Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?

Гръцки медии: Според лингвистиката той не можел да се нарече самостоятелен
4 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
143
Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?
Снимка БГНЕС

Славяноезичния народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", цитиран от БГНЕС.

Публикацията е озаглавена „Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски“. В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си „Le probleme du Slave Macedonien” (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: „Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens” („Българи е точното етническо име на македонските славяни”). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен „Български народни песни“.

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от „Македонски речник“ от XVI в., речник от 301 славянски думи и изрази от района на Костур, издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти. Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от Политика
Парламентът ще изслуша Главчев и Запрянов за срещата на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тетово Албания и Турция трябва да намалат драстично населенията си. По 1 дете макс на семейство и без хареми. В противен случай застрашават христянска Европа.
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Па македонците са мн по-добре от българите ,ала плюете ,злобеете,простеете ,Завиждате типично по български .... Не са българи , Не искат Никога Няма да бъдат !
83
1
 
3
 
! Отговори
Тетово преди 1 седмица
Ако обявят Македония в Австралия и Канада ще е проблем. И според техните закони всеки има право да изрази какво чувства.
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много Македонии бе!? Пиринска,Вардарска,Егейска,РСМ!? На където и да се обърнеш,само Македонии?
81
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цял свят го знаят , само макета се правят на ощипани !
80
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тетово Коя бг армия ?! То и бг няма да я има след 10-20 г. постоянно се топи.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Тетово Точно затова трябва да се раздели РСМ и се отдели бг от албанска. Но Гърция и НАТО не дават и блокират бг още от 1878 и там не останаха вече бг.
78
2
 
5
 
! Отговори
Цар Симеон Велики преди 1 седмица
*** да не допускат и трият явни обиди към нас Българите и призиви към война и насилие от 60 -Благоевград! Недопустимо е такива лъжци и отричащи , че техните баби и дядовци са били Българи в област Македония 1902-1944 г. Илинденско-Преображенското въстание е дело само на БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, вашите дядовци и баби! България ви помага и хрантути от 1878 г.
77
1
 
12
 
! Отговори
Тетово преди 1 седмица
До Благоевград, А ние в Северна Македония чакаме българската армия да дойде и да ни освободи от сръбската лъжа от 1912 г. и от тези сегашни албанци, които ни управляват. Ти не си живял сред албанци и не знаеш какво е. Като си дошъл в Тетово да видиш как живеят хората.
76
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Станишев Сърди се на НАТО. Те подаряват Македония на Турция и Сърбия след 1878 и 1919.
75
4
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 1 седмица
И НИЕ НЕ ИСКАМЕ ТАКИВА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ - МАКЕ-ТА - ПРЕДАТЕ-ЛИ
74
3
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 1 седмица
МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЯМА!!!
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дори и Сърбия се появява като държава след като вече има бг държава и писменос. Така че под въпрос е и сръпския език в Македония. Сърбия ако се опитва да направи бг колония няма как да стане.
72
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"всичката мара фтасала за Македония се фанала "- то България изкупена от турците ,управлявана от мафия ,всичко Окрадено ..... а плампалите дърлят Македония
71
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до69Изкъпан си ама много....няма такава държава Македония...набий си го в тъпата кратуна...и от ИЗВОРА...да потърсиш...летопис за македонска държава няма да намериш...ама яко са те зомбирали...много яко...
70
2
 
10
 
! Отговори
Дочо преди 1 седмица
До БлагоевградКойто иска да е в Македония - да си ходи там. Тук е България и винаги ще бъде!
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Благоевград...Измислен...ти гледаш ли какво пишеш...няма такава държава Македония...60999
68
8
 
3
 
! Отговори
Станишев преди 1 седмица
Абе вие нещо говорите против заръката на коминтерна Македония няма нищо общо с България!!!!¡!!!!!Всеки истински соц носталгия русофил и комунист да го повтаря високосни ясно навсякъде.Майка ми е създала македонския език аз като съветски гражданин управлявам губерния та с кеф.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ай стига сте се дърляли с македонците -те Не искат да са българи -кво не разбрахте ?" - Ти от Марс ли падаш? Никой не ги кара да са българи, а да признаят, че дядовците и бабите им са били българи и също че езикът им е диалект на българския. Иначе днес кой от тях се мисли за българин и кой не е все едно. Да, ОК, днес да си се наричат македонци, щом така им харесва, но за историята и езика няма да лъжат!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Благоевград - Каква македонска войска ще те освобождава? Ако не бяхме дали танкове на макетата преди 20 години, днес Македония щеше да е част от Албания, така че се моли македонската армия да не си помисля да прави глу_пости, защото накрая ще си разделим Македония с албанците, а тези от вас, които се мислят за титоландци ще трябва да ходите да мизе_рствате в "богата" Сърбия.