, схеми и далавери вече 34 години.
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Нали говореха, че няма да скача тока, какво е сега това? " --- Това никога не се е случвало в историята на света. Само бгДебили могат да очакват че (след либерализация на цените) цените на какъвто и да било проукт да падат.)